Skip to content

Ommetje door de velden van Aarle-Rixtel Multi-Cache

This cache has been archived.

pajebo: Diverse waypoints zijn verdwenen helaas. Tijd om deze te archiveren.

More
Hidden : 3/19/2016
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Trek je wandelschoenen aan en kom naar de velden van Aarle-Rixtel!

Deze wandeling voert je door de velden en over mooie landelijke paadjes in het buitengebied van Aarle-Rixtel. Centraal daarin ligt het eeuwenoude kasteel Croy en de omliggende landerijen. Bij ruim 6 km lange wandeling ligt de nadruk op lekker doorstappen en genieten van de omgeving en zijn cultuurhistorische bezienswaardigheden, de vragen zijn daarom bewust eenvoudig gehouden.

Parkeren kan het best in de parkeervakken aan de Laarweg (zie parkeercoordinaat)

Veel plezier!

boris1


WP1 N 51° 30.742 E005° 37.725

De wandeling start bij het Protestants kerkhofje, het staat niet op de monumentenlijst maar heeft toch een lange historie. Waarschijnlijk had Aarle in 1249 een kerk, deze kerk stond aan de overkant van de weg. Deze protestantse begraafplaats is nog overgebleven van de oude kerklocatie. In 1800 stortte de kerktoren in na een hevige storm en de kerk raakte langzaam in verval. De middeleeuwse kerk werd gesloopt in 1847.

Uit hoeveel letters bestaat het eerste woord op het informatiebord "... in de Peel"? Dit aantal is A.

WP2 N51° 30.AA7 E005° 37.519

boris3

Het eerste deel van de tocht gaat door een landbouwgebied. Een goede oogst was een kwestie van leven of dood. Bescherming van vee en akkergewassen werd afgesmeekt in de dagelijkse mis, maar ook door andere religieuze ceremonies. In het voorjaar werden processies gehouden door de akkers naar het hagelkruis, waarvan elk dorp er wel een had. Hier staat het oudst bewaard gebleven stenen hagelkruis van Nederland.

Het informatiebordje is ondertekend te Aarle-Rixtel op .. september 1996. Het getal dat op de puntjes moet staan is B. (stapeltellen)

Loop via N51° 30.520   E005° 37.483 naar

WP3 N51° 30.41A   E005° 37.4B9

Deze ecologische zone aan de rand van de wijk Strijp is enkele jaren geleden door de gemeente opnieuw ingericht. Doel is de biodiversiteit te vergroten en de Patrijs weer terug te halen naar dit gebied. Op dit waypoint sta je bij een bankje. Hoeveel bouten zitten er in totaal in dit bankje? Dit is C (stapeltellen).

Even verderop is een fruitboomgaard, waar je in het seizoen appels mag plukken. We volgen het geasfalteerde wandelpad langs plan Strijp. Bij archeologische opgravingen werden hier bijzondere vondsten gedaan. Daaronder een Romeinse munt en verschillende houten waterputten, waarvan de oudste dateert uit de 8e eeuw. Eeuwenlang werd hier een prima kwaliteit leem gewonnen, waarvan in veldovens honderdduizenden bakstenen werden gebakken.

WP4 N51° 30.300 E005° 37.C1B

boris2

Zoek hier de aanwijzing: D=4 (de tag is helaas verdwenen)

Hier gaan we rechtsaf en betreden een klein natuurgebied, dat nog volop in ontwikkeling is. Door middel van verschraling en beweiding met merinoschapen ontstaat hier een nieuwe, soortenrijke plantengemeenschap. De opmerkelijke merino’s zijn destijds vanuit Spanje geïntroduceerd door de familie van der Brugghen. Nu is de kudde eigendom van de familie Kamp, van de Croyse Henricushoeve. Ook de aangelegde poelen krioelen al van leven.

Hondenbezitters let op: In dit natuurgebiedje is de hond officieel verboden. Daarom hebben we een alternatieve route voor wandelaars met hond toegevoegd. Weer terug naar N51° 30.330  E005° 37.589 via N51° 30.162   E005° 37.456 kom je toch op WP5.

WP5 N51° 30.1D2   E005° 37.A36

De verborgen schatten van Landgoed Croy: Hoeveel personen staan er op de familiefoto van de Valkenhoeve? Dit aantal stapeltellen geeft F. Goed kijken! Je kunt het aantal indien nodig checken in de tekst. Het bord is (tijdelijk) verdwenen F=1.

