Skip to content

De vijf elementen Multi-Cache

Hidden : 7/17/2014
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De wandeling is 5 kilometer rond Maarn. De wandeling brengt u in de directe natuur om het dorp. De wandeling loopt niet altijd over verharde paden. Bij nat weer is het verstandig oude schoenen aan te doen. Het thema van de cache gaat over de vijf elementen: water, vuur, aarde, lucht en ether.


Geocache: De vijf elementen

  • De wandeling is 5 kilometer rond Maarn (Utrechtse Heuvelrug). De wandeling brengt u in de directe natuur om het dorp. De wandeling loopt niet altijd over verharde paden.
  • Bij nat weer is het verstandig oude schoenen aan te doen. Kun je schaatsen in Nederland? Dan is deze cache niet oplosbaar.
  • Het is mogelijk inventaris te ruilen, er is beperkt ruimte.
  • U kunt parkeren op de parkeerplaats WP1
  • Dit is een multi waypoint cache. Door vragen te beantwoorden komt u bij het volgende waypoint en uiteindelijk bij de schat. Het is mogelijk inventaris te ruilen, zij het dat er beperkte ruimte is. Wanneer je de cache vind, zorg dat hij weer goed wordt geplaatst.
  • Het thema van de cache gaat over de vijf elementen: water, vuur, aarde, lucht en ether. Maar ook over het verschil tussen wetenschap en de verhalen met symboliek.
  • Stapeltellen: Een getal via (eventueel herhaald) optellen van de cijfers herleiden tot een getal van 1 cijfer. Voorbeeld: Het getal 698. Optellen van de cijfers geeft: 23. Optellen van deze cijfers geeft: 5.
  • Het beantwoorden van elke vraag is cruciaal, omdat je daarmee naar de volgende waypoint kan komen, maar de antwoorden zijn ook nodig voor de cache. Daarom zijn er op twee punten controlevragen waarmee je je antwoorden kunt checken. Maar let op! de antwoorden worden niet zomaar weggegeven.
  • Bij de stash kan het op natte dagen erg glad en glibberig zijn. Voorzichtig!
  • Over deze geocache heb ik twee blogs geschreven, voor de liefhebber:

    Het loslaten van de elementen (making of)
    Gezien en gezien worden (dag na publicatie)

Let op! Vanaf 28 augustus 2016 is de formule gewijzigd!!

Ik ben geschoold als wetenschapper (kunstmatige intelligentie), maar ben ook geschoold als trainer, coach en counselor. In de laatste scholing wordt allerlei symboliek gebruikt die wetenschappelijk niet te duiden zijn, en met wetenschap zelfs niets te maken hebben. In mijn hoofd is het soms een gaan en komen van letterlijk, emprisch en symbolisch/metaforisch benaderen van begrippen. Dat is het thema van deze wandeling: hoe wetenschappelijke termen onwetenschappelijk een metafoor kunnen zijn, en toch je kunnen helpen je innerlijke en de wereld om ons heen te begrijpen: De wetenschap en symboliek van de vijf elementen, de zoektoch naar metaforen.

De vier elementen aarde, water, vuur en lucht worden in talrijke klassieke en moderne beschavingen gebruikt en met symboliek omringt. Sommige beschavingen kende nog andere elementen, zoals de Chinese astrologie, die metaal en hout apart onderscheid en bijvoorbeeld lucht niet kent, en de Griekse filosofen, die met het extra element ‘ether’ de basis voor het universum kozen.
De oude Grieken (Plato) gaven zelfs vormen aan deze elementen:


