Skip to content

Brua ved Sparkevik Traditional Cache

Hidden : 5/9/2014
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tressflaumen og Brua ved Sparkevik


Tressflaumen
På 1800-tallet ble den danske tellemåten ofte benyttet. Derved fikk den store flommen i juni i atten hundre og tress - 1860 - navnet "tressflaumen" Den mest omfattende flommen vi kjenner til, er nok "storofsen" i 1789. men også tressflaumen medførte store ødeleggelser på Østlandet, Sørlandet og Nordvestlandet. 12 personer ble registrert omkomne etter denne flaumen. Nå, 150år etter, er de fleste av spora etter flommen sletta. men dog, noen finnes fortsatt.


De som ferdes på E-16 til eller fra Bagn forbi Sparkevik, kan neppe unngå å legge merke til de to brustøa på østsida av Begna ved Sparkevik, like ved der fossestryket begynner. Den første brua (som ligger lengst nord) ble trolig bygd tidlig på 1800-tallet. Før 1800 var det, iflg. Olaus Islandsmoen, ingen veg langs Begna nordover fra Islandsmoen. Ferdselsåra kom sør fra langs Begna, østfra over Leirskogen og over elva ved Koparvike. Videre langs Islandselva - eller Ryta, som elva het før- og opp den gamle hestevegen til Dølve. Derfra videre inn over åsen mot Kongsvegen. Men etter hvert som ferdselen til Bagn ble større, med trafikk til kirken og markedspplassen Vangen, ble nok den første Sparkevikbrua for liten. Jul Olsen Sofienlund fra Aurdal (1808-1875), var den som påtok seg å bygge ny og større bru. De store og staslige murene vitner om godt håndverk, men før byggeprosjektet var ferdigstilt og overlevert, kom "Tressflaumen" og riv med seg alt som ikke kunne motstå vannmassene.



Brustøet på østsida vitner om godt håndverk. Svingen i elva gjorde nok belastningen på tilsvarende mur på vestsida større, så trolig reiste den i flommen.

Dette førte til at byggmesteren gikk konkurs. Brua ble aldri ferdig. I stedet ble det bygd veg på vestsida av Begna, opp til Bagn



Flag Counter

Geocaching i Norge


Geocaching i Norge

Additional Hints (No hints available.)