Skip to content

FALLA DE MIGMÓN EarthCache

Hidden : 12/2/2016
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Aquest EARTH, ha estat creat en motiu de la nostra troballa 6000.


 

EL PLEC FALLAT DE MIGMÓN

Migmón és un fenomen geològic molt estimat a Súria, dóna nom a l'institut, diverses empreses i està representat a l'escut de la vila.

Es tracta d'un indret molt visitat pels geòlegs. un dels més il·lustres va ser l'escocès Charles Lyell, pare de la geologia moderna, que va estudiar migmón el 1830 i es conserven les anotacions i el croquis que en va fer.

Explicarem breument i pas a pas el procés geològic que ha originat aquest element natural tan particular.

1- Un mar que va desaparèixer.

Fa entre 50 i 37 milions d'anys hi va haver un petit mar, obert a l'atlàntic, ocupava bona part de l'actual depressió de l'ebre i arribava fins al centre de catalunya. aquest antic mar va anar perdent la comunicació amb els oceans i es va començar a evaporar deixant un gruix de centenars de metres de sals, una de les quals té un gran valor econòmic:la sal potàssica, que és explotada a Súria des de 1912.

2- La sedimentació continental

L'antiga conca marina convertida en una immensa plana de sal va ser coberta poc a poc per sediments aportats pels rius i torrents que baixaven de les muntanyes de l'entorn. Aquests materials situats per damunt de la sal s'anomenen sediments continentals, ja que no es van dipositar al mar. Són les roques que veiem a tot l'entorn de Súria

3- L'empenta pirinenca, els plecs

Passaven els milions d'anys i les forces de compressió que havien format el Pirineu encara anaven actuant, plegant en alguns indrets les roques de la Catalunya Central. Els plecs formats són anticlinals, o sigui que la xarnera o lloc de curvatura del plec és el punt més elevat. En cas contrari tindríem un plec sinclinal. El gran gruix de sal que hi ha al subsòl va facilitar aquests moviments, ja que és una roca molt plàstica i en aquests processos actua com a lubricant.

4- L'anticlinal de Súria, el plec fallat

L'anticlinal de Súria és una estructura geològica extensa de la que Migmón forma part. Quan es va formar aquest plec les roques d'aquest indret no van resistir la pressió a la que eren sotmeses i a més de plegar-se es van fracturar, formant-se una falla en la que hi va haver un desplaçament vertical a banda i banda, com es pot veure a la foto. Les roques del centre del plec, les que van patir més les enormes forces a que van ser sotmeses, van quedar totalment esmicolades.

5- L'erosió

El riu Cardener, aprofundint la seva llera, va creuar el plec i ens va regalar un perfecte tall geològic d'aquest fenomen, que es pot observar còmodament.

 Josep Girabal Guitart

 

Per validar el catxé, heu de respondre les següents qüestions i enviar-les per correu electrònic.

A. Que es una falla ?

B. Quin mineral actua de lubricant quan es produeix la falla.

C. Parlant d’aquest mineral, quin gruix es creu que te, desprès d’evaporar-se l’oceà.

D. Les següents preguntes les podreu respondre gràcies al panel informatiu que trobareu en el punt de les coordenades.

D1.- Nom dels dos miradors per observar la falla.

D2.- Lloc on es troba l’oficina d’informació.

D3.- Any que Joan Amades va recollir una aura llegendària en el seu Costumari català.

E.  Feu una foto que surti la Falla, i el vostre dispositiu GPS. (Opcional)

EL PLIEGO FALLADO DE MIGMÓN

Migmón es un fenómeno geológico muy estimado en Súria, da nombre al instituto, varias empresas y está representado en el escudo de la villa.

Se trata de un lugar muy visitado por los geólogos. Uno de los más ilustres fue el escocés Charles Lyell, padre de la Geología moderna, que estudió Migmón en 1830 y se conservan las anotaciones y el croquis que hizo.

Explicaremos brevemente y paso a paso el proceso geológico que ha originado este elemento natural tan particular.

1- Un mar que desapareció

Hace entre 50 y 37 millones de años hubo un pequeño mar, abierto al Atlántico, ocupaba buena parte de la actual depresión del Ebro y llegaba hasta el centro de Cataluña. Este antiguo mar fue perdiendo la comunicación con los océanos y comenzó a evaporarse dejando un grosor de cientos de metros de sales, una de las cuales tiene un gran valor económico: la sal potásica, que es explotada en Súria desde 1912.

2- La sedimentación continental

La antigua cuenca marina convertida en una inmensa llanura de sal fue cubierta despacio por sedimentos aportados por los ríos y torrentes que bajaban de las montañas del entorno. Estos materiales situados por encima de la sal se llaman sedimentos continentales, ya que no se depositaron en el mar. Son las rocas que vemos en todo el entorno de Súria.

