Skip to content

OP ZOEK NAAR DE ZEVENDE MOLEN (DEN HELDER MOLEN) Traditional Cache

Hidden : 3/14/2016
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

In de gemeente Winterswijk zijn momenteel nog 4 koren/graan molens in gebruik.

Er zijn 2 watermolens waarvan en nog 1 in gebruik is.

Sinds kort wordt er gefluisterd dat er nog een zevende molen is. Niemand die hem ooit heeft gezien, niemand die het fijne ervan weet. Door op zoek te gaan naar de molens die wel bekend zijn, kom je misschien wel achter dit mysterie.


Deze serie bestaat uit 6 traditional caches. De volgorde is niet belangrijk maar aanbevolen is: Sevink Mölle, Venemans molen, Meenkmolen, Berenschot watermolen, Den Helder, Bataafse molen.

In elk van de caches is een getal te vinden waarmee aan het eind de bonus gevonden kan worden.

 

WATERMOLEN DEN HELDER

 

Den meul

In 1303 is het bestaan van de watermolen op de Slingebeek voor het eerst vastgelegd als behorende tot "De havesaet Pleckenpol". Ridder Sweder van Ringenberg gaf de havezate in leen uit aan Alexander van Creyter "met den meul en alle de haren togehorigen stucken".

Den Helder 

Aan het einde van de 19e eeuw was de molen het eigendom van Jan Helder en naar hem is de molen vernoemd: ‘den Helder’. De dubbelmolen bestond uit een oliemolen en een korenmolen, de korenmolen heeft vooral rogge, haver en tarwe gemalen en olie werd geslagen uit lijnzaad, raapzaad, koolzaad en huttentut. Het bezit ging na zijn dood over op zijn vrouw die later hertrouwde, haar man verkocht de molen in 1922 via een veiling aan Derk Jan Berenschot, eigenaar van de verder stroomafwaarts gelegen "Nieuwe Molen" (molen Berenschot in Woold). Hij kocht de molen om een concurrent uit te schakelen.

 

De oliemolen werd in 1923 verkocht in de familie, zijn jonge neef Johan te Selle werd de nieuwe eigenaar. Hij kocht de molen met de bedoeling er een woon- en werkruimte te vinden. De oliemolen werd niet meer gebruikt. Een zoon richt er later een timmerwerkplaats in. Na WOII wordt er een ijssalon in gevestigd, later een restaurant.

 

In 1927 kocht Bertus Wassink voor 5000 gulden de korenmolen. In de koopakte werd een maalverbod vastgelegd, de watermolen mocht niet meer als graanmalerij gebruikt worden. Al in 1929 verkocht hij de korenmolen door aan Wilhelmus Petrus Bausch. De nieuwe eigenaar liet in 1934 het molenhuis herbouwen en voorzag met waterkracht in eigen elektriciteitsbehoefte. Dat was geen groot succes, herhaaldelijk sloegen de stoppen door.

Zwembad

In 1910 kocht de gemeente grond bij de molenkolk om zwemgelegenheid te creëren. Een zwemvereniging plaatste badhokjes en een gordijn dat opgetrokken werd tussen de molens moest nieuwsgierige blikken weren. Ruim tien jaar later was de belangstelling weggeëbt. Maar het echtpaar te Selle zag later de mogelijkheden van de plek en richtten de molenkolk in als het eerste Winterswijkse zwembad, compleet met steiger en duiktoren achter de voormalige oliemolen. Na de opening van een nieuw openluchtzwembad in 1933 verloor de kolk langzamerhand deze functie.

PAKEREN OP COÖRDINATEN N 51 57.354 E 006 43.045

Additional Hints (No hints available.)