Skip to content

De Beerzer boeren Multi-cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 12/9/2016
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze korte multi van 1 ½ km voert je door het oude Beerze en een klein stukje over de es. Je komt meer te weten over de geschiedenis van de prachtige hoeven. Een opvallende bewoner in de vorige eeuw was Marten Kortman. Je ziet hem op deze pagina op de achtergrond. 


Het esdorp Beerze is ontstaan op de hogere delen langs de Vecht en werd voor het eerst genoemd in 1328. De in 1465 gebouwde havezate Beerse was in de 16de eeuw bezit van het geslacht Van Voorst. Rond 1740 werd het gesloopt en in 1748 resteerde nog één bouwhuis dat in 1928 werd vervangen door de nieuwbouw van de boerderij de Höfte. Vanuit de fraai gelegen en in een losse structuur geplaatste boerderijen beoefende men van oudsher gemengd bedrijf, met akkerbouw op de hogere enkgronden en veeteelt op de groengronden langs de Vecht. In 1848 werd de marke opgeheven en de woeste gronden verdeeld. 

WERKWIJZE MULTI
Je kunt de wandeling beginnen aan de Beerzerpoort. Hier kun je ook de auto achterlaten. De wandeling voert je langs meerdere boerderijen waarvan acht stuks belangrijk zijn voor het vinden van de cache. Deze staan allemaal onder monumentenzorg. De multi is niet moeilijk en bestaat uit twee onderdelen. Bij de erven is geen echt wandelpad. Blijf op de fietspaden. Je hoeft de erven niet te betreden. De eindecache ligt op privéterrein die wel te betreden is! Om het wat makkelijker te maken hebben we hier een document geplaatst die je uit kunt printen.

Waarschuwing: Je staat op het punt een bestand te downloaden dat verdere informatie bevat benodigd voor het vinden van deze geocache. Als cache-eigenaar sta ik er voor in dat dit bestand veilig is om te downloaden hoewel het niet is gecontroleerd door Groundspeak of door de reviewer op mogelijk kwaadaardige inhoud. Download dit bestand op eigen risico. Klik daarvoor op onderstaand icoontje.


- ONDERDEEL A. Hieronder staan acht afbeeldingen van erven in Beerze. Zoek uit waar deze staan en corresponderen met de waypoints en plaats het bijbehorende nummer in de tabel. Bekijk de afbeeldingen goed, ze zijn soms vanuit een ander gezichtspunt gemaakt. Let goed op de vetgedrukte tekst.
- ONDERDEEL B. Deze erven hebben ook een naam. Bij sommige staat die op de boerderij en dan heb je geluk. De rest moet je uit de tekst halen via bepaalde kenmerken van de boerderij. Plaats het bijbehorende nummer in de tabel.

ONDERDEEL A

afbeelding 1: = 3

afbeelding 2: = 4

afbeelding 3: = 0

afbeelding 4: = 1

afbeelding 5: = 2

afbeelding 6: = 1

afbeelding 7: = 5

afbeelding 8: = 3

ONDERDEEL B

erve Meisterboer: = 6
Boerderij met rechts een evenwijdig aangebouwde kortere schuur, beide gedekt door een afgewolfd rieten zadeldak; de beide naar de straat gekeerde en aaneen gebouwde achtergevels hebben korfboogvormige toegangen. Rechts, dwars op de zijgevel van de boerderij, een moderne uitbouw van het woongedeelte

erve Volkerink: = 8
Boerderij onder rieten schilddak met onderschoer. Schuifvensters in de voorgevel met roedenverdeling, luiken en natuurstenen onderdorpels; de zijgevel van het woongedeelte is vernieuwd, 1855 (jaartalankers) De boerderij is pas helemaal gerestaureerd. Erve Volkerink is één van de meest imposante hoeven van Beerze. Het is ook één van de oudste. Men verleende vroeger asiel aan zwervend volk. De boerderij had een uitzonderlijk ruime deel. De zwervers werden misschien ook wel geaccepteerd omdat ze tevens fungeerden als nieuwsbrengers. Men was vroeger ook een beetje beducht voor wraakneming als men dit “vrömde volk” afwees. Het geloof in heksen stond altijd nog op een smeulend pitje. Vooral onder de “birwieve”, (vrouwen die langs de huizen gingen om te bedelen) waren er vele “Dee ow konn’n beteuvern.” (Die je konden betoveren)

erve Greveling: = 7
Boerderij onder rieten schilddak, aan de achterzijde onderschoer en gepotdekselde delen. Houten schuur met rieten schilddak en houten varkensstalletje onder rieten zadeldak. Vierroedenhooiberg, 19e eeuw. Het erve Greveling was altijd een aparte behuizing. Op het Greveling bevond zich een bakoven in de stapelmuur naast het haardvuur met een uitbouw op de deel. Ook de geheel uit zwart hout opgetrokken achtergevel met zijn “onderschoer” is een unicum in Beerze. Vroeger zal dat meer algemeen zijn geweest.

