Skip to Content

This cache has been archived.

Sannakko: Kätkö on joutunut niin monesti jästityksi, että paikka on varmasti sivullisten tiedossa, eikä tähän ole enää järkevää yrittää piilottaa mitään. Kiitos kävijöille!

More
<

Sibelius: Puusarja - Kuusi op.75/5

A cache by Sannakko Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 6/25/2016
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Puusarja (Cinq morceaux op. 75 (1914-1919) on Sibeliuksen rakastetuin piano-opus. Sen suursuosio kertoo puolestaan. Se on hienoimpia näytteitä säveltäjän herkästä panteistisesta tuntemistavasta; hänelle puut todellakin puhuvat. Luonto oli suuren säveltäjämme ikuinen innoittaja. Moniin eri sävellyksiinsä Sibelius sai aiheen tai innoituksen luonnosta: metsästä, järvestä tai merestä, tuulesta, eläimistä, puista, kukista. Hän oli usein haltioitunut luonnon tai sen äänien ja värien kauneudesta ja tutki monissa sävellyksissään luonnon syvintä olemusta. Hän näki ja koki metsän valonläikissä ja varjoissa keijukaisia, maahisia ja kummituksia, soitti viuluaan onnellisena sammalmättäille, puille, kiville ja joutsenille aamuhämärissä tai iltamyöhään. Hän improvisoi viulullaan auringon kultaa järven pinnalla, linnun laulua ja lentoa tai myrskypilven sähköistä virittymistä ukonilman räiskeeseen. Sibelius oli jo lapsena aito synesteetikko eli ihminen, joka koki värit sävelinä ja sävellajeina ja kuuli linnut soittimina. Kurjet, hänen elämänsä linnut, hän kuuli puupuhaltimina, joutsenet lähes trumpetteina.

 

Ainolan takana on metsä, jossa pappa kävelee päivittäin. Siellä voi nähdä peikkoja, noitia ja salaperäisiä metsänhenkiä, jos vain katsoo tarkasti.

 – Kuuletko, kuinka metsä tuoksuu! pappa huudahtaa.

Tuuli humisee ja puut laulavat, kun juoksen pitkin metsäpolkua. – Metsä soi! Vihreä laulaa! Kukat kuiskivat!

Pappa istahtaa puunjuurista tehtyyn tuoliinsa metsän reunaan. Paikkaa kutsutaan temppeliksi. Tuuli tarttuu kuusen pehmeisiin oksankärkiin ja kutittelee kasvojani. Voikukan siemenhahtuvat karkaavat ilmavirran mukana. – Kuusen laulu, pappa sanoo ajatuksissaan. Äkkiä hän innostuu.” (Kirkkopelto 2015.)

 

Tunnetuin puusarjan miniatyyreistä on sarjan viimeinen kappale Kuusi (Granen, 1919), jonka tummasävyiset harmoniat, melankolinen valssimelodia ja murtosointujen myrsky ovat tehneet siitä yhden Sibeliuksen soitetuimmista teoksista.

 

https://www.youtube.com/watch?v=jViP8wMwg5o

 

Lähteet:

http://www.sibelius.fi/suomi/musiikki/pianosavellyksia.htm

http://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Vinkit/Kuukauden_Sibelius_osa_1(59381)

Kirkkopelto, K. 2015. Soiva metsä. Jean Sibeliuksen matkassa. Lasten keskus.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

241 Logged Visits

Found it 226     Didn't find it 6     Write note 1     Archive 1     Temporarily Disable Listing 3     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Post Reviewer Note 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.