Skip to content

Racons recòndits del Barri Gòtic Multi-Cache

This cache has been archived.

GeoDeep: Arxivat.

Gràcies per la seva col·laboració al geocaching.

GeoDeep
Revisor vountari de geocaching.com

More
Hidden : 4/19/2015
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Les coordenades inicials no corresponen al catxé. Només en coneixem una part:

N 41º 22.JOC E 2º 10.NET

Seguint les indicacions i resolent les qüestions que us plantegem, trobareu les xifres que hi ha amagades darrere del JOC NET, tindreu les coordenades completes que us portaran directament al catxé i fareu una passejada per alguns indrets més o menys amagats del Barri Gòtic.


La plaça de Sant Felip Neri

Amagada entre els carrerons del Barri Gòtic hi ha una de les places més poètiques de Barcelona i potser una de les més tràgiques. S’hi pot accedir pel carrer del Bisbe, tocant a la catedral. Un carreró estret i tortuós, Montjuïc del Bisbe, us portarà directament en aquest racó tan especial. 

Envoltada d’edificis històrics que li donen un aire de recolliment: una església barroca amb un convent, dos edificis renaixentistes, una escola… Unes magnífiques tipuanes (Tipuana tipu) filtren la llum i al final de la primavera hi afegeixen un to màgic encatifant la plaça de flors ataronjades. Si podeu visitar-la en un moment tranquil del dia, us sorprendrà el silenci que s’hi respira, només trencat per la remor dels rajolins d’aigua de la font o pels crits enjogassats dels alumnes de l’escola.

Foto: Jorapa


Les ferides de metralla que omplen la façana de l’església ens parlen d’una tragèdia horrible, sagnant, que tingué lloc el 30 de gener de 1938. La Generalitat de Catalunya havia habilitat l’edifici per acollir una trentena d’infants refugiats de guerra. A les nou del matí l’Aviació Legionària italiana, aliada de les tropes franquistes, comença a bombardejar el centre de Barcelona. Una de les bombes impacta de ple dins l’església, enfonsant-ne el terra i matant els infants que es protegien al soterrani. Dues hores més tard, mentre els serveis assistencials treballen en el desenrunament i el rescat de les víctimes, els feixistes tornen a bombardejar la plaça. Destrucció total, tot arrasat. Les bombes van acabar amb la vida de 42 persones, la majoria infants. Només va quedar en peu la façana de l’església i part de la seva estructura. El que hi veiem ara és una recreació feta amb edificis traslladats d’altres zones de la ciutat. Dues plaques ens recorden aquests fets tan tràgics.

Vídeo La canalla(da) de Sant Felip
En aquest documental es reflecteixen els estralls que va provocar l'atac aeri del 30 de gener de 1938 sobre Barcelona a la plaça de Sant Felip Neri.


N 41° 23.023 E 002° 10.545
a-Quants fanals hi ha en tot el carrer de Montjuïc del Bisbe?

N 41° 22.998 E 002° 10.496
b-Quantes tipuanes hi ha a la plaça?
c-Quants quadrats hi ha al voltant del lleó de l’escut del gremi de sabaters?
d-Quin número té el portal de la casa més moderna de la plaça?
e-Quantes vegades surt la lletra ç a la placa rodona “La metralla de Sant Felip Neri” que hi ha a terra?
f-Quants anys va durar el programa operatiu “Millora integral de fonts ornamentals”?
g-Quants brocs té la font?

Comproveu que a+b+c+d+e+f+g=26


Vestigis del Call

El carrer de St. Domènec del Call era el carrer principal del barri jueu i encara conserva diversos edificis dels segles XII i XIII, alguns amb portes dovellades. En un dels edificis d’aquest carrer hi havia la Sinagoga Major, la més antiga de Barcelona, construïda al segle VI. Dos carrerons conflueixen en aquest punt, el carrer de Marlet que conserva, encastada a la façana, una làpida hebrea de l’any 692 amb la traducció al costat, i el carrer de la Fruita, des d’on es pot veure, al fons, el carrer de Sant Honorat amb la façana lateral de la Generalitat que correspon a una antiga casa jueva. Al carrer del Call, anant cap al de Banys Nous, hi ha dos edificis medievals reformats. De la façana d’un d’ells en sobresurt ostensiblement el que va ser la muralla romana que tancava el barri fins que se’n va fer un pas inferior. Al final del carrer del Call hi havia els banys públics medievals de la ciutat, fundats per un jueu el segle XII. L’espai ara està ocupat per un edifici amb uns esgrafiats destacables de color rosa i dels banys només en queda el nom del carrer de Banys Nous.

Foto: Enfo


N 41 22.950 E 2 10.559
h-Una casa notable que té una finestra amb rajoles verdes ocupa dos números del carrer. Anoteu el més gran dels dos.

N 41 22.917 E 2 10.533
i-L’esgrafiat de la paret mostra la data de construcció de l’edifici. Anoteu la xifra de les desenes.

Comproveu que h+i=6



Dues botigues singulars

Entrar en aquestes botigues és com viatjar en el temps. Conserven totes les característiques de la seva època i bé es mereixen una visita. Al carrer d’en Rauric, una botiga màgica amb taller propi. Tots el elements per fer una festa popular: gegants, capgrossos, dracs, àguiles, diables… per organitzar una representació de teatre o de circ: disfresses increïbles, complements de tota mena, i els titelles més variats i més originals. Hi ha tanta diversitat d’articles a les prestatgeries que només us en podreu fer càrrec amb una passejada per l’interior de la botiga. Al carrer del Vidre hi ha la botiga d’herbolari més antiga de Barcelona coneguda com l’Herbolari del Rei. L’interior conserva la decoració de l’època: el mobiliari, el taulell, les vitrines, uns plafons pintats a l’oli al voltant de la galeria, uns calaixets amb miniatures de paisatges a la part inferior, el sostre recobert de plaques de vidre pintades… i tot això envoltant una bonica font de marbre amb el bust del naturalista suec Carl von Linné, que establí les bases del sistema modern de classificació dels éssers vius. La botiga es va inaugurar amb el nom de La Linneana i va arribar a ser proveïdora de la Casa Reial. Per això i perquè el bust de Linné, amb perruca, recordava la figura d’un rei, la gent va anomenar-la popularment la botiga de l’herbolari del rei. De La Linneana, però, se’n conserva la filosofia d’herbolari tradicional català amb més de dues-centes varietats de plantes medicinals i altres productes de qualitat.

N 41 22.881 E 2 10.489
j-Busqueu a terra una placa amb dues dates i anoteu la xifra de les unitats de la data més moderna.

N 41 22.840 E 2 10.502
k-Busqueu a terra una placa amb dues dates i anoteu la xifra de les desenes de la data més antiga.

Comproveu que j+k=5


____________________________________________________________________________________________________________________________________

Instruccions per desxifrar el JOC NET

N 41º 22.JOC

J = c + g
O = f - h
C = a + d

E 2º 10.NET

N = b + e
E = i + k
T = d + j

Additional Hints (Decrypt)

Ohfdhrh yn ervkn nqrdhnqn (uv fby unire ha pnegryy qr gnggbbf dhr ry ergvera qr avg). Dhna pnaivra yrf ebqbarf cre oneebgf, n y'rfdhreen uv un ha zntaègvp ora nzntng ny qneerer.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)