Skip to Content

<

Jelenov studenec me vabi | Call of the Deer Spring

A cache by Ammy Holmes & Enra13 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/01/2016
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Jelenov studenec me vabi


Nad jugozahodnim robom Kočevskega polja valovi gozdnata planota Stojna. Iz nje štrlijo Mestni vrh, Fridrihštajn in Livoldski vrh.

Zaradi goste poraščenosti je od daleč videti precej enolična, a v resnici skriva vrsto naravnih zanimivosti. Gozdovi večinoma porasli z bukvo in jelko dajejo zatočišče mnogim divjim živalim, kraška tla so navrtana s podzemnimi jamami, oznake na drevesih nas vabijo na naravoslovno pot, Fridrihštajn pripoveduje zgodbo o tragični ljubezni..

Najvišji vrh v pogorju Stojne je Mestni vrh, visok kar 1034m. Kočevcem predstavlja priljubljeno pohodniško točko, nekaterim dnevno rekreacijo, drugim družinski izlet. Je tudi priljubljena točka pohodnikom, ki se potepajo po okoliških hribih, saj nudi iz razglednega stolpa čudovit razgled na okoliške hribe, kočevsko polje, Gorjance in če je dobra vidljivost celo na Kamniške planine in Julijce. Skratka kraj, kjer uživa oko in se spočije duša. Na samem vrhu je jasa, kjer sicer razgleda ni, je pa vpisna knjiga, žigi in nekaj klopc za počitek.


Razgled ob poti na Mestni vrh

Na vrh Mestnega vrha se lahko odpravimo peš ali z avtom, kolesom. Če parkiramo na parkirišču v Kočevju lahko izberemo Kalanovo pot, ki nam vzame 60-90minut hoje in je nekoliko bolj strma ali pa grajsko pot, ki poteka po J strani Mestnega vrha in nam vzame 90-120minut hoje, je pa zato zložnejša.

Za Mestnim vrhom nas vabi v svoje naročje Jelenov studenec

Jelenov studenec se nahaja v pogorju Stojne sredi majhne jase za Mestnim vrhom. Tu voda  ne usahne niti v najbolj vročih poletnih dneh. Le 50m stran se nahaja koča PD Kočevje, ki je dobila ime prav po Jelenovem studencu. Nekoč so imeli na tem kraju zavetišče gozdni delavci, ki so menda večkrat opazovali kako se v studencu napaja jelenjad. Zato so ga poimenovali  Jelenov studenec.

Od koče je tudi izhodišče za kočevske pešpoti, ter za obisk Fridrihštajna, ki nosi zgodbo Veronike Deseniške, ter tudi treh jam, ki so od koče oddaljene 20 minut do 1 ure. To so Eleonorina jama, Jama treh bratov in pa Ledena jama.


Koča pri Mestnem vrhu

Od koče je speljana tudi naravoslovna pot na Mestni vrh. Ideja o tej poti je nastala že v glavah gozdarjev, na podlagi večkratnih obiskov po pešpoti do Mestnega vrha. Ob sami poti je namreč veliko objektov, ki jih je vredno predstaviti obiskovalcem na poti. To pot so strasirali tako, da nas popelje od koče, mimo zanimivosti in nas v krogu vrne v izhodišče. Označena je z jelenovimi stopinjami(sledmi), kot asociacija na Jelenov studenec. Cilj naravoslovne poti je predstavitev določene vsebine ob poti, največkrat je to tematika iz narave.

Izhodišče je Koča pri Jelenovem studencu ob poti pa je več zanimivih objektov:

  • Jelenov studenec,
  • jama nad Jelenovim studencem,
  • debela jelka,
  • bunkerji iz druge svetovne vojne,
  • razgledišče na kočevsko polje z zmajarsko rampo,
  • velik skalni balvan,
  • koča Mestnega vrha z vpisno skrinjico.

Koča je odprta ob sobotah od 8.00 do 22.00 ure ter ob nedeljah in praznikih od 8.00 do 20.00 ure.

Ko najdete zakladek morate najprej odkleniti ključavnico s številkami, ki ste jih dobili tako, da ste sešteli vse višine vrhov na razglednem stolpu.

Zaklad je namenjen tudi menjavi pliškotov, ki so pakirani v pvc vrečkah. Menjate pliškota za pliškota in če se da, ga zavijete v pvc vrečko. Priporočamo, da si zaklad predhodno shranite na napravo, saj pri koči ni signala/je omejen signal. Tu bi vse obiskovalce še prosili, naj ne objavljajo slik, ki izdajo rešitev stopenj ter slik končne lokacije, da se za vsakega obiskovalca ohrani celotno doživetje. Vse ostale slike so seveda zelo dobrodošle. Že vnaprej hvala!

Viri

  1. Knjižica 50let PD Kočevje
  2. Raziskovalna naloga – Mestni vrh gozd s posebnim namenom (Milanka Mavrin)

THE ENGLISH VERSION IS AVAILABLE VIA PDF


Alert: You are about to view a file that contains details needed to find this geocache. As the geocache owner, I ensure that this file is safe to view and download. It has not been checked by Geocaching HQ or by the reviewer. View or download this file at your own risk.


Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.