Skip to content

#6 Reinwater - Vleermuizenkelder Traditional Geocache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 5/31/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

#6 Reinwater - Vleermuizenkelder

Dit is nummer 6 uit mijn serie over drinkwater. Het is deels educatief over drinkwater en aan de andere kant wil ik jullie wat moois laten zien. Er zijn veel mooie gebieden in Nederland, in een aantal daarvan heb ik de mogelijkheid om caches te leggen. Als iedereen zich netjes gedraagd, kunnen ze ook blijven liggen.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voormalig hoogreservoir

Deze heeft eigenlijk niet meteen wat met drinkwater te maken maar meer met de mogelijkheden van de gebouwen als ze niet meer gebruikt worden. Natuurlijk kun je het gebouw gewoon slopen maar dit kost geld en niemand anders heeft er meer wat aan. Je kunt ook alle niet natuurlijke materialen weg halen en iets anders maken van de constructie die over blijft. 

deze locatie is voorheen een reservoir geweest, maar tijden veranderen en de eisen aan het drinkwater ook. Dit was een gemetselde kelder van 300 m3, dat is relatief klein en de kans op scheuren in de constructie is veel groter dan in een betonne kelder zoals ze momenteel gebouwd worden. Dat hij niet meer in gebruik is als reservoir, geeft de kans om hem als leefomgeving te gaan gebruiken voor beestjes die ergens anders maar moeilijk hun onderkomen kunnen vinden, de vleermuizen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vleermuizen

De ruimtelijke ontwikkelingen in Nederland voltrekken zich in hoog tempo: de aanleg van nieuwe wegen, het vervangen of verbreden van oude wegen, het anbrengen van verlichting, aanleg van nieuwe woonwijken en renovatie van huizen. Voor vleermuizen vormen deze activiteiten potentiële gevaren.
Mensen en vleermuizen stellen andere eisen aan het landschap. Bij veranderingen in het landschap kunnen voor vleermuizen problemen ontstaan.

Knelpunten en oplossingen

Helaas nemen de kwaliteit en de omvang van het leefgebied van vleermuizen in Nederland af. Een reeks van oorzaken zorgt ervoor dat vleermuizen steeds meer in de knel komen. Deze knelpunten zijn te ordenen in drie categorieën.

  1. Verdwijnen leefgebied
  2. Versnippering
  3. Verstoring verblijfplaatsen 

 

1. Verdwijnen leefgebied

Voedselgebieden kunnen verdwijnen of in kwaliteit afnemen. Factoren die indirect van invloed kunnen zijn op het verdwijnen van voedselgebieden zijn verstoring door recreatie, de kap van houtwallen en bomenrijen, intensivering van landbouw en verlaging van polderpeilen. De leefomgeving is nog wel aanwezig maar is in kwaliteit afgenomen. Het landschap biedt minder
beschutting, de hoeveelheid voedsel neemt af en oriëntatiepunten verdwijnen.
Aanleg van wegen en huizenbouw langs het water zijn een directe oorzaak van het verlies van geschikte jachtgebieden. Door een goed beheer van waterkwaliteit en het behoud van natuurlijke oevers kunnen veel voedselgebieden, ondanks ruimtelijke ontwikkelingen behouden blijven.
 

2. Versnippering

Versnippering ontstaat als verbindingsroutes worden doorsneden en barrières worden gecreëerd. Voor vleermuizen zijn waterwegen en bomenrijen belangrijke verbindingsroutes. Autowegen en spoorwegen die waterwegen en bomenrijen doorsnijden kunnen voor vleermuizen grote barrières vormen. De dieren zien een autosnelweg als een vlakte zonder oriëntatiepunten. Ze zullen een weg niet zomaar oversteken. Ook andere wegen kunnen een hindernis zijn als de vleermuizen
deze over moeten steken. Als ze het toch doen ontstaat het risico dat ze worden doodgereden. Aangezien de meeste vleermuizen een groot voedselgebied nodig hebben, met een aaneengesloten netwerk van verschillende type voedselgebieden, is het voor hen moeilijk te leven in een versnipperd landschap. Voor het voortbestaan van een
verbindingsroute is het van belang om doorgangen onder wegen door te behouden of te realiseren, in de vorm van bruggen over water of ruime duikers onder wegen door.

3. Verstoring verblijfplaatsen

Een aantal vleermuissoorten, zoals de gewone dwergvleermuis, laatvlieger en de meervleermuis wonen in de zomer alleen in door mens gecreëerde ruimtes, zoals in woonhuizen en op kerkzolders. Bewuste of onbewuste verstoring van verblijven is een ernstige bedreiging voor de populatie. Een ernstige verstoring waarbij een gehele verblijfplaats wordt vernietigd, is een achteruitgang van een aanzienlijk deel van de totale Nederlandse populatie. Een verblijf kan onbewust verstoord worden, bijvoorbeeld tijdens renovatie werkzaamheden. Zo kunnen uitvliegopeningen worden dichtgemaakt tijdens gevelwerkzaamheden. Tijdens dakrenovaties van woonhuizen in de zomer worden zogende of zwangere vrouwtjes gedwongen te verhuizen. Bewuste verstoring is een veel ernstiger en een niet te controleren probleem. Huiseigenaren met vleermuizen in huis beschouwen de dieren als een plaag en lossen 'hun' probleem vervolgens eigenhandig op door
bijvoorbeeld de spouwmuur op te vullen met isolatiemateriaal. Om zowel de bewuste als de onbewuste verstoring op te lossen is goede voorlichting over het nut van vleermuizen aan particulieren zeer belangrijk.

Bron: www.vleermuis.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regels met betrekking tot het gebied en de cache

Laten we met z'n allen zorgen dat de cache ook kan blijven liggen, dat betekend dat er een paar gedragsregels zijn. Er zijn steeds meer mensen die cachen en helaas ook steeds meer mensen die het om de puntjes doen en niet om het genieten van de natuur. 

  • De cache mag niet bezocht worden tussen zonsondegang en zonsopkomst. in het gebied leven veel dieren die ook wel eens rust willen.
  • Laat geen troep achter.
  • Maak geen lawaai
  • het gebied is toegankelijk voor wandelaars, fietsers en ruiters. Probeer er dus niet op te komen met de auto of brommer. 
  • maak voor het parkeren gebruik van de opgegeven locaties. parkeren in de berm is niet alleen verboden maar ook levens gevaarlijk. De politie is regelmatig aan het controleren en zal dus ook handhaven. Parkeer dus niet voor slagbomen en/of hekken. de hulpdiensten en Vitens moet ten allertijde toegang hebben tot het gebied. 
  • Ga onder geen voorwaarde van de paden of wegen af, je beschadigd hiemee de natuur. 
  • Blijf minimaal 25 meter bij de runderen vandaan. 

Als deze simpele regels gehanteerd worden, ben ik er zeker van dat de cache er lang kan blijven liggen, tenslotte is het een open gebied waar sowieso al mensen mogen komen. De cache is een extra, die voor veel mensen net het extra setje is om even de hei op te gaan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De cache

De cache is een kleine monsterpot, er zit nu een pen en een klein logboekje in. In de winter kan het zo zijn dat je wat tools nodig hebt, in de zomer kun je hem met je vingers open krijgen maar dan moet je wel een beetje sterke vingers hebben, een stukje touw of een haak kan een handig hulpmiddel zijn. Er is plaats voor kleine ruilitems en travelbugs. 

Additional Hints (Decrypt)

Jry baqre qr tebaq znne wr ubrsg avrg gr tenira.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)