Skip to content

Messerschmitt BF 110 C - LS#78 Traditional Geocache

Hidden : 7/11/2015
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Messerschmitt BF110C - det første Tyske flyet skutt ned over norsk jord 9. april 1940


Datoen er tidlig på morgenen 9. april 1940. Tyskland invaderer Norge, Blücher er skutt i brann og synker i Drøbakssundet, og tapre Norske flygere fra skvadronen på Forenbu går i luftkamp mot overmakten over Nesoddlandet. Over Knardal blir det Tyske flyet skutt ned av Løyntnant Rolf Tradin i sin Gloster Gladiator MK II / 429. Det Tyske flyet en Messerschmitt BF110C gikk i bakken ved Knardal Gård og ble knust i det kraftige sammenstøtet påfulgt av en eksplosjonsarted brann. Begge de to tyske pilotene Obergerfreiter Heinrich Borcheimer og Lyntnant Erhard Kort omkom, og levningene ligger fortsatt i flyet. Det er noe uklart av historiske logger om det var dette flyet eller et annet som gikk ned over Steilene som var det aller første, men meget mulig var det dette.

Kort etter styren forsøkte lokale beboere å berge deler av flyet som kunne være av verdi slik som motorene, men det satt sådypt i bakken at det ikke var mulig å få løs. En utgravning ble forsøkt i 2003 og flydelene ble identifisert på ca. fire meters dybde, men p.g.a. at levningene fortsatt er på stedet ble utgravingen avbrutt og stedet betraktes som fredet gravplass. Cacheeier er oppvokst i området og kan fra bardommen av godt huske fortellingene om det som skjedde. Beviset så jeg også med den ene synlige flydelen propellbladet som er stillt opp i blomsterbedet på Knardal gård.

Et propellblad fra flyet med minneplakett er plasert på tunet Knardal gård

 
Her ligger restene av flyet ca. fire meter under bakken. Området forant det store treet midt i bildet er krasjfeltet. Levningene finnes fortsatt i flyet.


Flere vitnehistorier forteller fra denne morgenen:

NATTEN TIL 9. APRIL hadde Jagervingen på Fornebu skjønt at noe var i gjære. Flymotorer ble varmet med jevne mellom rom, og en overflyging dagen før hadde gjort jagerflygerne på Fornebu urolige. En mann hadde vært på vingene ved 05-tiden. Klokken er 05.00. 5 av 10 fly i Jagervingen er klargjort, senere blir ytterligere to klare. 
– Ved 7-tiden tar vi av i samlet tropp. Vi flyr rundt røyksøylen fra Blücher, og det er bare å velge seg et fly. Jeg valgte en Henkel 111 og åpnet ild på 150 meters avstand, ser at tyskeren har problemer med høyre motor og haler innpå til det er 50 meter igjen. Ved Steilene blir det klart at det tyske flyet er på vei ned før jeg må til Fornebu for å fylle drivstoff. Jagervingen på Fornebu skjøt ned fire tyske fly, blant annet går en Messerschmitt BF 110 ned ved Knardal gård i Frogn, har daværende jagerflyger Per Waaler senere fortalt. Han var en av de 10 ved Jagervingen på Fornebu som skulle forsvare flyplassen mot angrep. 
Det ble David mot Goliat, sju norske mot 70–80 tyske fly. Så tok det da heller ikke så lang tid før tyskerne med det meste av fly og flygere i behold hadde landet på Fornebu. Der ble de i fem år. 

