Skip to content

ET 5 - RWZI waterzuivering Traditional Cache

This cache has been archived.

xizat: bijna 500 mensen hebben van het uitzicht genoten ( of niet).
bedankt voor alle logs.

More
Hidden : 7/27/2015
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Om een beetje tegenwicht te bieden aan het snel uitdijende aantal mysteries in Nederland nu een Eenvoudige Tradi. (Er liggen nu ruim 9000 mysteries in Nederland en de leuke logo’s nemen hand over hand toe. )

 Het zuiverings proces van de RWZI 

 

Image Hosting by RdV

1. Verwijderen grote vaste stoffen

Afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Harnaschpolder heeft een zuiveringscapaciteit van 1,3 miljoen vervuilingseenheden (v.e.’s) en is de grootste van Nederland en een van de grootste van Europa. Op een terrein met een oppervlakte van 25 hectaren, wordt het afvalwater van ruim 1 miljoen inwoners en zo’n veertigduizend bedrijven in de Haagse regio gezuiverd. Gemiddeld kan de AWZI per dag zo’n 250.000 kubieke meter afvalwater zuiveren, oftewel de inhoud van meer dan 8.000 tankwagens. De bouw van AWZI Harnaschpolder is begin 2004 gestart. Eind 2006 werd de AWZI in gebruik genomen.

Het biologische afvalwaterzuiveringsproces is even ingenieus als eenvoudig: we zetten miljarden bacteriën in die voor ons het eigenlijke werk doen en letterlijk de afvalstoffen in het water opeten. In feite precies zoals in de natuur, maar dan op gecontroleerde wijze in het groot.

Het gehele zuiveringsproces verloopt volledig automatisch. De operator kan op afstand inloggen en, indien nodig, ingrijpen. Nadat het afvalwater met pompstations naar de AWZI is gebracht halen roosters direct bij binnenkomst op de zuivering, grove vaste stoffen (papier, plastic, hout, textiel) uit het afvalwater. Dit ‘roostergoed’ komt na reiniging in containers terecht en wordt afgevoerd naar een verbrandingsinstallatie buiten de AWZI.

2. Bezinking van vaste stoffen

In de voorbezinktank komt het afvalwater tot rust, wordt drijfvuil (oliën en vetten) afgeroomd en zakken zwaardere, niet-oplosbare deeltjes (bezinksel) naar de bodem om daar een laag slib te vormen. Dit zogeheten ‘primaire slib’ gaat naar de slibverwerkingsinstallatie en komt niet meer terug in het zuiveringsproces.

3.Biologische reiniging

De beluchtingstank is het hart van de biologische zuivering. Deze bevat grote hoeveelheden bacteriën – ‘actief slib’ – die afwisselend met en zonder toevoeging van zuurstof door beluchting voortdurend in contact zijn met het afvalwater. Het resultaat van deze zuiveringsstap is een verwijdering van ongeveer 85% van de stikstof- en fosfaatverbindingen en meer dan 90% van de organische vervuiling.

4.Effluent naar AWZI Houtrust

Na de biologische reiniging komt het slib/water-mengsel tot rust in nabezinktanks waar het actief slib – de bacteriën die al het vuil uit het afvalwater hebben opgegeten – naar de bodem zakt en gedeeltelijk retour gaat naar de beluchtingstanks om opnieuw het schoonmaakwerk te doen. Het is erg belangrijk dat het afvalwater lang genoeg in de nabezinktanks blijft, zodat het actief slib ruimschoots de gelegenheid krijgt naar de bodem te zakken.

Het gezuiverde afvalwater (effluent) stroomt naar het effluentgemaal voor verder transport. Het heeft nog een lange reis voor de boeg: eerst stroomt het door twee effluentleidingen van elk ruim tien kilometer lengte naar AWZI Houtrust in Den Haag en vervolgens wordt het samen met het effluent van AWZI Houtrust door een effluentleiding van nog eens 2,5 kilometer lengte gepompt, alvorens ver uit de kust in de Noordzee terecht te komen.

Image Hosting by RdV

5.Primair slib

Het primaire slib uit de voorbezinktanks (slibstroom-1) en het overtollige actief slib uit de nabezinktanks (slibstroom-2) worden ingedikt, om zoveel mogelijk water uit het slib te verwijderen. Vervolgens gaat het slib naar de slibgistingstanks.

6.Vergistingsproces

In de slibgistingstanks wordt het slib afgebroken bij een temperatuur van 35ºC. Tijdens dit vergistingsproces komt biogas vrij.

7.Energie opwekking

Het geproduceerde biogas wordt gebruikt als brandstof voor de gasmotoren, die warmte en elektriciteit opwekken voor de zuiveringsinstallatie. Met de opgewekte energie wordt voor ruim 50% in de eigen energiebehoefte voorzien.

8.Slibontwatering en afvoer

Nadat het slib is uitgegist, ontwateren we de overgebleven slibmassa in de slibontwateringscentrifuge waarna een geconcentreerd afvalproduct overblijft. Vrachtauto’s – per werkdag zo’n acht volle wagens – transporteren dit ontwaterde slib naar de slibverbrandingsinstallatie van HVC in Dordrecht, die gezamenlijk eigendom is van meerdere waterschappen en gemeenten.

Image Hosting by RdV

Additional Hints (No hints available.)