Skip to content

First Aid Traditional Cache

Hidden : 7/21/2015
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Första hjälpen

Akut omhändertagande är en arbetsrutin som används för akut sjuka eller skadade patienter för att på ett så effektivt sätt som möjligt öka deras chanser till överlevnad och för att inget viktigt ska glömmas bort i omhändertagandet av en patient. Rutinen följer ett alfabetiskt schema A - B – C och så vidare. Det används av sjukvårdspersonal, och i Sverige även av Räddningstjänstens personal. Under varje bokstav ska vissa kontroller och åtgärder utföras och den som utför kontrollen går inte vidare till nästa bokstav innan alla de kontrollerna utförts.

Ibland utbildas personer utanför vård och räddningstjänst enligt det enklare LABC-konceptet där:

  • L står för Livsfarligt läge. Är situationen eller platsen livshotande för dig själv eller den skadade?
  • A står för Andning
  • B står för Blödning
  • C för Cirkulationssvikt (tidigare kallad chock)

LABC-rutinen lärs också ut till skolbarn och studerande vid till exempel lärarutbildningar samt till alla körkortsaspiranter vid trafikskolorna. Olika organisationer och företag arrangerar också kurser för allmänheten för att människor direkt på olycksplatser eller direkt vid ett sjukfall ska kunna hjälpa de sjuka tills professionell hjälp anländer.

L - Livsfarligt läge

Den drabbade befinner sig i omedelbar närhet av exempelvis

  • risk för brand
  • risk för explosion
  • risk för ras
  • risk för nedfallande elledning
  • vatten
  • trafikerad vägbana (mitt på vägbanan)

och måste flyttas omedelbart för att förhindra ytterligare skada.

A - Andning

Kontrollera personens andning och hjärtrytm. Om personen inte andas gäller det att skapa öppna luftvägar. Detta sker genom att huvudet försiktigt förs bakåt-uppåt för att lyfta upp tungans bakre del från luftstrupen. Om det behövs utförs konstgjord andning med mun mot mun-metoden. Saknas även Andning ska hjärt/lungräddning påbörjas.

Behandlingen utförs genom växelvis 30 st kompressioner av personens bröstkorg (hjärtkompressioner)och växelvis 2 st inblåsningar i personens mun eller näsa, den så kallade mun-mot-mun-metoden. Bröstkorgen ska tryckas ner 5-6 cm varje gång med en hastighet av 100-120 kompressioner per minut. Avbrott i kompressionerna görs endast för inblåsningar. Behandlingen fortsätter oavbrutet tills ambulanspersonal tar över behandlingen – även om personen inte uppvisar synliga tecken på andning eller puls.

B - Blödning

Efter att fria luftvägar är säkerställda så skall större blödningar stoppas. Detta sker genom att, om möjligt, hålla blödande kroppsdel högt och sätta press i såret med handen. Har man tillgång appliceras även ett Första förband ovanpå. Detta gäller även vid avhuggen kroppsdel, avsnörande förband används enbart om inget annat hjälper.

C - Chock/Cirkulationssvikt

Om personen förlorat mycket blod kan denne drabbas av cirkulationssvikt. För att förhindra detta placeras personen i stabilt sidoläge och/eller med benen i högt läge. Detta för att så mycket blod som möjligt ska försörja hjärnan med syre.

Du förebygger chock på ett enkelt sätt genom vila, värme, varsamhet.

  • Vila - Låt den drabbade ligga ner och höj fotändan något.
  • Värme - Kan du få en filt under den drabbade så minskar du nedkylningen mot underlaget. Lägg även gärna en filt över den drabbade.
  • Varsamhet - Uppträd alltid lugn och stressa inte personen mer än han redan är. Försök att avlägsna personer omkring som ser på eller stressar situationen. Lyssna på den drabbade. Tala om vem du är och att du finns här för honom/henne i väntan på hjälp.

Observera att en person i chock kan vara törstig. Ge INTE vätska då detta kan medföra livsfara eftersom det kan finnas inre skador som ännu inte har upptäckts!

Glöm inte att larma 112!

Gömman innehöll vid utplaceringen förutom logbok och penna också några bytessaker, ett kompakt första-hjälpen-kit som FTF-gåva, samt lite plåster för den som eventuellt skär sig i samband med loggning...

ENG:

People outside of healthcare and rescue are sometimes trained according to the LABC concept of First Aid where:

  • L stands for Lifethreathning Location. Is the situation or location lethal to yourself or the wounded person?
  • A stands for Airway.
  • B stands for Bleading.
  • C för Circulation (previously called "Chock").

In Sweden the emergency number is 112!

When placed the cache contained (apart from log/pen) a small First-Aid-kit as a FTF gift, some swag, and some band aids if someone gets a paper cut while logging...

Additional Hints (No hints available.)