Skip to content

Sinä poljet, minä ohjaan Mystery Cache

Hidden : 9/5/2016
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkö ei löydy kuvauksen koordinaateista.

Tutustu polkupyörän historiaan tämän tekstin avulla, niin löydät reitin kätkölle. Kätkön lähelle pääset vaikka kaksipyöräisellä :) Jos saavut autolla, niin kätkön lähettyviltä löytyy väliaikainen pysäköintikohta, ainakin lumettoma aikana.


Kätköllä varo sormiasi ja laita "kätkörasia" kunnolla kiinni sekä takaisin samaan paikkaan. Kätkö on talvilöydettävä ,mutta huomioitava, että lokkaaminen voi olla talvella haastavaa, koska kätkö voi olla jäässä.

Polkupyörä


Polkupyörä on lihasvoimalla toimiva ajoneuvo, jonka rakenne perustuu yleensä kahteen peräkkäiseen pyörään, jotka yhdistää runko. Polkupyörää liikutetaan pyörittämällä polkimia jaloilla. Polkimista voima siirtyy ketjun välityksellä takapyörään. Voimansiirrossa on käytetty myös nivelakselia ja polkimet voidaan asentaa suoraan pyörän akselille.

Kuljettaja oko istuu polkupyörän satulalla, istuimella tai seisoo polkimilla. Polkupyörää ohjataan kääntämällä ohjaustankoa sekä kallistamalla koko pyörää. On olemassa myös yksi- ja kolmipyöräisiä, sekä käsikammista liikevoimansa saavia polkupyöriä.

Polkupyörän hyötysuhde on hyvä koska kaikki käytettävä voima ohjataan renkaan pyörittämiseen ja liikekitka on pieni.Pyöräily kuluttaa matkaan nähden huomattavasti vähemmän energiaa kuin esimerkiksi juokseminen tai kävely. Kilometrin matkalla vauhdilla 16 km/h pyöräilevä kuluttaa 0,9 kilojoulea energiaa jokaista kehon kilogrammaa kohti, kun vastaavasti juoksija kuluttaa 4,0 kilojoulea.

 

Ominaisuuksien kehitys


Polkupyörälle on eri aikoina haluttu kehittää ominaisuuksia, jotka tekisivät siitä entistä käytännöllisemmän, turvallisemman ja paremman kulkuneuvon. Seuraavassa luettelo tärkeimmistä eri aikakausina kehitetyistä teknisistä ominaisuuksista.

 

1870 - James Starley - jännitetyt ja tangentiaalisesti puolatut pinnat

1977 - Joe Breeze - ensimmäinen maastoon tarkoitettu polkupyörän runko

1927 - Tullio Campagnolo - pikalinkku

1887 - John Starley - ketjuveto (turvapyörä)

1888 - John Boyd Dunlop - ilmarengas

1933 - Tullio Campagnolo - suistava takavaihtaja

1897 - Joseph Meunier - vapaanapa

1894  -Francis Fauré - timanttirunkoinen polkupyörä

1971 - Gary Fisher - vaihteiden peukalovaihtajat ja satulan pikalinkku

1932 - Charles Mochet - kaksipyöräisen nojapyörä

 

Historia


Kirjallisuudessa on ristiriitaisia tietoja siitä, mistä polkupyörä on saanut alkunsa. Erään lähteen mukaan sumerilaisetkeksivät polkupyörän 5500 vuotta sitten. Euroopasta löytyi merkkejä polkupyörän alkumuodosta jo 1500-luvulta.Varsinaisesti polkupyörän historian katsotaan alkavan 1800-luvun taitteesta.

Potkupyörä oli polkupyörän esimuoto, jota ei poljettu, vaan eteenpäin päästiin ottamalla maasta vauhtia. Tällaisia potkulautoja, joita kutsuttiin nimellä Velocifere oli 1800-luvulla. Niitä oli käytössä paljon Pariisissa. Draisine muistutti Velociferea, mutta siinä oli kääntyvä etupyörä. Sen keksi saksalainen vapaaherra Karl von Drais vuonna 1816 ja patentoi sen seuraavana vuonna. Keksijänsä mukaan nimetyn Draisinen vienti ulottui Pohjois-Amerikkaan asti. Tästä pyörämallista puuttuivat polkimet, ja liikkeelle päästiin potkimalla maasta vauhtia. Potkupyörä ja sen lukuisat jäljitelmät 1800-luvulla saivatkin nopeasti englantilaisilta pilkkanimen "keikarinhevonen" (engl. dandy-horse) juuri tämän epäkäytännöllisen liikkumatavan vuoksi.

Nykyaikainen polkupyörä kehitettiin melko valmiiksi välineeksi jo 1920- ja 1930-luvuilla. Tämän jälkeen varsinaisia suuria teknisiä läpimurtoja ei tapahtunut, vaan polkupyörän kehitys jäi odottamaan uusia teknisiä ja metallurgisia keksintöjä, jotka liittyivät materiaaleihin, jousitukseen, vaihteisiin ja jarruihin. Polkupyörän keskeiset osat, runko, pyörät ja vanteet sekä vapaanavat ja keskiöt pysyivät suhteellisen muuttumattomina aina 1970-luvulle asti.

 


Additional Hints (No hints available.)