Skip to content

|OFZE2016| Fluitschip Multi-Cache

This cache has been archived.

Masterchef: Een grote opruiming.
Nu de natuur weer een beetje de kans geven.

Masterchef

More
Hidden : 9/5/2016
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Banner

Fluitschip


In de tweede helft van de 17e eeuw liep een schip aan de grond op een zandbank, in het Roggebotzand voor de monding van de ijssel. Het was een groot zeegaand vrachtschip van ongeveer 35 meter lang.

In 1957 is het ontdekt, bij de eerste verkenning werd geen lading aangetroffen. Het schip strande namelijk dicht onder de kusten ondiep water. Mogelijk zijn daardoor de lading en een deel van de inventaris geborgen. Later in 1984, is het schip opnieuw gedeeltelijk onderzocht door enkele proefsleuven te graven. Dat leverde naast gegevens over de scheepsconstructie en de hout kwaliteit slechts enkele aardewerkscherven op.

Fluitschip

Een Fluitschip of Fluit (Fluytschip, Fluyt) is een Hollands lang scheepstype met drie masten, een platte bodem, een brede buik, een smal dek en een ronde achtersteven dat werd gebouwd in de 17e en 18e eeuw. Het werd hoofdzakelijk gebruikt om vracht te vervoeren.

Het fluitschip ontstond in Noord-Nederland aan het einde van de 16e eeuw uit experimenten met het verlengen van bestaande schepen. Schepen met deze verlengde romp, gaings genoemd, ontstonden al in 1588. Pieter Jansz Vael, bekend als de koopman Pieter Jansz Liorne, ontwierp in 1595 een nog slanker onbewapend schip. Kenmerkend waren een rond, versierd achterschip en een invallend bovenboord, dat het schip zijn peervorm gaf.

Voor die vorm was een belangrijke economische reden: aan de Sont werd tol geheven. De hoogte van de Sonttol hing af van de breedte van het dek. Door het smalle dek boven het brede ruim kon een maximale lading tegen een minimale tol worden vervoerd. Deze manier om tol te berekenen bleef tot 1669 in gebruik. Schepen die daarna werden gebouwd kregen een breder dek.

De fluit was bijzonder geschikt voor de handelsvaart in Europa door het beperkte aantal bemanningsleden dat nodig was om het te zeilen (ongeveer 12 tegen ongeveer 30 voor andere typen schepen van vergelijkbare afmetingen) en de geringe diepgang. Tevens was de fluit sneller en stabieler dan veel andere schepen, en had hij meer laadvermogen. Het laadvermogen steeg gedurende de eeuw van 100 last tot 180 last, en per bemanningslid van 9 à 10 last naar 13 tot 14 last.

Het schip werd dan ook een van de belangrijkste scheepstypen voor de Nederlandse internationale scheepvaart. In de Gouden Eeuw bestond tot tachtig procent van de zeeschepen uit fluiten. Op de Hollandse en Zeeuwse scheepswerven werden er vier- tot vijfhonderd per jaar gebouwd. Dat werd toentertijd onder andere ook mogelijk door de technische vernieuwing van de houtzaagmolen. Door het mechanische zagen konden fluitschepen snel en goedkoop worden geproduceerd.

In 1671 noemde Nicolaes Witsen 37 meter als lengte voor een gewone fluit, en 35 meter voor een fluit die voor de Oostzeevaart diende. Cornelis van Yk gaf in 1697 als maten op een lengte van 40 meter bij een breedte van 5,5 meter.

Tekening

De cache

Ga naar N 52° 33.426 E 005° 47.630 hier vind een informatie bord over het gestrande fluitschip beantwoord hier de volgende vragen;

Hoeveel schepen liggen er momenteel nog in de Flevolandse bodem? dit is AB
Hoeveel scheepswrakken zijn er in de IJsselmeerpolders gevonden? dit is CDE
Uit welk jaar is de kaart die op dit informatie bord staat? dit is FGHI
Hoeveel bemanningsleden had een fluitschip minimaal? dit is JK

Ga naar WP2 N 52° 3(J+K).C(B-A)H E 005° (K+K)(G-F).(F+H)D(C+C+J)

Waar staat u hier?
Bij de boeg van het schip? Maak dan een peiling vanaf dit punt 100 meter - 100° true
Bij de spiegel van het schip? Maak dan een peiling vanaf dit punt 111 meter - 222° true
Bij de middelste mast van het schip? Maak dan een peiling vanaf dit punt 33 meter - 33° true

Additional Hints (No hints available.)