Skip to content

Diepgang #2 Traditional Geocache

This cache has been archived.

RonaldP68: Met spijt moet ik deze cache helaas archiveren.
De boom die een onderkomen bood voor Diepgang #2 is omgewaaid en opgeruimd door de gemeente. Ik heb op dit moment geen alternatief dat aan mijn eisen voldoet, dus deze gaat met slechts een dikke 200 logs al de archieven in. Bedankt aan alle loggers!

With regret I have to archive this cache.
The tree that housed Diepgang #2 was blown into the river Dommel by the wind, and removed bij the community services. At this moment I don't have an alternative that matches my requirements, so this one will go into the archives with only a little over 200 log entries.
Thanks to all the loggers!

More
Hidden : 7/16/2016
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

NL: Na mijn eerste cache Diepgang nu een dichter bij huis. Een klein stukje rust nabij het hart van Eindhoven. Het heilig hart wel te verstaan: de cache is te vinden bij het oudste gebouw dat in het moderne Eindhoven te vinden is: klooster Mariënhage.
Soms dreuzelrijk, dus zoek en log discreet!
Plaats de s.v.p. cache precies zo terug zoals je hem gevonden hebt!


EN: After my first cache 'Diepgang' now #2 closer to home. A quiet place near the city center of Eindhoven: the holy hart that is: the cache can be found near the oldest building in the modern city of Eindhoven: monastery Mariënhage.
Many muggles like in every city center, so please seek and log with care!
Please put the cache back exactly as you found it!

Het Klooster Mariënhage is een klooster aan de Augustijnendreef te Eindhoven. In de ondergrond van het terrein van dit klooster zijn nog resten aan te treffen van de fundamenten van het oude kasteel, die vermoedelijk uit de 13e eeuw stammen, en enkele kloosterfundamenten uit 1443. Op de plaats van het klooster bevond zich een kasteel, kasteel Ten Hage (of: Die Haghe) genaamd, waarvan op de binnenplaats nog enkele fundamenten zijn teruggevonden.

Mottekasteel

Vermoedelijk tussen 1100 en 1250 werd op het grondgebied van de toenmalige gemeente Woensel een zgn. mottekasteel gebouwd. De naam, "Die Haghe", was een veel voorkomende naam voor kastelen uit die tijd. Het was vermoedelijk een rechthoekige woontoren (donjon) op een motte, een door mensenhanden opgeworpen heuvel aan de Dommel die was omsloten door een gracht. Het was eigendom van de Heren van Cranendonck en Eindhoven en diende hen tot woning. De laatste eigenaar voor het kasteel een klooster werd was Jan van Schoonvorst, heer van Eindhoven sinds 1412. Die liet, vermoedelijk tussen 1413 en 1420, een ander kasteel optrekken, het Kasteel van Eindhoven.

Stichting van het klooster

Toen het nieuwe kasteel klaar werd het terrein in 1419 aan de augustijner kanunniken geschonken, en werd het klooster gesticht op 2 april 1420 op het terrein van het eerste kasteel. Van de kloosterbibliotheek is een inventaris uit 1487 overgeleverd waaruit blijkt dat het de rijkste van alle Nederlandse kloosters is geweest.

Roerige tijden

Na de aanvankelijke bloei braken roerige tijden aan: o.a. met de beeldenstorm in 1566, en tijdens de tachtig jarige oorlog in 1581 liep het klooster schade op. In die tijd werd het klooster ook nog voor militaire doeleinden gebruikt, zoals voor lazaret (veldhospitaal) in 1603 en voor de legering van Spaanse troepen in 1609. Vervolgens is het verbouwd in 1628 en 1632, dit is nog op het gebouw te zien aan de muurankers op de oostgevel. Het is het oudste gebouw dat tegenwoordig in Eindhoven is te vinden.

In 1638 vertrok de kloostergemeenschap (gedwongen) naar Weert, korte tijd later mochten enkele kloosterlingen terugkeren, maar in 1686 kwam daar ook een einde aan.

Klooster zonder kloosterlingen

In die tijd werd het klooster ook nog voor militaire doeleinden gebruikt, zoals voor lazaret in 1603 en voor de legering van Spaanse troepen in 1609. Dit was te meer nodig omdat het kasteel van Eindhoven in een slechte toestand verkeerde. Vervolgens is het verbouwd in 1628 en 1632, dit is nog op het gebouw te zien aan de muurankers op de oostgevel. Het is het oudste gebouw dat tegenwoordig in Eindhoven is te vinden.

Vanaf 1686 was het klooster in gebruik voor particuliere bewoning, en werd er zelfs een textielfabriek in een deel gevestigd. De kloosterkerk werd werd grotendeels gesloopt in 1880, en daarvoor in de plaats kwam een garenmagazijn (de laatste resten van de kerk werden gesloopt tijdens de Eerste Wereldoorlog ten behoeve van nieuwbouw voor het Gymnasium Augustinianum).

Augustijner eremieten

Op 29 december 1890 werd het complex gekocht door de Nederlandsche Augustijner Missie die er weer een klooster wilde inrichten. Op 7 maart 1891 werd het klooster door de paters augustijnen betrokken. Het garenmagazijn ging als noodkerk dienen; de augustijnen bouwden een nieuwe kerk, de Paterskerk, die in 1898 gereed was. De noordvleugel van de kloostergebouwen werd in 1935 opgetrokken.

In 1954 werd in het klooster de Wetenschappelijke Bibliotheek Eindhoven geopend, een initiatief van het klooster en de Eindhovense R.K. Openbare Leeszaal. De samenwerking met de leeszaal eindigde in 1967. De bibliotheek groeide door de komst van bestanden uit augustijnenkloosters die opgeheven werden. Uiteindelijk werd het de Centrale Bibliotheek van de OSA.

In 1989 werd het Augustijns Instituut opgericht en in Mariënhage gevestigd. Het verricht activiteiten rond de werken van Augustinus. In 1995-1997 werd een nieuwe vleugel gebouwd voor de huisvesting van het instituut en haar bibliotheek van ca. 90.000 banden.

De 21ste eeuw

Wegens hun hoge leeftijd en kleine aantal zijn de paters in 2006 gestopt met pastorale zorg in de Paterskerk. De kerk hoort vanaf 6 mei 2006 bij de "Binnenstadsparochie" te Eindhoven.

Bij opgravingen in 2007, ter voorbereiding van de bouw van een nieuwe kapel, werd in de tuin van het klooster een kelder ontdekt van 10 bij 70 meter, evenals een waterput, fundamenten van pilaren en restanten van een trap. De kelder is deel van de noordelijke vleugel van het klooster die gebouwd is rond 1443. Hij dateert dus waarschijnlijk uit de vijftiende eeuw. In 1583, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd deze kelder verwoest.

Additional Hints (Decrypt)

Qvrctnat xbzg ina ovaara! Qrcgu pbzrf sebz jvguva!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)