Skip to content

Härryda Julkalender 2014 #06 - Nissarnas Letterbox Letterbox Hybrid

Hidden : 12/6/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Detta är en letterbox i form av en julpostlåda. På koordinaterna ovan finner du en loggbok, en stämpel och stämpeldyna. Stämpeln i cachen är ej ett bytesobjekt utan den använder du till din egen stämpelbok om du har en sådan. Annars loggar du som vanligt i loggboken. Har du egen letterbox stämpel använder du den i loggboken. Ta gärna med ett julkort och skriv en julhälsning. OBS! Denna låda tömms efter behov!

God Jul önskar tomtenissarna Jens & Nettan


Att skicka julkort är en kär tradition i Sverige. I slutet på 1800-talet började man att skicka en julhälsning till släkt, vänner och bekanta. På kortet kunde det stå Fridfull Jul, Fröjdefull Jul och Glad Jul. Numera är det vanligast med God Jul.

Den här traditionen har sitt ursprung från England där britten John Callcott Horsley gjorde det första julkortet år 1843, med texten "A Merry Christmas and a Happy New Year to You.” År 1875 började tyskfödde Louis Prang i USA att massproducera julkort. Bruket att skicka julhälsningar på kolorerade vykort spred sig snart i flera länder. Från början importerade man i Sverige julkort från Tyskland och England. Motiven visade då främmande jultraditioner som julgran, jultomte och julklappar till barnen och snart kom dessa företeelser att brukas även i de svenska traditionerna. Tomten på de importerade julkorten var ofta klädd likt en gruvarbetare, sannolikt med inspiration från Bröderna Grimms sagor. Den svenska tomten, vars ursprung var den ofta vresige hustomten, avbildades däremot klädd likt en bonde. År 1890 startade Axel Eliasson sitt konstförlag med vykortsproduktion. Sju år senare gjorde han en beställning som kom att få den största betydelse för det svenska julkortet, liksom för bilden av den svenska julen. Det var av konstnären Jenny Nyström, som just kommit hem från Paris och som kom att ge oss bilden av julklappar, julgran och den klassiska jultomten med grötfat. Med tiden blev det kring 600 julkortsmotiv av Nyström som blev mycket populära och är än idag.

Källa: Wikipedia

 

Additional Hints (No hints available.)