Skip to content

Hägerstensåsen #10 – Kärlek Mystery Cache

Hidden : 11/28/2014
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

[swe] Det här är den tionde cachen i serien Hägerstensåsen. Ämnet börjar bli ganska uttömt nu, så det här blir kanske den sista?
[eng] This is the tenth cache in the series Hägerstensåsen. The topic is getting pretty exhausted now, so this will maybe be the last?


[swe] Övriga cacher i denna serie:
[eng] Other caches in this series:
Hägerstensåsen

Myst-starten ligger mitt på Hägerstensåsen, i "hjärtat" av åsen. Här hittar du ingen cache.

Var är fotot taget? / Where is the photo taken?


Var är fotot taget? / Where is the photo taken?

[swe]
För att hitta cachen måste du lista ut var någon stans på Hägerstensåsen som fotot från 1940-talet är taget. Om du har tagit någon av de övriga cacherna på åsen, kanske du redan har gått förbi detta ställe?
Dina koordinater kan ha en felmarginal på 20 meter och i geocheckern får du fram slutkoordinaten för gömman.

Hägerstensåsen #10 – Kärlek (naturlig kärlek)

Här i den tionde delen i serien Hägerstensåsen blir det lite information om naturen på åsen.
Jag (CO) har bott här halva mitt liv och det jag älskar mest och får mig att trivas bäst, är nog naturen. Utanför min balkong sträcker sig ett bälte av skog, det är ett rikt fågelliv och ibland dyker det upp ett eller flera rådjur. Katter finns det också gott om, fler än de två som är mina egna. Ja, och med lite fantasi så kan man få Hägerstensåsen (på kartan) att se ut som ett halvt hjärta. :-)

Burkens tema är kärlek, så jag blir glad om det temat följs – rött, rosa och hjärtan. Allt barnvänligt, såklart!

När cachen gömdes innehöll den:
Ett FTF-pris, loggbok, stashnote, några små hjärtliga bytessaker och en TB (Love) som vill ut i världen och sprida kärlek.

[eng]
To find the cache, you need to figure out where on Hägerstensåsen the photo from the 1940s is photographed. If you have taken any of the other caches on the Åsen, you might already have passed this place?
Your coordinates can have a margin of error of 20 meters and in the geochecker you get the end coordinate of the cache.

Hägerstensåsen # 10 - Love (natural love)

Here in the tenth cache on Hägerstensåsen is little information about the nature of the ridge. Unfortunately only in Swedish.
I (CO) has lived here half my life and what I love most and makes me happiest is the nature. Outside my balcony stretches a belt of forest, there is a rich bird life and sometimes it pops up one or more deer. Cats are also plentiful, more than the two that are my own. Yes, and with a little imagination you can get Hägerstensåsen (on the map) to look like half a heart. :-)

The cache theme is love, so I will be happy if the theme is followed - red, pink and hearts. All family friendly, of course!

When the cache was hidden it contained:
A FTF prize, logbook, stashnote, some small lovely replacement stuff and a TB (Love) who wants out into the world and spread the love.

Med lite fantasi så kan man få Hägerstensåsen att se ut som ett halvt hjärta. / With a little imagination you can get Hägerstensåsen to look like half a heart.

The following text is unfortunately only in Swedish

Hägerstensåsen – naturen

Hägerstensåsen är ett tydligt uttryck för en av stadens bärande karaktärer, anpassningen till naturlandskapets topografiska förutsättningar. Hägerstensåsen är en bebyggelseenhet som samverkar med de naturliga topografiska förutsättningarna och dels poängterar topografin genom enstaka punkthus på höjderna, dels underordnar sig densamma genom att den mesta bebyggelsen följer trädtopparnas höjd. Ringen av sparad naturmark är en medveten effekt av stadsplanens utformning som grannskapsenhet. Genom de obebyggda slänterna bevaras landskapets tydlighet och stadsplanen har genom sin ännu tydliga avläsbarhet ett kulturhistoriskt värde sett ur ett stadsbyggnadsperspektiv.

Branterna runt Hägerstensåsen är enligt Stockholms byggnadsordning av betydelse för upplevelsen av Stockholms landskapsbild och naturkaraktär. Nedanför branterna övergår vegetationen i mer öppen parkmark mot Västertorp. Även mellan slänterna och villorna Hökmossen finns en öppen parkremsa.

Visuellt präglas området starkt av åsens landform, av naturmarksvegetationen på branter och den höga andelen grönska i den tidstypiska bebyggelsen. Naturmarken kring åsen och Mellanbergsparken längs Personnevägen utgör sammanhållna områden i grönstrukturen.