– JEG SÅ EN støvel som hang i et tre, ved en nærmere titt viser det seg at det var ikke bare var en støvel, men også det som var inne i støvelen. 
Vi sitter hjemme hos Annie Haregg i Drøbak. Fremdeles grøsser hun ved tanken på synet som møtte henne selv om det er gått 75 år. 
Hun var 17 år og bodde på Nesset 9. april 1940. Annie skulle på skole i Oslo, men bussen ble stoppet før den kom til hovedstaden. En lastebil ble transportmiddelet hjem til Nesset. Der tok nysgjerrigheten overhånd. Sammen med en søster og ei nabojente gikk hun over isen til Knardal brygge. De tre ville se det flyet som moren hadde stått i vinduet og så fikk sin endelige skjebne ved noen kilometer unna. 
– På ei myr opprinnelig dekket av masse snø, lå flyet der, vrakrester var spredt over et stort område. Snøen var smeltet og trærne rasert i et stort område, maskinen i flyet var forsvunnet ned i myra. 
Annie hadde ungdommens nysgjerrighet og gikk helt bort til de to avdøde flygerne. Den ene hadde lyst hår, den hadde andre mørkt. 
– En av flygerne hadde gråblå hjemmestrikket genser med høy hals. Tyskerne var i ferd med å vinne kampen i luften og kunne tillate seg å se etter egne falne. Mens vi så på vrakrestene gikk det et fly i lav høyde. Det var så vidt det gikk klar av tretoppene. Annie kunne se flygeren med skinnhjelm og briller. 
– Vi skjønte at dette neppe var et sted å være og fikk gjemt oss under noen trær før vi kom oss hjemover, forteller 92-åringen, som 75 år etter husker hver eneste detalj av opplevelsen.

DET VAR DEN tyske jagerflygeren Kort og telegrafist og akterskytter Brockinger som i en Messerschmitt ble skutt ned og landet i myra på Knardal. En av de sju fra Jagervingen i en norske Gladiator hadde fyrt av de dødbringende skuddene. 
Om flyet Per Waaler skjøt ned som seilte mot bakken over Steilene, eller om det var flyet som landet i myra på Knardal som var det første flyet tyskerne mistet 9. april er uvisst. De loggene fra luftkampene denne morgenkvisten gir neppe det hele bildet, til det skjedde det for mye med for mange aktører involvert. 

Luftkampen

Det var dramatisk det som skjedde i Drøbaksundet. Dramatisk var også luftkampene som den dagen foregikk over Nesoddlandet. Kari Smedsrud var syv år og på vei fra Knardal til Dal skole, der hun gikk i første klasse da det første tyske flyet ble skutt ned i Norge.

– Vi trodde vi skulle få flyet i hodet. Noen av de voksne sa at nå var krigen kommet til Norge. Jeg trodde at krigen var en skummel mann, som nå skulle komme. Noe som på sitt vis også var sant.

– Flyet dundret i bakken

Karl Garder hadde nettopp tatt over gården fra faren, og fikk invasjonsdagen nok å henge fingrene i. Han hørte drønnene fra Drøbaksundet, og fikk se luftkampen på nært hold. Senere på dagen kom tyskerne og innlosjerte seg hos han. Og han ble pent nødt til å innfinne seg med det. En annen som også så kampen i luftrommet var Hans Petter Glenne. Han var i smia  han hørte skudd. Skuddene kom fra flyene over han, og han så det tyske bli skutt ned.

– Jeg så da flyet ble truffet. Det gikk i en rask spiral nedover dundret i bakken på Knardal. Derfor måtte jeg jo dit! Det og se en luftkamp på nært hold, var jo nesten som å komme til himmelen, fortalte han til stor latter fra salen.

Fra Offisersbladet

I lufta er kampene inne i sin avsluttende fase. Jagervingen har skutt ned hele fire tyske fly; en Messerschmitt Bf110 som går ned ved Knardahl gård i Frogn, en annen Messerschmitt som buklander på Rognjordet nord for Lommedalsveien, og to Heinkel He 111 bombefly – hvorav det ene går ned i Oslofjorden etter å ha blitt angrepet av Per Waaler

Den 19. september 2015 var det en minnemarkering på stedet, og det er laget en times videoreportarsje fra denne samlingen. Ved å se denne får du detaljert info om selve nedskytingen, utgravningen og øyenvitner selv forteller fra styrten. Link til YouTube vide med reportasje fra minnemarkering

Kilde: Akershus Amtstidene, Offisersbladet, Vi Menn, lokale historier

English short text: In the early morning of April 9th the Germans invades Norway. Blücher is sinking by Drøbak and Norwegian fighters on their gloster Gladiators fight the German air attack. The probably wery first German plane shot down over Norwegian soil exploded in a bowl of fire here at Knardal farm.

Fra caches plasering kan du se mot krasjstedet. Bak stolpene i lysningen midt i bildet ca. 350 meter unna

Additional Hints (Decrypt)

[NO:] Uratre - 3-4 zrgre sen nfsnyg [EN:] Unatvat - 3-4 z sebz nfcunyg

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)