Skip to content

1. Ritisen kierto: Hiltulanlahti Multi-cache

This cache has been archived.

SarppaN: Kiitos kävijöille! Purkin seutu joutuu lähi vuosina myllerrykseen ja sarja muutoinkin torso aeimpien arkistontienn vuoksi, joten nyt loputkin.

More
Hidden : 5/4/2016
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Sarja multeja reitillä Ritisenjärven ympäri. Reitin voit kulkea valitsemallasi tyylillä, mutta mieluisin varmaan on liikkua joko polkupyörällä tai autolla. Matkaa kierrokseen tulee n. 20km. Ota oma kynä!

Tästä alkaa multisarja Ritisenjärven ympäri. Aloituspisteellä näet kaksipuoleisen liikennemerkin, joka näyttää matkan Vehmersalmelle. Merkistä sinun tulee laskea molemmilta puolilta yhteen merkin ilmoittama matkan pituus, joka on laskukaavassa X. Purkin löydät naateista

N 62° 47.X*11+12 E 027° 36.X*10+15

Autolla liikkuessasi huomio muu liikenne. Liikenne varsinkin Puutossalmentiellä on ajoittain vilkasta.

Reitti käsittää Etelä-Kuopion kylistä kolme neljästä. Paremmin, matkan varrella pääsee tutustumaan Hiltulanlahteen, josta reitti lähtee. Seuraavana vuorossa Kuhasen kylä, joka virallisesti taidetaan katsoa luuluvan Puutossalmen tai Ritisenlahden kylään, katsontakulmasta tai lähteestä riippuen. Viimeisimpänä reitti kurvaa Vehmasmäen kylä pohjoisosan kautta jälleen kohti Hiltulanlahtea.

Hiltulanlahti on syntynyt vuosisatojen kuluessa. Maanviljely alkoi Hiltulanlahdessa jo 1500-luvulla ja on jatkunut noista ajoista tähän päivään saakka. Taloilla oli tavallisemmin 1-2 torppaa, Hiltulanlahden Koivumäen talo oli yksi suurimmista torppia omistavista taloista, Koivumäellä oli 16 torppaa. 1680 -luvun lopulla perustettiin Kuopion komppanian sotilasvirkataloja 6 kpl ja 4 niistä tuli Hiltulanlahteen. Syy oli todennäköisesti kylän edullinen sijainti Kallaveden vesitien varrella, sotilasvirkatalot olivat Isotalo (nyk. Laitiset), Korsumäki ja Jokela (nyk. Sormula). Vuonna 1850 alkoi syntyä Kuopioon meijeriliike, niinpä 1896 Hiltulanlahdessa oli peräti kuusi meijeriä, joista saatiin mm. 7000 kg voita. Ensimmäinen Hiltulanlahden koulu alkoi Alapihan Lapinmäen torpassa v. 1876. Koulun omisti Gust. Ranin ja se oli tarkoitettu Koivumäen talon alustalla olevien torppareiden lapsille. Nykyinen Hiltulanlahden koulu on perustettu v. 1926, koulua voi hyvin kutsua sukupolvien kouluksi. Kansanopistoaate levisi suomeen 1860 -luvulla, niinpä Kauppaneuvos Gust. Raninin perikunta tarjosi kansanopistolle rahaa ja maata, ja uusi kansanopisto vihittiin käyttöön 20. lokakuuta 1900, kansanopisto sijaitsee aivan Koivumäen kartanon läheisyydessä. Pankkitoiminta alkoi v. 1926, jolloin perustettiin Hiltulanlahden osuuskassa, joka sittemmin liittyi v. 1934 Kuopion seudun osuuskassaan. Hiltulanlahden kylän maamerkki on tietysti 212 metriä meren pinnasta kohoava Vanuvuori, leikkimielisesti Vanua kutsutaan Ukko-Vanuksi, koska vieressä on kaksi pienempää huippua Akka- ja Poika-Vanu. Vanuvuori on nykyisin säilytettävää luonnonsuojelualuetta. Sodan jälkeen virisi kylälle nuorisoseura-aate, ja v. 1945 perustettiin Vanun Veikot ry. Seuran jäseniä ovat kylällä asuvat, niin nuoret kuin vanhatkin. Vuonna 1949 vihittiin käyttöön kylän keskustaan nuoriseurantalo Vanunveikkola, talo on edelleen aktiivisessa käytössä kyläläisille. Vanunveikkola, Hiltulanlahden koulu ja Sormulan tilan pihapiiri rakennuksineen ovat uudessa kaavassa säilytettäviä kohteita. Maatalous on ollut viime vuosikymmeninä Hiltulanlahdessa voimakkaassa murroksessa. Maitoa lähetti meijeriin 1960 -luvulla 37 taloa. Tänä vuona maidontuottajista on jäljellä 1 talous. Lähde: http://www.kuopioonasumaan.fi/index.php?id=33

Additional Hints (No hints available.)