Skip to content

#60 - vaartrail Winsum Traditional Geocache

This cache has been archived.

schut&co: Iedereen super bedankt!

More
Hidden : 9/28/2016
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
4.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Deze trail duurt +- 8 uur, wees hier op voorbereid
Vergeet niet genoeg eten en drinken mee te nemen
Vergeet ook de bonus niet! (GC6TR0V)
Mochten er problemen zijn, schroom niet te bellen/smsen/appen: 06-42078942

 

Deze boottrail met een 60tal traditionals voert je door het prachtige Groninger land. Terwijl je op sommige plekken de relatieve drukte ervaart van de N361 tussen Winsum en Lauwersoog, kun je ook enorm genieten van de weidse vergezichten en de rust en stilte van het platteland (Gronings: ommelaand). Het Groninger platteland omhult je met zijn eindeloze weilanden, je komt helemaal tot rust.

We beginnen de trail in Winsum. Winsum heeft 3 wierden. Die van Winsum zelf, Bellingeweer en Obergum. Obergum wordt soms nog als apart dorp gezien. Winsum en Obergum zijn van oorsprong met elkaar verbonden via een stenen boogbrug (De Boog) en een hoogholtje, dat is een hoge voetbrug. De naam van het hoogholtje is de Jeneverbrug. De inwoners van Obergum gebruikten de brug om in Winsum naar het café te gaan en die van Winsum gingen via de brug naar Obergum om een borreltje te drinken. Drinken in je eigen dorp was not done. Ging je over de brug, dan was het een ander verhaal.

Vanuit Winsum vaar je richting Onderdendam. De oudste vermelding (1252) van dit kleine dorp is Uldernadomme. De betekenis hiervan is waarschijnlijk een in het onland (moeras) aangelegde dam. Nabij Onderdendam ligt de wierde Onderwierum, deze werd in 1376 beschreven als Uldernawerum. Het Ulder (onder) van deze naam komt ook voor in Onderdendam. In 1323 wordt de latere naamvorm van Onderndamme voor het eerst beschreven. Een populaire, maar onwaarschijnlijke verklaring voor de naam werd in 1828 gegeven. Op deze plek zou een dam onder de waterspiegel, een soort kunstmatige voorde (doorwaadbare plaats door een beek of rivier) zijn waar het water overheen kan stromen.

Vanuit Onderdendam vaar je noordelijk en later westelijk richting Baflo (Gronings: Bavvelt). Volgens een volksverhaal zouden Baflo en Eenrum (een nabijgelegen dorp) jaloers zijn op elkaars toren. De toren van Eenrum is hoger, maar die van Baflo is veel steviger. Om te pesten zou iemand uit Baflo met een kruiwagen met daarop een ielig dun houten torentje naar Eenrum zijn gekruid. De Eenrumers waren not amused en staken de Baffelder dood. De Eenrumers werden uitgemaakt voor doodstekers en de Baffelders gingen als koarschoevers (kruiwagenschuivers) door het leven.

Vanuit Baflo vaar je naar Mensingeweer (Gronings: Menskeweer). De naam betekent waarschijnlijk de weer (wierde) van Menze (persoonsnaam). Een meer exotische gedachte voor de naamsbetekenis komt uit de sage van Abel. Abel had gewed dat hij met zijn polsstok over het water kon springen. Dat lukte hem, maar hij sprong zo ver dat niemand hem nog kon zien. Hij blies op zijn hoorn om het ongeruste volk gerust te stellen. Men verzuchtte opgelucht ‘d’mens is er weer’. Dat werd verbasterd tot Mensingeweer.

Dank voor het volgen van onze trail en tot ziens!

Additional Hints (No hints available.)