Skip to content

#1 Wilhelmina Kanaal Trail Traditional Cache

This cache has been archived.

De Overburen: d

More
Hidden : 2/6/2015
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



Deze trail voert je langs een gedeelte van het Wilhelminakanaal tussen Breugel en Lieshout, startend bij Brug Hooydonk, en eindigend bij Brug bij sluis V (en terug). 
Verzamel de aanvullende informatie die je in de cachecontainers vindt om de bonus te kunnen vinden.

 Parkeren kun je bij N 51° 30.404, E 005° 30.561.
Om problemen te voorkomen
graag niet parkeren bij de bruidswinkel / dierenpension,
omdat deze mensen geklaagd hebben omdat de honden steeds aanslaan


Graag parkeren aan de westzijde van de brug !


Bij de verschillende caches zal aandacht geschonken worden aan de tot standkoming van dit kanaal, hierbij wordt geput uit het boek Wilhelminakanaal, feiten en herinneringen van Jos Bekx



De eerste plannen voor een kanaal dat Tilburg en Eindhoven met de Maas verbindt, dateren uit 1794, maar het duurde tot 1910 tot werd begonnen met het graven. In 1794 werd er van afgezien vanwege de dreigende Franse inval, de rivier de Maas functioneerde als verdedigingslinie. Vanaf 1813, na de Franse tijd en de start van het Koninkrijk der Nederlanden, lag de beslissing bij koning Willem I die een groot voorstander was van aanleg; evenwel leverden onderhandelingen met de Belgen problemen op. De route werd echter al wel met piketpaaltjes geplaatst. Opvolger koning Willem II leefde te kort om de zaak te bespoedigen, anderzijds kwam door het democratiseringsproces de besluitvorming steeds meer bij het Parlement te liggen. De laatste gaf meer prioriteit aan het graven van de Nieuwe Waterweg en het Noordzeekanaal. De behoefte aan een kanaal bleef onverkort bestaan. De Tilburgse textielindustrie, inmiddels gemechaniseerd met behulp van stoom, zocht mogelijkheden voor kolenaanvoer en afvoer van de producten. De toenmalige wegen leenden zich slecht voor aan- en afvoer van respectievelijk kolen en textiel, en de Tilburgse industriële lobby ging onverkort door. Maar ook een plan van koning Willem III werd door de regering niet overgenomen.
Begin 20e eeuw werden de plannen uiteindelijk concreet en op 16 september 1916 meerde het eerste schip in Tilburg aan; het duurde echter tot 1923 voordat het kanaal voltooid werd. Op 4 april van dat jaar werd het officieel geopend. Het kanaal leek op dat moment zijn functie al te verliezen vanwege de komst van het (vracht-)autoverkeer. Eerst in de jaren vijftig bewees het kanaal zijn nut, vooral voor aan- en doorvoer van zand, grint en kolen. Tegenwoordig is het belang van kanaal groot, vanwege de groei van het binnenvaartverkeer. 

 

Goedkeuring gebruikt naam Wilhelmina kanaal

Additional Hints (No hints available.)