Skip to content

Sant Ramon de Penyafort EarthCache

Hidden : 8/2/2016
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Sant Ramon de Penyafort



Flag Counter



        

català - español - english - deutsch











La llegenda de Sant Ramon de Penyafort
Esta parte de la Platja de la Mar Menuda es portador de una leyenda que muestra su influencia hasta hoy y todavía vive de la misma manera que en el momento de los acontecimientos efectivos que tuvieron lugar en el Tossa de Mar del año 1236.

Aquesta part de la Platja de la Mar Menuda té una llegenda que explica que va passar l’any 1236 a Tossa de Mar. Sant Ramon de Penyafort que va ser canonitzat l’any 1601, a España es coneix amb el nom de San Raimundo de Peñafort, en aquella època estava de confessor del papa Gregori IX i tenia un paper important en la casa reial d’Aragó. L’any 1236, quan Sant Ramon de Penyafort anava de Roma al monestir de Santa Caterina de Barcelona es va parar a la platja de la Mar Menuda para que concedir l’absolució a un moribund. Aquest fet fou transmès per escrit i forma part de la història però alhora té una llegenda associada que ens ha durat fins avui a través de la població catòlica del poble.

La llegenda explica que quan el vaixell de Sant Ramon s’acostava a Tossa, aquest va sentir a un pagès que s’estava morint i necessitava la seva ajuda espiritual. No hi havia temps, cada minut comptava, i el vaixell no tenia temps per apropar-se prou a la platja principal i llençar l’ancora, d’aquesta manera fou com les penyes que avui s’obren a la Cala Banyera de Ses Dones es van separar.



Perquè Sant Ramon pogués arribar al moribund amb la seva petita barqueta. El signe de la creu a les roques fou realitzat amb l’ajuda d’un llamp com a senyal de que Sant Ramon de Penyafort va perdonar al moribund els seus pecats. Era perquè els habitants de Tossa poguessin recordar aquest fet. Avui en dia, aquesta creu és encara clarament visible.

Un miracle? Almenys podem dir que la creu és una característica geològica: La diferenciació magmàtica de feldespat en el granit.


Diferenciació Magmàtica


Els granits són roques ígnies plutòniques, riques en quars i feldespat, però també contenen minerals foscos, especialment mica. En algun idioma tenen un mnemotècnic per recordar-ne la composició, en català “quars, feldespat i mica” també és comú que hom se’n recordi.

El granit és format per la solidificació de la roca fossa (magma) de l’escorça inferior. La solidificació es fa dins de l’escorça terrestre – generalment a una profunditat de més de dos kilòmetres per sota de la superfície de la terra. Per això el granit és una roca plutònica.

Durant l’ascens de les bombolles de magma (intrusió) a través de l’escorça de la terra, sovint es formen enormes cossos magmàtics. Falles tectòniques provocades per moviments de l’escorça terrestre serveixen perque el magma pugui pujar a la part superior de l’escorça. Els processos tectònics afavoreixen camins alternatius que provoquen cambres magmàtiques aïllades de granit líquid.

El granit es solidifica a altes profunditats molt lentament i depenent de la temperatura de fusió de les roques va formant els primers cristalls. Els minerals foscos - que també solen tenir una alta densitat - tenen el punt de fusió més alt i es solidifiquen en primer lloc. A causa del seu gran pes específic s’enfonsen en a massa fosa residual i es van acumulant en la part inferior de la cambra de solidificació de magma. Els feldespats i quars, es cristal·litzen més tard, per això es troben a la part superior de la cambra.
Aquest procés s’anomena diferenciació magmàtica.

A través d’altres moviments de l’escorça i l’erosió addicional de les capes de roques de sobre, el granit solidificat finalment surt a la superfície mostrant el seu color. La roca de granit de Sant Ramon de Penyafort mostra clarament en la forma de creu com es va dipositar el feldespat brillant de forma separada dels minerals més foscos del granit durant el procés de diferenciació magmàtica.



Registre d’aquest EarthCache


Per registrar aquest EarthCache heu de respondre via correu electrònic a les següents preguntes:

  1. Descriviu amb les vostres paraules l’origen de la famosa creu que trobareu a les coordenades de l’EarthCache des d’un punt de vista geològic.

  2. Descriviu els colors d’aquest monument natural:
    • Quin color té la creu brillant?
    • Quin color té la roca fosca que l’envolta?

  3. Estimeu la mida del monument, sense enfilar-vos-hi:
    • Mida de la línea vertical de la creu?
    • Mida de la línea horitzontal de la creu?

  4. I després de tot, per finalitzar, ... i de forma totalment voluntària seran molt benvingudes: boniques fotografies i històries que hàgiu tingut en la vostra visita a Tossa de Mar!
Podeu fer el vostre registre directament (després d’enviar les respostes. Si hi ha alguna resposta incorrecta ja us contactaré. El banner es poden trobar aquí.