erve Kortman: = 9
Boerderij onder rieten schilddak met onderschoer. In de voorgevel vensters met roedenverdeling en natuurstenen onderdorpels. De boerderij heeft aan de achterkant nog een mooie groene baanderdeur met een klein raampje. Jaren geleden moesten de bedsteden plaats maken voor slaapkamers en kwam er ook een “stekbaand” aan het licht. Dat is een verbinding tussen een verticale en horizontale gebintbalk. Er stond een jaartal op van 1512. Deze heeft in één van de schuren een plaatsje gekregen. Rechts voor staat een moderne schuur. Hier woonde de grootste verhalen verteller van Beerze: Marten Kortman. (Hij staat links en rechts op de achtergrond van de pagina) Deze markante boer met zijn onafscheidelijke pijp, hield jarenlang toezicht op de bossen en landerijen van Baron Bentinck. Ook in het openbare leven nam hij een voorname plaats in als lid van de gemeenteraad en bestuurslid van de landbouwcoöperatie.

erve Santman: = 2
Boerderij; aan voor- en achterzijde afgewolfd rieten zadeldak. Woonhuisgedeelte gewijzigd. Bakhuisje. Deze boerderij ligt dicht bij de hoge duinwal. De hoeve werd vroeger beschermd door een van twijgen gevlochten haag die het van de – indertijd onbegroeide  - duinwal afstuivende zand moest keren.
Op de achtergevel staat met jaarankers het jaartal 1876.

erve Kleinmarsink: = 2
Boerderij onder afgewolfd rieten zadeldak. In de voorgevel vensters met roedenverdeling; linkerzijgevel van het woongedeelte vernieuwd. Houten schuur onder rieten schilddak; schuur onder met pannen en riet gedekt schilddak, 19 eeuw. De naam geeft aan dat de agrarische bedoeningen voornamelijk waren georiënteerd waren op de “marsen”, in dit geval de telkenjare met een vruchtbaar sliblaagje overspoelde uiterwaarden van de rivier de Vecht.

erve Bouwhuis: = 3
Boerderij onder rieten schilddak met onderschoer. In de voorgevel met luiken behangen zesruitsschuifvensters. Nieuwe schuur 18e, 19e eeuw. De naam Bouwhuis is waarschijnlijk meegenomen door een vroegere bewoner van één der bouwhuizen op de “Höfte”. De oorspronkelijke boerderij stamt waarschijnlijk uit 1576. Er zit een opvallende knik in het dak.

erve Hesselink: = 5
Boerderij onder afgewolfd rieten zadeldak; voorgevel met vlechtingen en schuifvensters met roedenverdeling met luiken behangen. Rechts voor de boerderij staat nog de “Aole schöppe” met een uitspringend schaapschot. Het is een heel opvallend bouwsel. Dit erve moet al midden 15e eeuw in ’t bezit gekomen zijn van het klooster Sibculo. Bij deze boerderij heeft zich het verhaal afgespeeld van de grommelsteen verteld door de oude boer Marten Kortman in het midden van de 20e eeuw. Zie daarvoor onze caches over de grommelstenen in Junne.

Zoek de juiste AFBEELDING en de juiste ERVE bij elk waypoint en zet het bijbehorende nummer hieronder in de tabel.
NAAM WP AFBEELDING ERVE
START N52 30.665 E6 31.983  Parkeren en start wandeling
- WP 1 N52 30.703 E6 31.981 ... = A   ... = S
- WP 2 N52 30.763 E6 32.045 ... = B   ... = T
REF- PUNT N52 30.827 E6 31.976 Loop via dit punt
- WP 3 N52 30.882 E6 31.622 ... = C  ... = U
- WP 4 N52 30.863 E6 31.647 ... = D  ... = V
- WP 5 N52 30.853 E6 31.710 ... = E   ... = W
- WP 6 N52 30.828 E6 31.768 ... = F   ... = X
- WP 7 N52 30.787 E6 31.739 ... = G  ... = Y
- WP 8 N52 30.791 E6 31.833 ... = H  ... = Z

 

EINDCACHE

N52 3(AxB).(CxD+E)(F+G)(ExH) E006 3(T-S).(U+V)(W-X)(Y-Z)

Additional Hints (Decrypt)

Zrg .... zrre znaf Bc vrqre cbgwr cnfg rra .... Newra Eboora xna mbjry erpugf- nyf .... fcryra. Mb urrsg uvw re qr jvaq ....!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)