Skip to content

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
<

rondje om pepinushof bonus

A cache by rickvl2011 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/24/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Let op:

de cache is niet te vinden op de bovenstaande coordinaten.

Dit is een serie die bestaat uit 9 caches en 1 bonuscache.\

\


Lees goed voordat je aan de serie begint bij een aantal caches moet je een vraag beantwoorden of een bonusletter noteren om de coordinaten van de bonuscache te krijgen. De cache is te vinden op de volgende coordinaten:

N DA CD.GFB. ECCD.DD.DAE

onderweg kunt u de cache pepinusbeek meepikken (GC4Y0H2)

de boerderij Pepinushof ligt ongeveer 1 km  noordoosten van de weg van Peij naar Koningsbosch die daar Pepinusbrug heet.

De Boerderij is gebouwd in de jaren 30 van de vorige eeuw en is een gemengd bedrijf, van zowel veeteelt als landbouw.

Geschiedenis

Ontstaan en naam van Pepinusbrug gaan, volgens de legende, terug tot de middeleeuwse Pepijn van Herstal. Deze grootgrondbezitter en edelman reed een keer door deze moerassige streek en bleef er met zijn koets in steken. Boeren uit de omgeving redden hem van de verdrinkingsdood. Uit dankbaarheid schonk hij hun, resp. de toenmalige bewoners van de huidige gem. Echt, een groot stuk van dit land, het kroondomein Echt.

 

Een variant vertelt dat hij uit dankbaarheid (ook) een brug over delen van het moeras liet bouwen of een palissaden wegdijk liet aanleggen.

 

Deze overlevering of legende is ontstaan toen men in 1477 duidelijkheid probeerde te krijgen over de rechten van de "woeste gronden" in het O deel van de gem. Echt, waar onder meer Pepinusbrug, Koningsbosch en Echterbosch liggen. Er werd toen een officiële ‘Cleernis’ op papier gezet, de ‘Cleernis van der gemeynte van Echt’. De Echtenaren zochten bescherming bij hun landsheer, de graaf van Gelre, tegen de bewoners van de langs de oostkant van de bossen gelegen nederzettingen die onder rechtsmacht van de Heren van Heinsberg vielen. De graaf was graag bereid die bescherming te bieden, het ging immers om de grenzen van zijn eigen territorium. En bij deze gelegenheid maakte men de graaf duidelijk dat men erkentelijk was voor de geboden bescherming, maar dat dit een vrije keuze was van grond bezittende Echtenaren, die het recht op de ‘gemene gronden’ van een koning persoonlijk hadden gekregen - koning Pepijn, die zij van de verdrinkingsdood uit het moeras hadden gered.

 

Echterbosch werd aan de Heer ‘afgestaan’, om zelf in het ongestoorde bezit van het overige te blijven, en daarbij werd bedongen, dat de Heer hen in de toekomst zou beschermen, wanneer anderen probeerden stukken van hun gronden in bezit te nemen. Informatie van het Gem.museum van Echt leert, dat toen de Echtenaren later hun rechten verdedigden en opnieuw kwamen aanzetten met deze, wat dan heet ‘de fabuleuze donatie’ door Pepijn aan Echt, meerdere partijen hun verhaal sterk betwijfelden - hun Pepijnredding en -beloning wordt overlevering, legende, beuzelpraat… (‘mere dicentes’). Het land van en rond het huidige Pepinusbrug is in de loop der jaren als landbouwgrond voortvarend en voorbeeldig in cultuur gebracht door Dominicus van Ophoven (zie Maria Hoop) en de monniken van abdij Lilbosch.

 

FTF: bocketterbirne STF: team gebrook TTF: sherlock

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.