Skip to content

Huhdasjärven Pukkisaari, H-järven seudun aakkoset Traditional Geocache

Hidden : 7/20/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Huhdasjärven seudun aakkoset -sarjan geokätköt sijaitsevat Kouvolassa, entisen Jaalan kunnan pohjoisosissa.


Huhdasjärven kylässä oleva Huhdasjärvi on osa erittäin laajaa Itä-Hämettä ja Savo-Karjalaa yhdistävää vesireitistöä, joka on aikoinaan ollut tärkeä kulkureitti. Huhdasjärven Pukkisaaren pohjoispuolelta otetun liejunäytteen siitepölyanalysin tulokset kertovat seudulla olleen ensimmäisiä merkkejä ihmistoiminnasta jo neoliittisen kivikauden alussa. Siihen liittyy tulen avulla tapahtunutta metsänraivausta ja viljelyä. Tattarinviljely ajoittuu vuoteen 5260 eaa. ja ohranviljely noin vuoteen 4260 eaa. Nämä vuonna 2012 julkaistut tulokset muuttavat Suomessa aloitettua viljelyä noin 2000 vuotta ennen luultua varhaisemmaksi. 

Pukkisaaren eteläpään myöhäiskivikautinen asuinpaikka ja pohjoisosan laaja viikinkiaikainen polttokalmisto muodostavat arvokkaan muinaisjäännöskokonaisuuden. Kalmisto sijoittuu saaren pohjoispäähän, kohti pimeyden, pakkasen ja kuoleman valtakuntaa. Kalmisto edustaa Hämeen alueella syntynyttä kiveämätöntä polttokalmistoa, jossa on vain oma luonnonkivikkonsa. Vainajien ruumisroviot on poltettu muualla, ja Pukkisaareen on tuotu vain muutamia luiden paloja ja vainajille kuuluneita esineitä. Pukkisaaren muinaiseen hautausmaahan on haudattu jo merovingiaikana 600-800 jaa., mutta keskeisin käyttövaihe ajoittuu viikinkiajalle 800-1050 jaa.

1990-luvulla suoritetuissa kaivauksissa pääosa esineistöstä ajoitettiin 900-luvun alusta 1000-luvulle. Esineistö sisälsi mm. keihäänkärjen, koruja, ruoskanvarsia ja rahoja. Itämaisista hopearahoista, dirhameista, toinen on lyöty Afganistanissa 906/907 jaa. ja toisen kotimaa on Iran. Korulöydöt sisälsivät kupurasolkia ja muita solkia, riipuksia, kaula- ja rannerenkaiden katkelmia sekä lasi- ja melonihelmiä. Löytöihin kuului myös pronssiesineen katkelma, jossa oli parrakas mies. Lähde: Kymenlaakson historia 1.

Kesällä ainakin kanootin saa vesille kaupungin omistamalta entiseltä uimarannalta (waypoint). Jos aikaa ja intoa riittää, samalla voi poiketa melomassa varsin idyllisen Huhdasjärvenjoen. Pukkisaaresta koilliseen mentäessä löytyy melottavaksi Vesalanjoki. Talvella auton voi jättää Vesalantien varteen.

HUOM! ÄLÄ MENE VESALANTIELTÄ LÄHTEVILLE MÖKKITEILLE.

Additional Hints (No hints available.)