Skip to content

Knappsatser Mystery Cache

Hidden : 7/11/2015
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Den här cachen ingår i mysteryserien TEAM ESE.
Koordinaterna ovan stämmer inte, lös problemet för att få de riktiga.

Klicka här för övriga cacher i TEAM ESE mystserien.

Vad dumt!
På miniräknare är knapparna 123 nedtill och går uppåt medan mobiler och Bankomater har knapparna 123 upptill och går nedåt??

Allt­sedan 1930- talet finns en standard för räknemaskiner, där tangenterna börjar överst med 789. Valet föranleddes av räknemaskinernas mekaniska konstruktion, men placeringen har bibehållits även efter de elektroniska räknarnas introduktion.

På 1960-talet började man utveckla knappsatser för att ersätta fingerskivan i telefoner. De första försöken gick ut på att placera knapparna där fingerskivans siffror legat i vilotillstånd, alltså längs med en cirkelperiferi. Detta var varken särskilt ergonomiskt Eller optimalt utrymmesutnyttjande. Då har man försökt placera dem liknande räknemaskinernas tangenter.

Under senare hälften av 1960-talet beställde CCITT en undersökning av hur vanliga människor, som aldrig kommit i kontakt med liknande apparatur, uppfattade olika placeringar av siffrorna. Det visade sig, att de flesta hade lättast att hantera dem om de placerades med 123 överst. Detta föreslogs som CCITT-standard och skickades till ett antal remissinstanser, där­ibland teletillverkare och operatörer.

Det visade sig att 123 högst upp gav snabbare nummerslagning och färre felslag än 789, så man valde 123 som standard för telefoner. Att 789 användes på räknemaskiner vägde lätt vid bedömningen. Det skulle snart finnas många gånger fler knapptelefoner än räknemaskiner, så troligen skulle räknemaskinerna få byta placering.

Kanske rätt tänkt, men 10 år senare, 1975, var världen full av miniräknare med 789-placering – de var ju en sorts räknemaskiner. Knapptelefonerna kom så sakteliga, men var fortfarande ovanliga. Däremot började dator­terminaler att dyka upp på många arbetsplatser. På den vägen är det. Telefoner använder 123, medan räknemaskiner och datorer fortfarande använder 789.

Kanske tyckte man sedan att bankomaterna hörde mer ihop med telefoner än med miniräknare, trots att bank­väsendet en gång i tiden var en stor användare av räknemaskiner.

Jag kom i kontakt med förslaget, när jag arbetade på L M Ericsson. Vårt remissvar blev att det var olämpligt, eftersom det redan existerade en standard för räknemaskiner och datorer. Några senila gubbar på CCITT avfärdade emellertid vår invändning som irrelevant, då de ansåg att det var så få människor som använder räknemaskiner och datorer, att det var onödigt att ta hänsyn till dem.

I dag finns det knappast någon, som inte använder räknedosa, dator, mobil eller dylikt med ständig risk för feltryck vid skiftande användning.

Tex när jag (CO) skrev slutkoornaterna på den här mysten blev det ju fel naturligtvis.
Jag skrev de på nummertangenterna på tangentbordet, men det var tänkt att göra det i fält på mobilen.

När man skriver in det på mobilen så blir det N53 51.986 E71 58.114 det är i en sjö i Kazakhstan






FTS blev Emc2+2

FTF blev Emc2+2


Additional Hints (No hints available.)