Moltes gràcies a Soniettte per la traducció!









La leyenda de Sant Ramón de Penyafort
Esta parte de la Platja de la Mar Menuda tiene una leyenda que muestra que pasó en el año 1236 en Tossa de Mar.

Sant Ramón de Penyafort que fué canonizado en 1601 o San Raimundo de Peñafort, como es llamado en España, en esta época estaba ya de confesor del papa Gregorio IX y desempeñaba un papel importante en la casa real de Aragón. En 1236, cuando Sant Ramon de Penyafort estaba de camino de Roma al monasterio Santa Caterina de Barcelona se paró en la playa de la Mar Menuda para conceder la absolución a un moribundo. Este acontecimiento fue transmitido por escrito y forma parte de la historia pero a la vez lleva una leyenda que ha durado hasta hoy y continúa viviendo en la población católica de la ciudad.

La leyenda cuenta que cuando el barco de San Ramón se acercaba a Tossa, sintió que un campesino estaba muriendo y necesitaba su ayuda espiritual. Ya que el tiempo apretaba y cada minuto contaba, el barco no tenía tiempo para acercarse a la playa principal y echar el ancla y por consiguiente los peñascos que se abren hoy hacia la bahía Banyera de Ses Dones se separaron para que San Ramón pudiera alcanzar al moribundo con su pequeña barca.



El signo de cruz por el cual Sant Ramón de Penyafort perdonaba al moribundo sus pecados se quemó, con la ayuda de un relámpago, en el peñasco de al lado para que los habitantes de Tossa pudieran recordarse de este acontecimiento. Hasta hoy, esta cruz es todavía claramente visible.

¿Un milagro? Sino almenos la cruz es una característica geológica: La diferenciación magmática de feldespato en el granito.


Diferenciación Magmática


El granitos es roca ígnea plutónica, rica en cuarzo y feldespato, pero también contiene minerales oscuros, especialmente mica. En algún idioma tienen nemotécnicos para acordarse de su composición, geològica aquí también es ampliamente conocida la relación "cuarzo, feldespato y mica”.

El granito se forma por la solidificación de la roca fundida (magma) de la corteza inferior. La solidificación tiene lugar dentro de la corteza terrestre - por lo general a una profundidad de más de dos kilómetros por debajo de la superficie de la tierra. Por lo tanto, el granito es una roca plutónica.

Durante el ascenso de las burbujas de magma (intrusión) a través de la corteza terrestre, a menudo se forman enormes cuerpos magmàticos. Fallas tectónicas causadas por los movimientos de la corteza terrestre sirven como porque el magma pueda ir subiendo desde la parte inferior a la corteza superior. A través de estos procesos tectónicos pueden llevar favorecer caminos alternativos que provoquen cámaras magmáticas aisladas de granito líquido.

El granito se solidifica a mayores profundidades de forma muy lenta y dependiendo de la temperatura de fusión de las rocas contenidas forma los primeros cristales. Los minerales oscuros - que también suelen tener una alta densidad - tienen el punto de fusión más alto y se solidifican en primer lugar. Debido a su mayor peso específico se hunden en la masa fundida residual todavía líquida y se acumulan en la parte inferior de la cámara de solidificación magmàtica. El feldespato y cuarzo, sin embargo se cristalizan después y se acumulan debido a su menor densidad, y quedan en la parte superior de la cámara de magma.
Este proceso se llama diferenciación magmática.

A través de otros movimientos de la corteza y la erosión adicional de las capas de rocas suprayacentes, el granito solidificado finalmente alcanza la superficie. En la roca de granito de Sant Ramon de Penyafort se puede ver claramente en forma de cruz como el feldespato brillante está separado de los minerales oscuros del granito gracias a la diferenciación magmática.



Registro de este EarthCache


Para registrar este EarthCache deberéis responder vía correo electrónico a las siguientes preguntas:

  1. Describid en vuestras propias palabras el origen de la famosa cruz de las coordenadas de este EarthCache desde un punto de vista geológico.

  2. Describid los colores de este monumento natural:
    • ¿Qué color tiene la cruz brillante?
    • ¿Qué color tiene la roca oscura que la rodea?

  3. Estimar el tamaño del monumento, sin subirse a él:
    • ¿Tamaño de la línea vertical de la cruz??
    • ¿Tamaño de la línea horizontal de la cruz??

  4. Y después de todo ... y por supuesto, de forma voluntaria, seran bienvenidas bonitas fotos y aventuras de su visita en Tossa de Mar!
Podéis hacer el registro y compartir este banner en su perfil después de enviar vuestras respuestas. Si hay algún error ya haré un contacto.









