Skip to Content

This cache has been archived.

Janitismus: Ei enää jaksa kiinnostaa, se oli tässä. Purkki saattaa olla paikoillaan ja lokattavissa tai ei, ei voi tietää. Good bye!

More
<

Mjösundin tiilitehdas ja luonnonhiekkaranta

A cache by Janitismus & tomcatti Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/17/2015
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
4.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:Mjösundin tiilitehdas ja luonnonhiekkaranta

 

 

 

Kätkö:
Kätkö sijaitsee aivan Mjösundin tiilitehtaan kupessa, upealla luonnonhiekkarannalla. Noudatathan annettua parkkipaikkaa, niin pääset kätkölle kulkematta tehtaan alueella tai kenenkään pihoilla! Purkin hakeminen vaatii hieman ponnistelua, samoin kuin tehtaan olemassalon varmistaminen on vuosien varrella vaatinut ;).

 

Vanha, tulipalossa tuhoutunut tehdas mereltä päin kuvattuna.

 

Mjösundin alue ja tiilitehdas lyhyesti:
Alue on Suomen vanhin tiilitehdasalue. Mjösundin kylä mainitaan jo 1378 nimellä Myösunda. Muinaisruotsista nykysuomeksi käännettynä se olisi kapeasalmi. Missä Mjösundissa sitten on salmi? Sillä tarkoittaneen Sandön saaren erottavaa vain muutaman metrin levyistä salmea. Tiilen valmistukselle Mjösund oli aikoinaan hyvä paikka, koska lähiympäristöstä oli saatavilla paljon tiilen valmistuksessa käytettäviä raaka-aineita: savea ja hiekkaa. Lisäksi Mjösundissa on hyvä satama, josta painavia rahteja on helppo liikuttaa meriteitse. Alueelle perustettiin ensimmäinen tiilitehdas 1920, todennnäköisesti alueella valmistettiin tiiliä jo paljon aiemmin. Tehdas on pitkän historiansa aikaana vaihtanut omistajaa ja nimeä ainakin 5 kertaa ja selvinnyt yli 2 lama-aikaa. Tiilitehtaan historiasta löytyy ainakin 2 konkurssia ja 2 kertaa tehdas on palanut pahoin, toisella kerralla aivan maan tasalle. Silti, yhä edelleen tehdas on olemassa ja toiminnassa.

 

Enemmän tiiliteollisuuden ja tehtaan historiasta voit lukea täältä

 

Rantasauna

 

Nykyään:
Nykyään Mjösundissa sijaitsee edelleenkin tiilitehdas, joka on alueen suurin teollisuuslaitos.  Mjösundissa sijaitseva tehdas on erikoistunut vaaleaan tiilen valmistukseen. 

 

Kierrätys raaka-ainetta.

 

 

Flag Counter

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

49 Logged Visits

Found it 42     Didn't find it 2     Write note 3     Archive 1     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 8 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.