Vegetationen har stor betydelse för landskapsbilden och för områdets identitet. Längs de nedre delarna av höjdryggen finns genomsiktliga lundmiljöer med ett karaktärsfullt eklandskap. Även solitära karaktärsträd, främst ekar, förekommer, främst i Mellanbergsparken. Ek och tall är vanligt förekommande som karaktärsträd i gaturummen. De friväxande solitära karaktärsträden och den lummiga ädellövskogspartierna står i fin kontrast till den vilda naturmarken med tallskog och hällmarker uppe på Hägerstensåsen.

Kännetecknande för gångstråken är att de löper utanför bebyggelsen i en sammanhållen park- eller naturmiljö, med sammanbindande tvärgående passager över åsen. I det östra stråket har naturmarken tillräcklig utbredning för att ge skogskänsla och upplevelsen av att vistas i en obebyggd miljö. Samspelet mellan vegetationens sammansättning och husens placering spelar här en roll.

Den ursprungliga bebyggelsen på åsen är indragen en bit in på platån, med tallar och hällmarksskog fram till branterna, och därför skymd även vintertid. Partier med lövvegetation blir vintertid genomsiktliga och då krymper det upplevda avståndet mellan stadsdelarna genom att bebyggelsen nedanför åsen blir synlig från gångstråken på höjden.

Åsens topografi erbjuder ett flertal vida utblickar över kringliggande stadsdelar. Från bergknallarna bakom Bokbindarvägen erbjuds en magnifik utsikt över norra Stockholm och västerort. Från stråken i öster ges utblickar över Telefonplan och Hökmossen och från hällmarkspartierna i de övre delarna av Mellanbergsparken erbjuds fina vyer söderut. De öppna och mjukt böljande hällmarkspartierna i kransen runt bebyggelsen utgör i sig en karaktärsfull visuell form i kontrast mot branterna. Topografin medför samtidigt en barriäreffekt för stadsdelen.

Grönytan består i huvudsak av sammanhängande skogsområden med ädellövskog, hällmark och hällmarkstallskog. Insprängt i denna finns mindre ytor med övrig löv- och barrskog samt blandskog. Öppna partier består av frisk-fuktig ängsmark, i huvudsak klippta gräsytor.

De stora inslaget av ädellövbiotoper bidrar till rika naturmiljöer i området. Ädellövskogen följer den nedre delen av sluttningarna och har ett rikt fältskikt. Ädellövbiotoperna domineras av ekskog och är sammantaget av betydelse för spridning av eklevande arter. Utmed Mellanbergsparkens parkstråk utgörs vegetationen av ädellövskog med ett stort antal stora ekar, men också av körsbär, lönn och en undervegetation av hassel. I slänten mot Mellanbergsparken finns en karterad jätteek av klass 2. Slänterna i norr ingår i kärnområde för ekar med förekomst av jätteekar och ekområden av klass 2. Övriga ekområden har klass 3, dvs den lägsta av värderingsgrunderna.

I hällmarkerna är träden småvuxna till följd av den karga jordmånen. Beroende på tallarnas ålder och storlek bedöms de ha stort värde för den biologiska mångfalden lokalt. Undervegetationen består av buskar och ungträd. I de kargaste partierna består markvegetationen av lavar, gräs och ljung. Förutom ek och tall finns sälg, björk, rönn och asp i området.

Tall och ekar är dominerande trädslag längs gator och på förgårdsmarksträd i området. Flera av träden har kraftiga stammar vilket ger en särskild karaktär till gatubilden. Träden står nära fasaderna. Andra, planterade vårdträd är prydnadsaplar, syrener, körsbär och framförallt björk. Skogsområdena norr om tunnelbanan längs Mellanbergsparken och i ett band över åsen mot skogsområdet mellan Hägerstensåsen och Midsommarkransen har betydelse för spridningsvägarna för groddjur.

Landskapet är en tydlig representant för Svealands sprickdalsterräng med lerslättdalar och sjöbäcken. I området finns både bergryggar och dalgång representerat. De högsta partierna är bevuxna med hällmarkstallskog och i dalgångarna dominerar lövträden.

Genom området sträcker sig en bergås från Årstaviken i öster fram till Hägerstensåsen där den viker av söderut mot Älvsjö. Sluttningarna är relativt branta vid Hägerstensåsen, lutningar på ca 40 grader förekommer.

Berggrunden utgörs av Svekofennisk bergrund och bergarten består av Stockholmsgranit. Den dominerande jordarten i de lägre partierna utgörs av lera och de högre partierna består av morän. På bergssluttningarna och höjderna framträder berg i dagen på många ställen. Berghällarna är mjukt formade mot sydväst, bl.a tack vare den sista, kilometertjocka inlandsisens inverkan.

Källa: Landskapsanalys Hägerstensåsen, Stockholms Stad Exploateringskontoret

 

Additional Hints (Decrypt)

[myst] Erfn / Geniry

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)