The legend of Sant Ramón de Penyafort
This part of Platja de la Mar Menuda is mystified by a legend which is still vivid in Tossa de Mar until now as the real story which the legend is based on.

Sant Ramón de Penyafort , who was spoken holy in 1601, was the confessor of Pope Gregory IX and played an important role in the royal house of Aragon. In 1236 he was on his way back from Rome to the monastery Santa Caterina de Barcelona. He stopped on the beach Mar Menuda to spend some minutes with a dying peasant and to take the confession from him. This event was historically delivered and became finally the legend which shows its traces until today within the Roman Catholic population of Tossa de Mar and continues to live on.

The legend tells Sant Ramón de Penyafort had the feeling that a dying farmer needed his help right then, when his ship approached Tossa. Time was pressing and as the farmer’s life was at stake there was not sufficient time to reach and anchor at the main beach. Suddenly the rocks on the beach moved and opened up giving birth to the present-day bay of Banyera de Ses Dones.



Sant Ramón de Penyafort was able to reach the the dying man on the beach just in time with a small rowing boat and had his soul saved. The sign of the cross which he made to forgive all sins was burned in the rock by a lightning to remind Tossa's inhabitants of this event. And still today this cross is clearly visible and a commemorative plaque reminds of this memorable moment in 1236.

But rather than a miracle – this location represents a special geological feature: Magmatic differentiation of feldspar within granite.


Magmatic differentiation


Granites are a common type of felsic intrusive igneous rocks which are rich in quartz and feldspar, but also contain dark (mafic) minerals, especially mica. The German mnemonic "feldspar, quartz and mica, the three I forget never" helps to keep the geological composition in mind.

Granite is formed through very slow cooling and solidification of molten rock (magma) of the lower crust. The solidification takes place deep within the earth's crust – usually at a depth of more than two kilometres below the Earth's surface. Granite therefore is a plutonic rock (plutonite).

During the ascent of these kind of magma bubbles (intrusion) through the earth's crust, often huge magmatic body form out. Tectonic faults, caused by movements of the earth's crust, often help the magma to move from the lower to the upper crust. The tectonic processes also often lead to a constriction of individual advancement paths for the magma, which leads to the formation of isolated magma chambers full of liquid granite.

Granite solidifies at greater depths very slowly and depending on the particular melting temperature first crystals start to form out. The dark minerals – which mostly also have a high density – have the highest melting point and solidify first. Due to their higher specific weight they sink down in the remaining magma melt and gather in the lower part of the solidifying magma chamber. Feldspars and quartz, however begin to crystallize afterwards and due to their lower density, accumulate more at the top of the magma chamber.

This process is called magmatic differentiation.

By further movements of the earth's crust and additional erosion of the layers above, the solidified granite finally crops out of the earth's surface showing its final coloration. The granite stone of Sant Ramón de Penyafort shows how bright coloured feldspar clearly deposited in the form of a cross from the granite’s dark minerals during the magmatic differentiation process.


Logging this Earth Cache


To log this Earth Cache, please e-mail me the answers to the following tasks:

  1. Descibe in your own words how the famous cross at the coordinates of this Earth Cache was formed from a geological point of view.

  2. Describe the colours of this natural monument:
    • Which color has the bright coloured cross?
    • Which color has the surrounding solid rock?

  3. Estimate the size of the monument, without climbing it:
    • About how long is the vertical line of the cross?
    • About how long is the horizontal line of the cross?

  4. And after all ... and on a voluntary basis: Nice pictures as well as inspiring stories telling about your visit to Tossa de Mar are very welcome along with your log!
You can directly start elaborating your log entry and spruce up your profile with the banner, after you sent your answers. If something should by wrong or missing – I am happy to get in touch with you.









Die Legende von Sant Ramón de Penyafort
Dieser Teil des Platja de la Mar Menuda ist umwoben von einer Legende, die in Tossa de Mar bis zum heutigen Tage so lebendig ist, wie die tatsächliche Handlung, auf der die Legende beruht.

Der im Jahre 1601 heiliggesprochene Sant Ramón de Penyafort war unter anderem Beichtvater von Papst Gregorius IX und spielte eine wichtige Rolle im Königshaus Aragon. Als er im Jahre 1236 von Rom aus auf dem Weg zum Kloster Santa Caterina de Barcelona unterwegs war, hielt er am Strand Mar Menuda um einem Sterbenden den letzten Beistand zu gewähren und ihm die Beichte abzunehmen. Dieses Ereignis wurde geschichtlich überliefert und führte schließlich zur Legende, die noch heute ihre Spuren bei der katholischen Bevölkerung in Tossa de Mar zeigt.

