Skip to content

Välkommen till Furusundsmacken Traditional Cache

Hidden : 5/30/2015
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


https://scontent-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11244711_719678941475856_40517263930699592_n.jpg?oh=17c7a627bb9278dcc60f77b675082984&oe=560B8B8F

Furusundsmacken

Välkommen till-serien kommer att ta dig låta dig turista längs Yxlan och låta dig få veta lite mer om de olika platserna.

Alla burkar i serien är lättillgängliga med bil och har inte svårhetsgrad eller terräng högre än 1,5.

I serien "Välkommen till Yxlan" ingår 20 cacher (från detta event).

Om Furusund

Furusund (historiskt även Halsö) är en ö och småort i Stockholms skärgård mellan Yxlan och Eknö i Blidö socken i Norrtälje kommun, Stockholms län.

Idag präglas ön av många fritidsboende, speciellt sommartid. Furusund har även gett namn till den starkt trafikerade Furusundsleden som passerar mellan Furusund och Yxlan.

Denna ålandsvik har sedan mycket gamla tider haft betydelse som hamn och en yttre nordlig utpost till Stockholms inlopp.

I juli 1463 låg här en hel flotta, under befäl av unionskungen Kristian I, på väg till Åbo och krig mot Ryssland. Vattnet var åtskilliga meter högre då, så den 24-streckiga ristningen Kompassrosen (nu ovanför de gula paviljongerna vid gästhamnen) höggs förmodligen in på dåtidens strandhäll. Det är den äldsta i Norden och den enda med kunglig krona.

Från 1724 års kungabesök i Furusund av Fredrik I finns en inristning, kallad kungaristningen ”Kong Frederik 1724” på Ålandsbergets nordvästra sluttning.

Från lantvärnets läger vintern 1808-1809 i samband med Finska kriget finns en massgrav kvar vid Ryssängen även kallad Tullängen, då mängder av soldater svalt ihjäl, frös ihjäl eller dog ”lantvärnssjukan”.
1837 anlades en optisk telegraf i Furusund för att via några mellanstationer kunna ta emot meddelande från huvudstationen vid Mosebacke torg i Stockholm. Stationen hade tjänat ut när en elektrisk telegraflinje invigdes 1871 från Stockholm till Arholma.
Under koleratiden i mitten på 1800-talet var Furusund karantänstation för fartyg från Ryssland och Finland, vilket namnet på ön som numera är en halvö Karantänsholmen påminner om.
År 1882 köptes Furusund av hovjuveleraren Christian Hammer. Hans vision var att förvandla Furusund till en exklusiv badort. Ön hade redan då rykte om sig som kurort och saltsjöbad, men det var Hammer som hade de stora visionerna och fick hit det ”fina folket”. Alla hus, vägar och platser döptes om till romantiskt klingande namn, gärna italienska som Isola Bella, Venezia, Monte Bello, Bellevue osv.
Under 1920-talet och framför allt under 1930-talets depression förlorade Furusund allt mer sin status som badort. I stället för Stockholms överklass kom skärgårdsbor som tjänat stora pengar på spritsmuggling under alkoholregleringen hit för att roa sig, något som gav Furusund dåligt rykte.

Tullhuset

Tullhuset är numera en restaurang och hotell. Tullhuset byggdes 1811-12 och var arbetsplats för 15 tullmän med familjer, inspektor, vaktmästare och roddarkarlar. Tullen – numera Kustbevakningen – finns idag i en röd betydligt mindre byggnad vid Ångbåtsbryggan.

Skomakarens stuga

Skomakarens stuga även kallad ”Skuttens Stuga” på Förängsvägen 7, var August Strindbergs första bostad på Furusund. Han kom på midsommarafton 1899 och hyrde ett gavelrum av skomakare Andersson. Här skrev Strindberg bl a dramat ”Erik XIV”.

Kvarnen

Kvarnen har årtalet 1722 i flöjeln. Den har byggts om flera gånger sedan dess. Den senaste upprustningen skedde 1960, och kvarnen ”återinvigdes” 1961 under medverkan av bland annat Evert Taube. Nu är den K-märkt och tillhör och förvaltas av Roslagsmuseet i Norrtälje. I kvarnen fanns vid sekelskiftet något så sällsamt som ett frenologiskt museum, en samling av dödskallar. Ett 15-tal skallar och dödsmasker donerades 1915 till Kriminologiska museet i Stockholm, där de förvaras tillsammans med en gipsavgjutning av Karl XII:s skalle.

