Skip to content

Operasjon Gunnerside AA#22 Mystery Cache

Hidden : 10/9/2015
Difficulty:
4.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dette er en mystery cache. Det er meningen at du selv skal løse oppgaven. Hint er OK, men morsesignalene og one time pad-koden bør knekkes av deg selv før du signerer denne cachen. Cachen befinner seg ikke på de oppgitte koordinatene. Løs oppgaven som beskrevet lenger ned. Cachen inneholder kun loggbok. Ta med egen penn. Lykke til!

Sabotasjeaksjonen mot Norsk Hydros anlegg på Vemork i 1943 er skildret gjennom en rekke bøker, artikler, to filmer og en TV-produksjon. Noe som ikke har fått like mye fokus som selve aksjosnen er retretten som 5 av sabotørene fra spregningspartiet Gunnerside utførte. På 15 dager tilbakela de 550 km på ski gjennom et okkupert Norge i full uniform og uten mulighet for hjelp utenfra. "Flukten" til Sverige er av de som deltok skildret som en vel så stor manndomsprøve som selve spregningsaksjonen.

Aksjonen mot tungtvannsanlegget på Vemork ble utført natt til 28. februar 1943. Umiddelbart etter aksjonen trakk sabotørene fra Kompani Linge seg opp på fjellet igjen og til ei hytte ved Langesjå hvor de ble liggende værfast til neste dag. Den 29. mars tar de seg frem til Svensbu hvor de igjen blir liggende værfast, denne gangen i flere dager før de kom seg videre til hytta ved Skrykkenvannet hvor de landet etter fallskjermhopp 23. februar og hvor de hadde et depot. Her fylte de opp sekker og en pulk med ammunisjon og proviant for de 10 dagene de hadde beregnet å bruke på turen til Sverige

På ettermiddagen 4. mars tar de avskjed med gruppen Grouse/Swallow, som var kodenavnet for forpartiet, og starter på det de senere kom til å omtale som «den uvanlige vinterferien». Planen var opprinnelig at de bare skulle gå om natten, men de kom raskt til at dette ville bli for komplisert. De valgte derfor å gå i fjellet på dagtid og krysse dalførene på natten.
Første natten overnattet de på det ubebodde hotellet Osseter vest for Dagali. Har fant de noe mat slik at de kunne spare på egne rasjoner. Nest dag kom de frem til Skurdalen og brøt seg inn i en hytte ved Rødungen hvor de overnattet. Den tredje dagen tok de seg frem til Nystølen hvor de overnattet i nok en hytte. Fjerde dagen, søndag 7. mars, våknet de til et nydelig vintervær og valgte å holde seg innendørs i hytta for å unngå å møte folk på fjelltur. Ved 18-tiden om kvelden startet de opp. Planen var nå å krysse Hallingdalen mellom Gol og Nesbyen. De krysset elven via en isbru og kom seg opp mot fjellet på østsiden. Denne natten tilbragte de under åpen himmel.
Mandag 8. mars våknet de på nytt til et perfekt vintervær. På kvelden tok de inn på seteren Fjellstølen ca 20 km sørvest for Aurdalsfjord. Sjette dagen vår målet Valdres. De krysset dalføret utpå kvelden og fortsatte innover fjellet i noen timer etter midnatt. Har tok de seg inn i en jakthytta for natten.
De starter opp igjen litt utpå formiddagen 10. mars. Været skifter og det blir tungt skiføre. De krysser dalen ved Nordre Etnedal. Denne natten overnattet de i en seterbu i nærheten av Synnfjell. Torsdag 11. mars krysser de elva ved Dokka og tilbringer natta på Reinåsseter.
Fredag tar de seg videre mot Vestre Gausdal og krysser elva ved Svatsum. På kvelden tar de seg innover fjellet mellom Vestre Gausdal og Gudbrandsdalen. Natten tilbrakte de i en liten hytte ved Gammelseter nord for Skeikampen. Har fant de noe mat, noe som var kjærkomment da det hadde minket betydelig på deres egne rasjoner. Lørdag 13. mars skulle de krysse Gudbrandsdalen. Her måtte de vente på mørket før de krysset dalen ved Losna. Natten ble tilbrakt på granbarseng under åpen himmel på østsiden av dalen.
De startet tidlig søndag morgen. Da hadde godt føre og tok seg lett forbi Øyerfjellet og ned i Åstadalen hvor de slo seg til ro ved Graven seter. Mandag fulgte de Åstaelva østover. Dagens lunch ble inntatt i nærheten av Kvarstaddammen. Utpå kvelden kom de frem til Bjørnåsenseter. Har tok de seg inn i flere seterbuer og hytter på jakt etter mat. Tirsdag kveld nærmet de seg stedet hvor de skulle krysse Glomma mellom Rena og Åsta. Glomma var isfri, men en av sabotørene, Hans Storhaug, var fra Åsta og visste hvor han kunne få «lånt» en båt. Etter en stund var Storhaug tilbake med en båt og Glomma ble krysset, lastet til ripa, og med ski som årer. Gruppen tok seg så opp lia rett ved Storhaugs barndomshjem. Storhaug foreslo å ta seg inn i foreldrenes stabbur hvor han antok de ville kunne finne spekemat, men Rønneberg sa nei til dette da man måtte anta at et slikt tyveri ville bli anmeldt. De tok seg videre østover mellom Østersjøen og Hemsjøen og tok inn for natten i ei hytte tilhørende en lokal NS-mann. Nest dag krysset de Julussdalen og sov under åpen himmel i Ulvådalen.
Dagen etter startet de tidlig. De krysset Trysilveien ved Ulvålia uten å bli oppdaget og regnet med å være i Sverige i løpet av dagen. Uniformer, våpen og annet militært utstyr ble gravd ned i snøen i nærheten av grensa.

Klokken 20:45 den 18. mars 1943 passerer de grensa ved grenserøys 106 og er endelig i sikkerhet i nøytrale Sverige. Her melder de seg som flyktninger og blir sendt til oppsamlingsleieren Kjesäter. De fikk etter hvert kontakt med den engelske legasjonen i Stockholm som straks sende telegram til England om at Gunnerside hadde ankommet Sverige og anmodet om rask transport tilbake til England. Utstyret som ble gravd ned ved grensen ble et år senere hentet av Hans Storhaug som da deltok i operasjon Grebe/Grebe Red, og som siste krigsvinteren hadde tilhold i Sollia med Gudbrandsdalen og Østerdalen som operasjonsområde.

Operasjon Gunnerside besto av Joachim Rønneberg, Fredrik Kayser, Kasper Idland, Hans Storhaug og Birger Strømsheim. I tillegg var Knut Haukelid med i gruppen, men han sluttet seg til deler av operasjon Grouse/Swallow som ble igjen på Hardangervidda.

For å finne denne geocachen må du lytte til denne lydfilen og dekode telegrammet som forteller om Gunnersides ankomst til Sverige. Cachen er ikke gjemt på de oppgitte koordinatene. Ta med egen penn. Lykke til !


Foran: Storhaug og Rønneberg.
Bak: Kayser, Idland og Strømsheim

Additional Hints (Decrypt)

TP61AQR

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)