Der Legende nach fühlte Sant Ramón de Penyafort auf seiner Schiffsreise, dass am Strand ein Landwirt im Sterben lag und dringend seinen Beistand brauchte. Da es um Minuten ging und die Zeit nicht mehr ausreichte um sich dem Hauptstrand zu nähern und dort das Schiff zu verankern, öffnete sich für San Ramón plötzlich ein Felsen, wodurch die heutige Bucht Banyera de Ses Dones entstand.



Sant Ramón de Penyafort konnte dadurch mit Hilfe einer kleinen Barke rechtzeitig den Sterbenden erreichen. Das Kreuzzeichen, mit dem der heilige Mann dem Sterbenden seine Sünden vergab, wurde dabei vom Blitz als Symbol in den Felsen gebrannt, um für immer an dieses Ereignis zu erinnern. Dieses Kreuz im Felsen der Küste ist noch heute deutlich sichtbar und vor Ort erinnert eine Gedenktafel an diesen denkwürdigen Moment im Jahr 1236.

Bei dem Kreuz handelt es sich allerdings nicht um ein Wunder – sondern vielmehr um eine geologische Besonderheit: Die magmatische Differentiation von Feldspat in Granit.


Magmatische Differentiation


Granite sind magmatische Tiefengesteine (Plutonite), die reich an Quarz und Feldspaten sind, aber auch dunkle (mafische) Minerale, vor allem Glimmer, enthalten. Der Merkspruch „Feldspat, Quarz und Glimmer, die drei vergess ich nimmer“ gibt die geologische Zusammensetzung vereinfacht wieder.

Granite entstehen durch die Erstarrung von aufgeschmolzenem Gestein (Magma) der unteren Erdkruste. Die Erstarrung findet innerhalb der Erdkruste – meistens in einer Tiefe von mehr als zwei Kilometern unterhalb der Erdoberfläche ab. Granit ist deshalb ein Tiefengestein (Plutonit).

Beim Aufstieg derartiger Magmablasen nach oben (Intrusion) bilden sich in der Erdkruste große, oft riesige Magmenkörper. Tektonische Verwerfungen, die durch Bewegungen der Erdkruste entstehen, dienen den Magmen dabei als leichte Aufstiegswege von der unteren in die obere Kruste. Durch tektonische Prozesse kann es zu einer Abschnürung einzelner Aufstiegswege für die Magmen kommen, wodurch isolierte Magmenkammern aus flüssigem Granit entstehen.

Granit erstarrt in größeren Tiefen sehr langsam und je nach Schmelztemperatur der enthaltenen Gesteine bilden sich erste Kristalle. Die dunklen Minerale – die auch zumeist eine hohe Dichte aufweisen – besitzen den höchsten Schmelzpunkt und erstarren zuerst. Auf Grund ihres höheren spezifischen Gewichts sinken sie in der noch flüssigen Restschmelze ab und sammeln sich im unteren Bereich einer erstarrenden Magmakammer. Feldspäte und Quarz hingegen kristallisieren erst danach und reichern sich auf Grund ihrer geringeren Dichte eher im Dachbereich der Magmenkammer an.

Diesen Prozess nennt man magmatische Differentiation.

Durch weitere Bewegungen der Erdkruste und zusätzliche Abtragung der darüber befindlichen Gesteinsschichten, gelangt der erstarrte Granit schließlich an die Erdoberfläche und zeigt sich in seiner farblichen Endausprägung. Am Granit von Sant Ramón de Penyafort ist deutlich zu erkennen, wie sich heller Feldspat bei der magmatischen Differentiation in Form eines Kreuzes von den dunklen Mineralen im Granit abgesetzt hat.


Logeintrag für diesen Earth Cache


Um diesen Earth Cache zu loggen, sendet mir bitte die Antworten zu folgenden Aufgaben zu:

  1. Beschreibe mit deinen eigenen Worten, wie das berühmte Kreuz an den Koordinaten dieses Earth Caches aus geologischer Sicht entstanden ist.

  2. Beschreibe die Farben dieses Naturdenkmals:
    • Welche Farbe hat das helle Kreuz?
    • Welche Farbe hat das umliegende dunkle Gestein?

  3. Schätze die Grösse des Kreuzes, ohne dabei das Denkmal zu betreten:
    • Wie lang ist in etwa seine vertikale Linie?
    • Wie lang ist in etwa seine horizontale Linie?

  4. Und zu guter Letzt ... und selbstverständlich auf freiwilliger Basis: Tolle Bilder und erfrischende Geschichten über Deinen Besuch in Tossa de Mar sind im Log natürlich herzlich Willkommen!
Du kannst sofort mit Deinem Logeintrag beginnen und das Banner in Dein Profil einbinden, nachdem Du mir die Antworten geschickt hast. Wenn etwas falsch ist oder fehlt – melde ich mich gerne bei Dir.








Flag Counter






Additional Hints (No hints available.)