Societshuset

Societetshuset finns inte kvar, det brann 1950. Byggnaden kom med pråm från Industriutställningen i Sundsvall 1881 och låg på berget bakom Kompassrosen utmed hela Källarbacken ned till Ålandsviken. Där umgicks sekelskiftets badgäster under kristallkronor och porträtt av svenska regenter. Seglare från 1930-40-talen minns säkert den magnifika byggnaden med texten ”Furusunds Restaurant”. Den drevs då av Åke Balltorp, omnämnd i Evert Taubes ”Vals i Furusund”. Musikpaviljongen ovanför Kompassrosen klarade sig från branden och är nu i privat ägo.

Romanov

Romanov, det stora röda huset vid Källarbacken, kallades ursprungligen för Röda Byggningen, och är nu det äldsta huset på Furusund, byggt 1726-1729. Det var från början huvudbyggnad till Furusunds gård. I slutet av 1700-talet var det bostad åt arbetarna som skötte Kronobränneriet som låg nedanför vid Ålandsviken, och under den blomstrande badortstiden på Furusund i slutet av 1800-talet blev det hotell.

kejsarbryggan

Kejsarbryggan ligger mellan de gula åttkantiga paviljongerna, nedanför det som en gång var Societetshuset. Den har ingenting med någon kejsare att göra. Virket kom ursprungligen från Keijserska huset i Stockholm, därav namnet.

Villa Egeria och Sjövillan

Villa Egeria och Sjövillan på Strandvägen är båda enligt den lokala traditionen Astrid Lindgrens och Pippi Långstrumps Villa Villekulla. Detta förnekade dock Lindgren själv – Villa Villekulla ligger i Småland.

Kungsstolen

Kungsstolen som ligger utmed Strandvägen på höger sida är tillverkad av fabrikör Per Wikström, dåvarande ägare till Furusund, inför operasångare Johan Uddmans besök på Furusund i mitten av 1800-talet. Johan Uddman var en person med kraftfull kroppsvolym och för att stolen skulle klara Uddmans övervikt byggdes den av en stor släthuggen stenhäll med ett järnräcke som ryggstöd, vilket naturligtvis var ett skämt från Wikströms sida. Uddmans valspråk var ”GODT”, som ristades in i stenen. Texten går ej längre att urskilja utan är nu utplånad av tidens tand. Uddmans privatbostad i Stockholm fick även namnet Godthem, idag en välkänd restaurang på Djurgården i Stockholm. Stenen fick sedan namnet Kungsstolen sommaren 1887 då kung Oscar II besökte Furusund och slog sig ned i stolen.

Duvkällan

Duvkällan ligger i korsningen Duvkällevägen och Monte Christos Väg. Hit vandrade badgästerna i slutet av 1800-talet ”grötlunk” från varmbadhuset på Strandvägen, upp till Karlabacken och Monte Christos Väg till Duvkällan. Nu är Duvkällan återuppbyggd och invigdes med tal och sång i juni månad år 2005. En duva i marmorblandad cement, utförd av Johanna Heissenberger, pryder nu toppen av paviljongen.

Monte Bello

Monte Bello var ett av målen för de långa stärkande promenaderna som badgästerna ägnade sig åt. Här fanns en utsiktsterass med soffor. ”Det är en vacker plats, från vilken man i synnerhet bör skåda solnedgången”, står det i en broschyr från 1888. Hit gick Strindberg morgonen efter ankomsten till Furusund 1904. Han skrev i sin dagbok ”Det var en härlig morgon och när jag stod där igen och såg min skärgård med fjärdar och holmar, återfann jag mig”. Till Monte Bello kommer man via Kärleksstigen som ligger ca 150 meter från Duvkällan söder ut. Träterassen, den s.k. Belvederen, har nu återuppbyggts och invigdes i juni år 2005.

Furusundsleden

Furusundsleden är den norra av de stora farlederna in till Stockholms hamnar. Leden har fått sitt namn efter ön och orten Furusund, invid det smala sundet mot ön Yxlan i Stockholms norra skärgård.

Leden passerar bland annat (från norr till söder) Tjärven, Fejan, Kapellskär, Gräskö, Furusund, Yxlan, Vättersö, Ljusterö, Värmdö, Rindö, genom Oxdjupet, förbi Tynningö, och över Höggarnsfjärden, Halvkakssundet, Lilla Värtan och Saltsjön. Leddjupet är 8 meter.

 

 

 

Denna cache lades ut i samband med V.T.N.S 2015

 

HAPPY GEOCACHING

Additional Hints (Decrypt)

Zntargvfxg/Zntargvp

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)