Skip to content

Palou - El tros del petroli EarthCache

Hidden : 1/20/2016
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Els sondatges i el petroli a Palou.


Els sondatges

Consisteixen en fer un forat a l'escorça terrestre per avaluar la naturalesa de les roques dels líquids intersticials i subterrànies que contenen. S'utilitzen en l'exploració i explotació d'hidrocarburs i aigua, en la prospecció de minerals i per aclarir els problemes geològics i geotècnics. El procés més àmpliament utilitzat és la rotació de la sonda.

En l'exploració minera, tenen com a objectiu principal proporcionar les dades relatives al dipòsit de minerals, que estan oberts a la interpretació. Per tant, depenent del model genètic del dipòsit, es proposen diversos mètodes d'investigació i l'elecció de la més adequada és un factor clau en l'avaluació de les reserves. L'elecció del mètode d'investigació és una funció directa de les característiques del dipòsit per a ser estudiat i el pressupost per a aquesta investigació.

La planificació i execució de sondejos són, sens dubte, necessaris per a l'ús racional dels dipòsits i la gestió de les operacions necessàries per a l'extracció, processament i venda de minerals. Aquestes pràctiques garanteixen resultats rendibles i competitivitat, factors clau per a la permanència dels nous desenvolupaments en el mercat.

 

Tipus de sondatges

- Sondatges directes: ondatges mecànics, penetròmetre dinàmic, pressiòmetre, escisòmetre, penetròmetre estàtic

- Sondatges indirectes: (sísmica de refracció amb ones P i S, sondatges elèctrics verticals, calicates o pseudoseccions).

 

A finals de l’any 1962 la compañía Esso Ibérica va iniciar prospeccions per buscar petroli a uns 300 m al sud de Palou, en una finca de la família Cases.

Hi muntaren una torre metàl·lica d’una alçada considerable i s’hi treballava dia i nit.

 

Al cap d’un temps la companyia va abandonar el projecte, potser perquè va considerar que hi havia poques possibilitats de trobar-hi petroli o perquè va creure que la seva explotació seria poc rendible. El cas és que el camp va ser abandonat i, com que tenia forma més o menys rectangular i no era apte per al conreu, es va convertir en un improvisat camp de futbol.

(Les fotografies sòn de Flavià Puig i Boleda i la informació d’en Joan-Plàcid Sala,  extretes del llibre “Història gràfica de la Segarra” 2001, i de la revista “La Veu de Torreflor”, núm. 33, 1993)

 

Recentment s'ha tornat a parlar de possibles jaciments de d'hidrocarburs a les nostres terres.  

I és que hi ha hagut una sol·licitud d'investigació d'hidrocarburs a la Catalunya central mitjançant la tècnica de la fracturació hidràulica per part d'una filial madrilenya d’una multinacional canadenca dedicada a l’explotació de jaciments de petroli i gas.

La fractura hidràulica és una tècnica per possibilitar o augmentar l'extracció de gas i petroli del subsòl. El procediment consisteix en la injecció a pressió d'algun material en el terreny, amb l'objectiu d'ampliar les fractures existents en el substrat rocós que tanca el gas o el petroli, i afavorint així la seva sortida cap a l'exterior. Habitualment el material injectat és aigua amb sorra, encara que ocasionalment es poden emprar escumes o gasos.

S'estima que aquesta tècnica està present en aproximadament en el 60% dels pous d'extracció actualment en ús a causa de l'augment del preu dels combustibles fòssils, que ha fet econòmicament rendibles aquests mètodes. En els darrers anys s'utilitza molt, especialment en els Estats Units.

Existeix una gran controvèrsia sobre el perill mediambiental derivat d'aquesta tècnica, ja que a més d'un enorme consum d'aigua, és habitual que juntament amb la sorra s'incloguin multitud de compostos químics, la finalitat és afavorir la fissuració o fins i tot la dissolució de la roca, i que podrien contaminar tant el terreny com els aqüífers subterranis.

Això ha mobilitzat la població pels riscos d'aquesta tècnica sobre la salut humana, la contaminació dels aqüífers, la destrucció del paisatge, els perjudicis per l’agricultura i el greu perill d’accidents que aquest tipus d’explotacions pot ocasionar sobre el territori.

 

Per 'registrar' L'EARTHCACHE:

 

Dirigiu-vos a les coordenades on trobareu un plafó informatiu que us ajudarà a respondre alguna de les següents preguntes:

 

a) Amb quin nom és coneguda la tècnica de "fracturació hidràulica" per l'extracció de gas no convencional?
b) Com es deia el camp de futbol en que es convertí el terreny on s'havien fet les prospeccions?
c) Quin escriptor recollí la llegenda sobre l'origen del poble?
d) Quines rutes ens proposa la part inferior del plafó informatiu?

Heu de respondre a aquestes preguntes per email a través del meu perfil.

ENS AGRADARIA SI PODEU PENJAR UNA FOTO VOSTRA AMB EL POBLE I SEGUR QUE FARÀ MOLTA IL·LUSIÓ ALS QUE HI VIUEN O HI TENEN ARRELS. MOLTES GRÀCIES.

Podeu 'registrar' el catxé directament. Veurem les respostes i us contestarem amb un OK, o no.

Els registres incorrectes o incomplets seran eliminats, així com els que puguin donar alguna de les respostes.

 

Additional Hints (No hints available.)