Skip to Content

<

Fayersheide

A cache by Montebaldo Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 3/17/2015
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Fayersheide


Fayersheide is een klein natuurreservaat van circa 10 hectare ten zuidoosten van Vriezenveen. Het ligt tussen de plaatsen Vriezenveen en Almelo.Al vanaf de 14e eeuw werd het woeste veengebied rondom Vriezenveen ontgonnen door de ‘Vrije Friezen’.

Oorspronkelijk was het Vriezenveense gebied verdeeld in 40 hoeven van elk 112 meter breed (elke hoeve had een breedte van 16 akker, wat neer komt op 16x7 = 112m). Gedurende de volledige ontginningsperiode van het veen, werden bij vererving de kavels eerlijk verdeeld.
Dit gebeurde in de lengterichting, zodat ieder lid van de familie beschikking had over weide- en bouwland en veengrond. Kavels werden zo op den duur erg smal, soms waren zij nog maar 8 meter breed! Deze smalle kavels zijn tijdens de ruilverkaveling grotendeels verdwenen. Het Veenschap (ten noorden van het dorp) is hierop een uitzondering en ook bij de Fayersheide zijn nog restanten van dit oude cultuurlandschap herkenbaar (smalle kavels, hakhoutsingels).

Fayersheide bleef gelukkig gespaard tijdens de ruilverkaveling vanwege haar bijzondere en zeldzame plantengroei. Zie onderstaande links.
>Vriezenveense Courant van vrijdag 7 december 1956.pdf
>Kranten bericht uit 1957 over de Fayersheide uit onz KNNV archief.pdf

In de wetenschappelijke mededelingen van de KNNV, Twente – natuurhistorisch deel 3, nr 43 mei 1962 wordt al een opsomming gemaakt van de bijzondere flora.

vetblad welriekende nachtorchis klokjesgentiaan

Het gebied wordt bedreigd door diverse naburige ontwikkelingen als zandwinning en oprukkende intensieve veehouderij.
Om Fayersheide ook voor de toekomst te behouden, zijn de gemeente Twenterand en Staatsbosbeheer een samenwerking aangegaan. Daarbij is gekeken welke kansen het gebiedsontwikkelingsplan Vriezenveen Zuidoost bood voor Fayersheide.
Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de vorming en inrichting van een bufferzone naast de Fayersheide om zo verlaging van de grondwaterstand door de zand-winactiviteiten te voorkomen en om het gebied robuuster te maken. Zo kunnen de mensen nog lange tijd genieten van dit unieke stukje natuurgebied. Om het gebied beter toegankelijk te maken voor wandelaars is er bovendien een route aangelegd vanaf de parkeerplaats aan de Walstraat tot aan het uitkijkpunt aan de rand van de bufferzone.

De Fayersheide heeft een grondwaterafhankelijke vegetatie. Bijzondere planten zijn dwergvlas, vetblad, gewone vleugeltjesbloem en geelhartje. Het zijn met name kwelafhankelijk gras- en heidevegetaties.

Het lokale reliëf, met hoogteverschillen van soms meer dan een meter, zorgt nog voor plekken waar mineraalrijk (o.a. kalk) grondwater dicht onder het maaiveld komt. Hier vinden we nog de blauwgraslanden. Door de bijzondere vegetatie en landschap (slagenlandschap) zijn er bijzondere faunistische waarden. Opmerkelijk zijn het voorkomen van heideblauwtje, moerassprinkhaan, zompsprinkhaan, groene specht en geelgors.

De rijke flora en het bijzondere cultuurhistorische karakter vormen de basis voor behoud en onderschrijven de noodzaak van een goed ingerichte bufferzone. De bufferzone van 8 ha, grenst aan de Fayersheide en in de toekomst aan de zandwinning Oosterweiland. Het is gebruikt als akkerland, dus jaarlijks geploegd en bemest en nu laat men het verschralen.

In het voorjaar van 2013 is samen met vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer, Gemeente Twenterand, LTO, KNNV Vriezenveen, Roelofs projectontwikkeling en het Waterschap Vechtstromen onderzocht hoe deze bufferzone het beste ingericht kon worden.

Werkzaamheden bij de aanleg grens Fayersheide en de bufferzone


Het (prille) resultaat is nu te zien. Eigenlijk is deze cache qua ontwikkeling van het gebied de bufferzone te “vroeg” geplaatst. Maar in vergelijking met vorig jaar om deze tijd is het al een hele metamorfose.

Op de uitkijkheuvel kun je het nieuwe landschap prachtig bekijken.
Op deze heuvel is afgelopen zomer een kunstwerk geplaatst Dit kunstwerk is tot stand gekomen in het kader van het project canonkunst. Via de link kun je hierover meer lezen. Ook geeft het daar geplaatste informatiebord hierover tekst en uitleg

De cache
Het gebied is heel fragiel en kwetsbaar en daarom heeft het heel veel moeite gekost om van SBB, gemeente Twenterand en de beheerder van het gebied gezamenlijk toestemming te krijgen voor deze cache.
Blijf dus op de paden. Op 2 punten heb ik toestemming gekregen om van het pad te mogen. Ga hier uitsluitend bij het gele paaltje het pad af en volg een rechte lijn.
Honden ALLEEN aangelijnd, ook in de bufferzone.

De cache bestaat o.a. uit 4 peilbuizen. Deze heb ik gekregen van het Waterschap Vechtstromen. Normaal worden deze peilbuizen gebruikt om de hoogte van het grondwater te meten en te monitoren. Elders in het gebied zie je er diverse staan.

Alles kun je ter plaatse vinden of doen. Omdat het gebied niet zo groot is heb ik sommige opdrachten zo gemaakt dat ze wat EXTRA tijd vragen zodat je optimaal van de omgeving kunt genieten.
Het is wel handig om hier rekening mee te houden voor je er aan begint. Afstand totaal globaal 2 km.

Op bovengenoemde coördinaten zie je een info bord hierop staan 3 hier voorkomende planten.
N coördinaat is woordwaarde van de plant die een vlinder nodig heeft plus 456: N 52 24.ABC
E coördinaat is 82 min woordwaarde van het vleesetende plantje: E006 40.0DF


LET OP: onderweg vind je 4 letters.
Bij WP2 WP3 WP4 en WP7 (bepaling wp's: nr 1 is infobord)
Schrijf deze letters op. JE HEBT ZE OP HET EINDE NODIG.


DE CIJFERSLOTEN HEEL NAUWKEURIG INSTELLEN: LUISTERT HEEL PRECIES.


Indien nodig stevig aan de beugel trekken, code is zeker goed.
Een cijferslot GEEN 180 graden draaien daar dan de combinatie in de war raakt.

Veel plezier en mocht je er toch niet uitkomen: 06 55 500 800.
Liever geen SMS omdat ik deze vaak niet opmerk.

Foto's stel ik zeer op prijs omdat iedereen weer andere dingen ziet, ook de jaargetijden geven andere beelden

Voor de liefhebbers een banner.


ALLES IS TE DOEN!!!! ONDANKS VERNIELINGEN!!! OOK ALS JE EEN LEGE EMMER TEGENKOMT: VERDER KIJKEN!!!!!

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

121 Logged Visits

Found it 95     Didn't find it 5     Write note 3     Temporarily Disable Listing 5     Enable Listing 5     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 4     Post Reviewer Note 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 83 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.