De elementen worden ook vaak gebruikt in filosofische en voor de mens ondersteunende verhalen. Het leven is soms één grote symboliek, en een element geeft een metafoor om dingen beter te kunnen begrijpen.
Ook in de Ayurvediaanse leer worden dezelfde elementen gebruikt. En in de westerse astrologie wordt aarde en water gekoppeld aan vrouwelijk, en lucht en vuur aan mannelijk. Boeddha gebruikte ook de elementen maar had het niet over lucht maar over wind. En tot slot werd in onze eigen middeleeuwen de elementen bezield met geesten: de aarde door gnomen, het water door nimfen, de lucht door luchtgeesten en vuur door ‘salamanders’ of vuurgeesten.
Het is maar wat je gelooft. Een bekende wetenschapsfilosoof  waarschuwde in ieder geval dat we soms in iets geloven, omdat er simpelweg een heel verhaal omheen ligt. En hoe meer samenhang in het verhaal, hoe eerder je geneigd bent om het als waar aan te nemen. Zo zijn onze hersens ´bedraad´. Een verhaal kan waar zijn, maar ook niet, het is aan ons om het te bepalen.
Deze cache loopt langs verscheidene elementen en verbindt wetenschappelijke feiten en symboliek. Ieder zijn eigen waarheid.
En ook in deze cache brengt elk element je naar een nieuwe bestemming. Bij het dorgronden van elk element zet u steeds een stap vooruit. Iedere vraagt brengt u dichter bij de eindbestemming, de cache. Hoe symbolisch is dat…

WP 1 Parking
N 52° 3.922 - E  5° 22.483
U kunt hier parkeren. Vanaf hier kunt u de geocache volgen. Uiteindelijk eindigt de geocache bij de stash hier niet ver vandaan.

WP 2 Aarde
N 52° 4.015 - E  5° 22.088
aardevorm
Aarde, het woord wordt gebruikt voor het materiaal dat veelvuldig op onze planeet aanwezig is. Aarde is een mengsel van verweerd materiaal, vloeistoffen en gassen dat aan het aardoppervlak of (vlak) daaronder voorkomt. Het niet verweerde vaste materiaal noemt men gesteente
Het verweringsproces is een gevolg van inwerking van vorst en dooi, inwerking van de zon, regen en wind op de rots, welke uiteindelijk tot breuk in het rotsgesteente leidt. De rotsblokken komen hierdoor los, en rollen naar beneden, alwaar kleine delen worden meegevoerd door rivieren, richting de rivierdelta. Door verdere slijtage ontstaan steeds kleinere delen, achtereenvolgens grind, zand en slib.
Aarde heeft ook een symbolische betekenis. Zo vertelde Boeddha dat aarde één van de vier basiselementen is. Het staat voor de tegenstellingen hardheid/zachtheid, ruwheid/gladheid, zwaarte/lichtheid.
De oude Griekse filosofen waren er van overtuigd dat alles was opgebouwd uit deze elementen. De Grieken associeerden de kubusvorm met aarde. De elementen streefden elk een plaats in het universum na. Aarde was het zwaarste element en zat dus ook het laagst. Op de aarde leven de mens en alle dieren.

  • Welke ….-‘landen’ lagen hier het laagst in de Meent en de Eng? Neem de eerste letter, en vorm deze alfabetisch om naar het getal. Dit is A.
  • B vormt de eerste letter van het grootste dier dat hier expliciet verboden is.

Het volgende waypoint 3 vindt u op N 52° (A-4).(B-15)(A+1)(2*B/A) - E 5° (B+A-2).0(B/4)A

WP 3 Ether
ether
Ether werd tot aan het begin van de 20e eeuw gezien als de stoffelijke tussenstof die voortplanting van licht en andere elektromagnetische straling mogelijk maakte. In een mechanisch wereldbeeld heeft een trilling, zoals licht of geluid, een veerkrachtig medium nodig om zich te verplaatsen. Men kende aan deze tussenstof eigenschappen toe als veerkracht (elasticiteit) en absolute rust (stilstand). De ether drong door alle stof heen en vulde de ruimte tussen de atomen. De relativiteitstheorieën van Einstein toonden aan dat de ether niet bestond: het vacuüm kan kennelijk licht geleiden, de leegte kreeg de functie van de vroegere ether.
In de Griekse filosofie was er ook sprake van een vijfde element: ether. Dit vijfde element  ether was echter geen aards element maar zorgde voor de beweging van de hemellichamen. Zo stelde Plato  in zijn dialoog ‘Timaeus’ dat elk van de 4 elementen uit andere partikels met verschillende geometrische vormen was samengesteld en stelde daarnaast ook het bestaan van een vijfde element, de dodecaëder of kwintessens, waar de kosmos zelf van gemaakt zou zijn.
Nog steeds wordt soms beweerd dat de kosmos voor ons van alles in petto heeft. Gebeurtenissen, tijd en levens kruisen elkaar.

