Skip to content

"Was getekend, de Runde" 01 Traditional Geocache

Hidden : 9/26/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:





Was getekend: de Runde
Een geocache route langs de voormalige veenbeek de Runde met een totaal aan 20 caches over een afstand van ca. 20 km. Van het Bargerveen (Zwartemeer) tot aan de Ruiten Aa (Ter Apel) een verrassend afwisselend landschap met uitdagende caches.

Ter gelegenheid van de openingshandeling van de Runde zijn door de partners: de provincies Drenthe en Groningen, de gemeenten Emmen en Vlagtwedde en het waterschap Hunze en Aa’s, 5 trackables de wijde wereld in gestuurd met ieder een eigen opdracht.

Veel succes met het vinden van deze caches …
Team Runde



Bargerveen

BRON: site staatsbosbeheer


Diep verscholen in de uiterste zuidoosthoek van Drenthe, nog achter Emmen en pal tegen de Duitse grens, ligt het grootste aaneengesloten hoogveengebied van Nederland: het Bargerveen. Hoogveen is zeer zeldzaam in ons land. Er zijn niet meer dan een paar snippers van bewaard gebleven. Het Bargerveen vertelt een verhaal van eeuwen. Van veenarbeiders die zich voor een schamel loontje kapot werkten, van vechten tegen de natte, zompige grond, van rookwolken die tot in Engeland te zien waren en van het prachtige natuurgebied dat het nu is.

Turfwinning en boekweit
In het verleden werd hoogveen systematisch afgegraven om er turf van te maken. Als je deze sponsachtige grondsoort uitgroef en droogde, ontstond turf. Dit werd eeuwenlang gebruikt als huisbrandstof: naast hout was turf het enige materiaal om de kachel mee warm te stoken.
Drieduizend jaar geleden was meer dan de helft van ons land bedekt met hoogveen. Nu zijn er in Nederland, naast het Bargerveen, nog maar een paar snippers bewaard gebleven: op de grens van Drenthe en Friesland, in Overijssel en Noord-Brabant. Het Bargerveen maakte deel uit van het Boertangermoeras, dat ooit z’n 300.000 hectare besloeg in grote delen van Drenthe, Groningen en het aangrenzende deel van Duitsland.

Laagveen, hoogveen, Bargerveen
Het is maar een piepklein plantje dat het ontstaan en de geschiedenis van het Bargerveen en al die andere veengebieden in ons land voor een groot deel heeft bepaald: veenmos. Toen zo’n tienduizend jaar geleden de laatste ijstijd voorbij was, werd het klimaat natter en warmer. Laagtes in het landschap vulden zich met water waar moerasplanten als riet en biezen in begonnen te groeien. De afgestorven resten van deze planten verteerden nauwelijks in het zuurstofarme water. Ze hoopten zich op, verdrongen het water en vormden veen: laagveen. Op het moment dat de begroeiing boven het wateroppervlak uitkwam, was de rol van het grondwater uitgespeeld en nam de neerslag het over. Er begon veenmos te groeien: het startsein voor het ontstaan van hoogveen. Omdat veenmos geen wortels heeft, kan het zich alleen met regenwater voeden. Het plantje neemt het water via zijn bladeren op. Doordat het veertig maal zijn eigen gewicht aan vocht kan vasthouden, valt een periode van droogte zonder al te veel problemen te overleven. Terwijl het pakket veenmos aan de onderkant afsterft en in veen verandert, groeit het aan de bovenkant door tot dichte tapijten. In duizenden jaren tijd kon zo een metersdikke laag ontstaan: aan de onderkant laagveen, bovenop hoogveen.



Paradijs voor planten en dieren
Hoogveen is niet alleen zeldzaam, het is ook zeldzaam mooi en rijk aan natuur. Het Bargerveen bestaat uit water, moeras, heide, er zijn kleinschalige graslandjes en stukken bos en struweel. In dat gevarieerde landschap komen veel dieren en planten voor. Het is een paradijs voor vlinders, libellen, orchideeën en meer dan tweehonderd vogelsoorten. Een grote bedreiging voor het Bargerveen is verdroging.
Staatsbosbeheer heeft tientallen sloten en greppels gedempt, zodat die geen water aan het gebied meer kunnen onttrekken. Ook is er veertig kilometer aan dammen gebouwd om het regenwater – waarvan hoogveen immers totaal afhankelijk is – vast te houden. De hoop is dat het aangetaste hoogveen dankzij deze maatregelen weer kans ziet zelf aan te groeien. Daar is wel geduld voor nodig, levend hoogveen groeit ongeveer één millimeter per jaar!

Bargerveen is een van de grootste aaneengesloten hoogveenrestanten van Nederland. Door de afwisselende terreinomstandigheden is er een scala aan biotopen, die garant staan voor een enorme biodiversiteit. Er komen dan ook 220 soorten vogels voor, waaronder 100 soorten broedvogels, Naast 25 soorten dagvlinders zijn er meer dan 30 soorten libellen, 3 soorten zonnedauw en beenbreek en veenmossen. In het gebied huizen reeën, bunzingen, wezels, hermelijnen, adders, gladde slangen en levendbarende hagedissen.

Kortom: Bargerveen is een luilekkerland voor natuurliefhebbers.





Additional Hints (No hints available.)