Skip to content

<

Marmor ved Steinkjer Kirke

A cache by Coland Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/04/2016
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 

Marmor ved Steinkjer Kirke

 

 

Fauskemarmor

Fauskemarmor, bergart som finnes på Fauske i Nordland. Bergindustri siden 1895.

Fauskemarmor finnes på Fauskeeidet og består av kalkspatmarmor, som er delvis dolomittførende og er dannet ved regionalmetamorfose av silurisk kalkstein. Bergartene tilhører Tespfjelldekket i nordlige del av Nordlandsprovinsen.

Dagbrudd utnytter flere fargevarianter: hvit og rød, hvit og grønn, hvit og blå, hvit og sort. Handelsnavn: Coloritt, Antique Fonce og Norwegian Rose. Bygningssteinen benyttes hovedsakelig innendørs f.eks. Oslo Rådhus, Oslo tinghus, Gardermoen lufthavn, operaen i Stockholm og FN-bygningen i New York.

Marmor

Marmor er en metamorf bergart som hovedsakelig består av mineralet kalsitt (en krystallinsk form for kalsiumkarbonat CaCO3), som betyr at steinen inneholder mye kalsium, karbon og oksygen. Steinen har en utstrakt bruk som materiale til skulpturer og bygninger, og har i tillegg en mengde andre bruksområder. Det er også store forekomster av marmor i Norge.

Innen kunsthistorie og arkeologi brukes marmor som betegnelse også på andre steinarter som brukes i skulptur og arkitektur, inkludert sandstein og granitt.

Marmor dannes når de sedimentære bergartene kalkspat eller dolomitt smelter og siden forsteines igjen, noe som betyr at marmor er en metamorf bergart. Utgangspunktet kan for eksempel være avsetninger på havbunnen av skjell og skalldyr som er forsteinet til kalkstein. Temperaturen og trykket som er nødvendig for å danne marmor ødelegger vanligvis eventuelle fossiler og sedimentær tekstur i den opprinnelige steinen.

Metamorf Bergart

Metamorf bergart eller omdannede bergarter blir dannet når en eller flere bergarter blir utsatt for høyt trykk, temperatur og/eller kjemisk påvirkning. Bergartene smeltes ikke, men blir omstrukturert (omdannet) og mineralene vil bli helt eller delvis omkrystallisert. Den har hatt en metamorfose.

Metamorfe bergarter er dannet av en blanding av en eller flere, magmatiske eller sedimentære bergarter. Faktorer som kreves for at en bergart skal gjennomgå metamorfose:

Temperatur
Trykk
Ionetransport
Differensielt stress
Metasomatose (varmt grunnvann)

Metamorfe bergarter har ofte et stripete (foliasjon) eller bølget mønster og er sjelden helt homogen i struktur eller mønster.

Steinkjer Kirke

Steinkjer kirke er en basilika fra 1965 i Steinkjer kommune, Nord-Trøndelag fylke.

Byggverket er i mur og har 600 plasser. Jakob Weidemanns glassmalerier er et særpreg ved kirken. Weidemann har også dekorert kirkens fondvegg med et stort nonfigurativt maleri. Kirken er også dekorert med et stort krusifiks, utformet av Sivert Donali.

Inngangspartiet til Steinkjer kirke er innrammet med marmor fra Fauske. Opprinnelsen til marmor er kalk avsatt i havet. Dette kan være koraller, kalkskall eller kjemisk utfelt kalk. Kalkrestene herdet så til kalkstein som er en sedimentær bergart. Kalksteinen ble senere omdannet til en grovkornet marmor med store kalkspatkrystaller. Kalkspat kan påvises ved at den bruser med fortynnet saltsyre.
Ulikt fargespill kan skyldes små urenheter av ulike mineraler eller leire og slam.

EarthCache

For å logge denne EarthCache må du gå til stedet for koordinatene og sende svarene på spørsmålene til meg. Du trenger ikke å vente på svar fra meg, hvis du trenger å endre eller forbedre ditt svar så jeg svare deg. Skriv ikke noen svar i loggen. Logger som ikke oppfyller disse kravene vil bli slettet.

1. Beskriv marmor som du finner på nettstedet. Hvordan kan du være sikker på at det er marmor som du finner her?

2. Hva er marmor farge? Hva tror du har påvirket fargen på marmor?

3. Har kuler på stedet flekker? Såkalte marmorering. Hva er flekker av farge? De har alle samme farge?

4. Valgfritt: Last opp et bilde av deg og / eller din GPS på plasseringen av loggen. Dette er helt frivillig og er ikke nødvendig for å logge. 

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.