  • Onze levenspaden kruisen elkaar via deze cache. C is het aantal paden dat vanuit dit kruispunt weglopen.

Het volgende waypoint 4 vindt u op N  52° C.1(C-1)(C/2) - E  5° 22.(C/2)(A+1)(C+3)

WP 4 Grow
Voor veel beschavingen bestond alles uit de basiselementen, en door combinaties met de geest ontstond een uniek wezen: de mens. We voeden ons, we werken, we leven samen, we bewegen en we rusten. We starten als baby en we groeien, als we gelukt hebben, uit tot volwaardige volwassenen. Om te groeien is rust heel belangrijk. Het is niet voor niets dat we soms even vrij nemen. En dan recreëren we wat af en we gebruiken heel vaak de elementen: aarde (bijv. strand), water (zee of zwembad), vuur (lampen en kampvuren) en lucht (bijv. de wind in de zeilen).

  • Hier lijkt het zelfs alsof we kunnen bellen voor wandelrecreatie op aarde. Stapeltel het antwoord D.

Het volgende waypoint 5 vindt u op N 52° C.(C-1)(C+3)(B-12) - E 5° 23.D(D*8)(C-1)

Contolegetal 1
Wanneer je onzeker bent (dan sta je volgens astrologen niet met beide benen op het element ‘aarde’) over de eerste 4 antwoorden, help ik je met een controlegetal middels een vraag (letterschuiving 1x): cd rnl zkkd zmsvnnqcdm hr fdkhij zzm gds zzmszk qhaadm uzm cd 3c unql uzm dsgdq lhmtr ddmsid.

WP 5 Mind
Het bedenken van elementen is een mooie mindgame. Het ontstond in allerlei knappe koppen. In de psychologische wetenschap noemt men de functie waarmee we nadenken: cognitie. Het zelfstandig naamwoord cognitie, sinds 1650 in het Nederlands, is afkomstig van het Latijnse woord cognitio, wat het leren kennen door de zintuigen of door het verstand kan betekenen. In de eerste betekenis kan het daarom gaan om nadere kennismaking en in de tweede betekenis om kennis, inzicht, doorzicht. Daarnaast kunnen cognitiones (meervoud. van cognitio) ook voorstellingen en begrippen van iets zijn. Binnen de rechtspraak had het de betekenis van gerechtelijk onderzoek en beslissing.
In de cognitie wetenschappen maakt men vaak gebruik van spelvormen om te onderzoeken hoe dit nu precies werkt in het menselijke brein. Bij spelletjes moet je vaak verstandelijk nadenken en goed waarnemen.

  • Op deze plek wordt een symbool gegeven van een spel wat vaak gespeeld wordt door koppen met goede cognitie. Over welk spel hebben we het hier? E is de cijferwaarde van de eerste letter van het spel.
  • Nu nog even goed waarnemen: Het is belangrijk hier geen voertuigen te parkeren, daar hoef je geen bolleboos voor te zijn. Kun je je cognitie inzetten en bepalen hoeveel auto’s worden weggesleept (F)?

