Skip to content

Guldskatten Traditional Geocache

Hidden : 08/31/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Kort beskrivning.

Tureholmsskatten är en samling guldföremål från 500-talet e.Kr som hittades år 1774 i byn Tuna i Västerljungs socken några 100 m härifrån. Guldskatten vägde cirka 12 kg, och är därmed en av de allra största som hittats i Sverige. Tuna hörde till Tureholms gods, och skatten tillföll därför godsägaren greve Nils Adam Bielke, och i ett senare skede kung Gustav III. Delar av skatten finns idag till beskådande på Historiska museet i Stockholm.

Bland de delar av skatten som finns på Historiska museet är en halsring som väger 985,3 gram och är därmed den tyngsta i sitt slag. (Källa: Wikipedia)

 

Lång beskrivning.

Fyndomständigheterna var oklara men riksrådet, greve Nils Adam Bielke på sätesgården Tureholm, blev den som fick ersättningen. De föremål som löstes in var ett munbleck till en svärdsslida, två holkliknande beslag till svärdsgreppets kavle och en massiv stämpelornerad halsring.

Enligt uppteckningarna bestod resten av skatten av spirallagda guldtenar, s.k. betalningsguld. Dessa, som utgjorde nio tiondelar av skatten, fick greven behålla då rikets dåliga finanser inte tillät inlösen. Han kunde därmed smälta ner dem, tillverka dukater och betala sina skulder.

Läs mera http://www.bygdeband.com/file/262887/

I rondellen har Trosa kommun låtit sätta upp en stor kopia av guldhalskragen som fanns i skatten.

OBS: Var uppmärksam på trafiken!

Additional Hints (No hints available.)