We verlaten het natuurgebiedje en komen bij de oprijlaan van kasteel Croy. Als je wil, kun je het kasteel eventueel nog gaan bekijken. Na het bekijken van het kasteel loop je weer terug naar de poort en vervolgt de route, er is geen rechtstreeks pad. Vanuit de Croylaan heb je mooi zicht op het kasteel en de buitengracht.

boris3

WP6 N51° 29.99F   E005° 37.B80

Het poortgebouw van kasteel Croy is omstreeks 1500 gebouwd en heeft een prachtige klokkenstoel en windvaan. In dit poortgebouw is een Bed & Breakfast gevestigd. Hoe vaak moet je links om hier te komen volgens het bordje op de gevel? Dit is G.

Recht hiertegenover staat een oude markante hoeve, waar groenten geteeld worden. Er scharrelen ook wat kippen en ander kleinvee rond. De Akkershof is een zogeheten krukboerderij. Een nostalgisch plekje!

Viapunt N51° 29.936   E005° 37.534

We gaan hier rechtsaf, door het hek en volgen het pad langs de buitengracht. Het moerasbos, links, is bij de vogels erg in trek. We bevinden ons hier in het dal van de Goorloop. Hier ter plaatse is het dal vrij breed. Je zult zien dat het dal verderop veel smaller wordt. Het beekdal wordt geflankeerd door hoge dekzandruggen, waar al voor het begin van onze jaartelling landbouw werd uitgeoefend. Een mooi stukje natuur, waar we bij het uitzetten van deze wandeling een ree weg zagen springen.

boris2

WP 7 N51° 30.0F9   E005° 37.FG0

Waar de populierenlaan overgaat in een eikenlaan passeren we een tuinbouwbedrijf, je loopt tussen de fruitboomgaarden door. Vanuit dit waypoint heb je mooi zicht over een fruitboomgaard richting Kasteel Croy. Ga zitten en geniet er even van!

Hoeveel bouten zitten er in de ZITTING van het bankje? Dit aantal is H

WP8 N51° 30.G1B   E005° 36.H9F

Hier staat een bordje. Neem de letterwaarde van de eerste letter, dit is J.

Links hebben we een prachtig uitzicht over het glooiend dal van de Goorloop met in de verte het gehucht Kruisschot, dat ook tot het landgoed behoort.

We gaan rechtsaf en zien een melkveestal: 'Krek wak wô' staat er op de gevel. 'Precies wat ik wilde'. De koeien zijn het er roerend mee eens! Hier grazen de koeien nog buiten en kunnen ze 's zomers heerlijk rusten onder de hoog opgaande eiken.

Viapunt N51° 30.391   E005° 36.957

boris1


WP9 N51° 30.J07   E005° 36.CG8

Je staat hier bij de Goorloop, een riviertje dat begint op de Strabrechtse Heide en dat bij Veghel in de Aa uitmondt. Vanuit dit punt heb je mooi zicht over de bolle akkers van Hoog Strijp. Bolle akkers zijn ontstaan door de traditionele manier van akkerbemesting: Jaar na jaar opbrengen van stalmest en huisvuil gecombineerd met het consequent één richting uitploegen van het land. Als het helder weer is kun je de Oude Toren en de kerk van Stiphout zien liggen.

Zoek bij de grote gele Z een aanwijzing: K=

Hoewel het volgende WP wederom aan de Goorloop ligt moet je het zandpad vervolgen om daar te komen. Langs de oever van de Goorloop loopt geen pad.

WP10 N51° 30.6JF   E005° 36.HK5

Hier zie je een blauw brabant water paaltje met daarop een kb-nummer, stapeltel de cijfers, dit geeft L. Let op: het paaltje blijkt verdwenen, daarom L=7.

boris2

Op weg naar WP11 passeer je een geitenkaasboerderij, bij mooi weer zie je de geiten al grazen in de wei.

WP11 N51° 30.8JL   E005° 37.1J0

Het Wilhelminakanaal is voltooid in 1923. Het kanaal loopt van de Amer bij Geertruidenberg naar de Zuid-Willemsvaart tussen Beek en Donk en Aarle-Rixtel en is 68 kilometer lang.

Aan de overkant van het water zie je een wit bord met zwarte cijfers, stapeltel deze cijfers, dat geeft M.

 


Je hebt nu voldoende gegevens gevonden om de cachelokatie te kunnen berekenen:

N51° 30.(D+G) (A-M) (J-K)

E005° 37.(H-G) (M+G) (L+F)

 

Additional Hints (Decrypt)

Wr ubrsg avrg gr tenira!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)