Het volgende waypoint 6 vindt u op N 52° 3.(A+1)(A+1)(A+1) - E 5° (E+4).0(F-3)(F-3)

WP 6 Lucht en wind
luchtvorm
De lucht op aarde bestaat voor ongeveer 78% uit stikstofgas en 21% uit zuurstofgas. Daarnaast (resterende 1%) bevat lucht sporen van edelgassen, een sterk wisselende hoeveelheid waterdamp (0,7%), en koolzuurgas, dat ook in hoeveelheid sterk kan wisselen. In de buitenlucht was de hoeveelheid koolstofdioxide (of koolzuurgas) ongeveer 0,03%, binnen een woning kan dit, als er gestookt of gekookt wordt, veel hoger zijn.
De vorm voor Lucht was voor de oude Griekse filosofen de octaëder. Lucht had een evenwichtsplaats dat  zich boven de aarde vond, maar onder vuur.

  • Volgens Boeddha bestond lucht (hij gebruikte de term ‘wind’) voor de tegenstellingen duwen/ afstoting/ steunen/ bewegen. Deze tegenstellingen zijn hier vlak in de buurt nodig om met grote snelheden in de lucht te kunnen zijn. Het is een hele kunst. Maak een cijfer van de derde letter van het woord boven de kunst (G). Kunst is hier ´luchtig´.

Het volgende waypoint 7 vindt u op N 52° 3.(G*2)(G-4)G - E 5° (F-2)(F-1).(G-4)(G+2)(F+2)

WP 7 Vuur
vuurvorm
Vuur is het geheel van lichtverschijnselen en warmteontwikkeling dat optreedt als een brandbare stof een oxidatiereactie ondergaat bij hoge temperatuur. Door opwarming van naburige materie komen brandbare gassen vrij, die zelf ook weer oxideren en warmte opwekken, waarmee het proces zichzelf in stand houdt.
Boeddha zag vuur als tegenstelling voor koud en warmte. De oude Grieken koppelde het biologische element bloed aan vuur. Vuur, streefde naar een nog hogere evenwichtsplaats en dit kwam tot uiting door het stijgen van de vlammen. Zo kwam de volgorde aarde, water en vuur in balans.

  • Op deze plek kan energie in een ‘vurige’ vorm ontstaan. Het kan dan ook erg gevaarlijk worden. Stapeltel het zwarte nummer met de vurige achtergrond (H)

De cache ‘water’ vindt u op N 52° (C-D).(A-H+1)(D+H+F)(H-1) - E 5° (H+C-F)(G-H).(E-A-G+H)(H+F-G)(B-A-C-H)

Contolegetal 2
Wanneer je onzeker bent over de laatste 4 antwoorden, help ik je met een controlegetal middels een vraag (letterschuiving 1x): ef tpn ef wjfs mbbutuf bouxppsefo jt hfmjkl bbo ifu bboubm wmbllfo wbo ef wpsn wbo xbufs qmvt ofhfo.

WP8 Water, de cache
watervorm
Water (H2O; aqua) is de chemische verbinding van twee waterstofatomen en een zuurstofatoom. Water komt in de natuur voor in de drie verschillende hoofdfasen: als vloeistof, als vaste stof en als gas. Bij kamertemperatuur is water een vloeistof zonder specifieke kleur en geur. Al het leven op aarde bestaat grotendeels uit en is afhankelijk van water. Water bedekt 71% van het aardoppervlak.
De Grieken gaven water de vorm van een icosaëder. Water ligt boven aarde, maar onder lucht en vuur. Water stond als basiselement voor alle vloeistoffen.
Voor Boeddha stond water symboliek voor cohesie en adhesie (zeg maar, plakken en afstoten). Voor de Grieken was water het element dat naar een evenwicht streefde dat net boven dat van de Aarde gelegen was. De Chinese astrologen gaven met water het noorden aan, en zij gaven het de symbolische kleur zwart
Water is onze levensbron, en daarmee zijn we bij onze bestemming gekomen.

Antwoordentabel alle vragen:

A

 

B

 

C

 

D

 

E

 

F

 

G

 

H

 


Additional Hints (Decrypt)

Wr orag ny rra gvwqwr va gbhj ra ah bc qr whvfgr cyrx? Wr xhag jry nna wr jngre ibryra qng qvg rra qvrcmvaavtr uvag vf.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)