3- El empuje pirenaica, los pliegos

Pasaban los millones de años y las fuerzas de compresión que habían formado el Pirineo todavía iban actuando, plegando en algunos lugares las rocas de la Cataluña Central. Los pliegos formados son anticlinales, o sea que la charnela o lugar de curvatura del pliego es el punto más elevado. De lo contrario tendríamos un pliego sinclinal. El gran grueso de sal que hay en el subsuelo facilitó estos movimientos, ya que es una roca muy plástica y en estos procesos actua de lubricante.

4- El anticlinal de Súria, el pliego fallado

El anticlinal de Súria es una estructura geológica extensa de la que Migmón forma parte. Cuando se formó este pliego las rocas de este lugar no resistieron la presión a la que eran sometidas y además de plegarse se fracturaron, formándose una falla en la que hubo un desplazamiento vertical a ambos lados , como se puede ver en la foto. Las rocas del centro del pliego, las que sufrieron más las enormes fuerzas a que fueron sometidas, quedaron totalmente desmenuzadas.

5- La erosión

El río Cardener, profundizando su cauce, cruzó el pliego y nos regaló un perfecto corte geológico de este fenómeno, que se puede observar cómodamente. 

 Josep Girabal Guitart

 

Para validar el caché, debe responder a las siguientes cuestiones y enviarlas por correo electrónico.

A. Que es una falla?

B. ¿Qué mineral actúa de lubricante cuando se produce la falla.

C. Relacionado con este mineral, qué grosor se cree que tiene, después de evaporarse el océano.

D. Las siguientes preguntas las puede responder gracias al panel informativo que encontrará en el punto de las coordenadas.

D1.- Nombre de los dos miradores para observar la falla.

D2.- Lugar donde se encuentra la oficina de información.

D3.- Año que Joan Amades recogió un aura legendaria en su Costumari catalán.

E. Hacer una foto que salga la Falla, y el dispositivo GPS. (Opcional)

 

MIGMÓN’S FAULT PLEDGE

Migmón is a well-known geological phenomenon in Súria, gives name to the institute, several companies and is represented in the shield of the town.

It is a place highly visited by geologists. One of the most illustrious was the Scottish Charles Lyell, father of modern Geology, who studied Migmon in 1830 and preserved the notes and sketches he made.

We will explain briefly and step by step the geological process that has originated this particular natural element.

1- A sea that disappeared

Between 50 and 37 million years ago there was a small sea, open to the Atlantic, occupied much of the present depression of the Ebro and reached the center of Catalonia. This ancient sea was losing communication with the oceans and began to evaporate leaving a thickness of hundreds of meters of salts, one of which has a great economic value: potassium salt, which has been exploited in Súria since 1912.

2- Continental sedimentation

The old sea basin, converted into an immense salt plain, was slowly covered by sediments provided by the rivers and torrents that descended from the surrounding mountains. These materials located above the salt are called continental sediments, since they were not deposited in the sea. They are the rocks that we see in all the surroundings of Súria.

3- The Pyrenean thrust, the sheets.

Millions of years passed and the forces of compression that had formed the Pyrenees still were acting, folding in some places the rocks of the Central Catalonia. The sheets formed are anticlines, meaning that the hinge or place of curvature of the sheet is the highest point. Otherwise we would have a synclinal fold. The large thickness of salt in the subsoil facilitated these movements, as it is a very plastic rock and in these processes acts as lubricant.

 

4 - The anticline of Súria, the failed sheet

The Súria anticline is an extensive geological structure of which Migmon forms part. When this sheet was formed the rocks of this place did not resist the pressure to which they were subjected and in addition to collapse they fractured, forming a fault in which there was a vertical displacement on both sides, as can be seen in the photo. The rocks in the center of the sheet, those that suffered most the enormous forces to which they were submitted, were totally crumbled.

5. Erosion

The Cardener River, deepening its channel, crossed the sheet and gave us a perfect geological cut of this phenomenon, which can be observed comfortably.

 Josep Girabal Guitart

To validate the cache, you must respond to the following questions and send them by email.

A. What is a fault?

B. Which mineral acts as a lubricant when the fault occurs.

C. Related to this mineral, what thickness is believed to have, after evaporating the ocean.

D. The following questions can be answered thanks to the information panel at the coordinates point.

D1.- Name of the two viewpoints to observe the fault.

D2.- Place where the information office is located.

D3.- Year Joan Amades collected a legendary aura in his Catalan Costumari.

E. Take a picture that leaves the Fault, and the GPS device. (Optional)

 

 

Additional Hints (No hints available.)