Skip to content

Historisch Nieuwerkerk: Een dubbeltje op zijn kant Traditional Geocache

Hidden : 10/15/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 werd Nederland getroffen door een watersnoodramp Een zware noordwesterstorm raasde over de Noordzee en Nederland. De provincie Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en de zuidwest hoek van de provincie Noord-Brabant werden zwaar getroffen. Ook in Nieuwerkerk aan den IJssel ging het in de bewuste nacht goed mis...


Op 31 januari 1953 werd tegen 24.00 uur het dijkleger in paraatheid gebracht. Het water steeg tot 3 meter boven NAP. Burgemeester J.C. Vogelaar had contact met het hoogheemraadschap van Schieland. Vrachtwagens en zandzakken werden gecharterd. Het onverharde deel van Schielands Hoge Zeedijk, de Groenedijk, werd onbegaanbaar, zeker voor vrachtauto's. Het water stroomde op diverse plaatsen over de dijk en sloeg de binnenkant weg. Om 5.30 uur (1 februari dus) werd de toestand onhoudbaar. Bij het gemaal van de polder Esse, Gans-en Blaardorp ontstond een gat van 15 meter. De op de dijk actieve zandhandelaar Leen Boer kwam op het idee om er een schip in te zetten en burgemeester Vogelaar leidde de vordering. De Ouderkerkse schipper Arie Evegroen van het graanschip de "Twee Gebroeders", wiens schip in de nabijheid lag, weigerde aanvankelijk, maar het schip werd toen 'in naam der Koningin' door de burgemeester gevorderd en uiteindelijk door Evegroen met hulp van schipper Cor Heuvelman toch met de kop tegen de dijk gezet, waarna de mensen op de dijk met een touw de kop van het schip op de plek konden houden.Vervolgens zwenkte het achtersteven van het schip door de stroming naar het gat en werd het schip als ware het een sluisdeur tegen de dijk gezogen. Een riskante operatie, het schip had immers makkelijk de polder in kunnen spoelen...

In de loop van de zondagmorgen werd het gat achter het schip met zandzakken en dekzeilen gevuld. Een zes meter diep wiel werd later met zand gedicht. Opmerkelijk detail: zandhandelaar Leen Boer was ooit zelf eigenaar van de "Twee Gebroeders", toen nog naar zijn moeder "Gerrigje Adriana" (Twigt) geheten en een zand- en grintschip. Dit schip werd als ijsselaak gebouwd bij scheepmaker Cornelis Snoei in Ouderkerk aan den IJssel (zeilschip, 32 ton), in 1925 met drie meter verlengd en gemotoriseerd. Het schip was sindsdien 18 meter lang. Ook op Ver-Hitland werd die nacht een gat in de dijk gedicht, zij het niet met een schip. Ook opmerkelijk is dat in Nieuwerkerk a/d IJssel ook in 1682 en 1717 bressen in Schielands Hoge Zeedijk al gedicht werden door er een schip tegen te plaatsen! Het herdenkingsmonument werd in opdracht van het hoogheemraadschap van Schieland door Roel Bendijk gemaakt en op 12 oktober 1983 door schipper Evegroen onthuld.

 

Als dit schip er niet had gelegen, was de Randstad tot aan Leiden toe ondergelopen. De Prins Alexanderpolder, die zes meter onder NAP ligt, zou dan minimaal tien meter onder water hebben gestaan. Op de plek van de dijkdoorbraak is in 1983 een herdenkingsmonument van de kunstenaar Roel Bendijk onthuld.

 

Deze cache is oorspronkelijk geplaatst als GC2AZ3B - Dijkdoorbraak (Een dubbeltje op z'n kant) door Krimpenees. Na meerdere malen in korte tijd verdwenen te zijn, is deze uiteindelijk gearchiveerd. Omdat dit monument een belangrijk stukje Nieuwerkerkse historie is hebben wij deze plek geadopteerd en de cache een nieuw leven in geblazen met iets gewijzigde coordinaten.

Voor het plaatsen van de cache op deze locatie is toestemming gegeven door het Hoogheemraadschap voor Schieland en de Krimpenerwaard.

 

Additional Hints (No hints available.)