Skip to content

Rondje De Krim Multi-cache

Hidden : 1/14/2017
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een wandeling van 7 km over landgoed De Krim


Let op! Route is gewijzigd per 04-04-2020!

De Krim

De Krim is een landgoed in de Peel in de buurt van Elsendorp. De oppervlakte van het landgoed bedraagt ongeveer 100 ha en het is eigendom van het Brabants Landschap.

Het gebied ligt ten noorden van de buurtschap Vossenberg, ten oosten van de landgoederen De Sijp en Cleefswit, en ten westen van de landgoederen Groote Slink en Bunthorst.

In de 19e eeuw bestond dit gebied nog uit onafzienbare heidevelden, maar het is ontgonnen in het begin van de 20e eeuw. Er zijn naaldbossen en heidevelden te vinden, en ook een tweetal vennen. De heide is goeddeels vergrast en zal worden hersteld. Voorts zijn er weilanden, waar Wulp, Kievit en Scholekster zijn te vinden. De bossen bestaan uit Grove den, Japanse lariks, Douglasspar en Zomereik. In de oudere dennenbossen heeft zich een ondergroei van loofhout gevormd en er zijn veel zangvogels te vinden.

Wat de natuur van het landgoed De Krim uniek maakt in de gemeente is dat het nooit ontgonnen is. Andere delen van de Peel zijn hersteld in oude glorie (zoals de Klotterpeel) maar in De Krim ligt, dankzij haar ongereptheid, zelfs nog een pingo. Het gebied had diverse eigenaren tot 1920 en is toen pas als kleinschalig landbouwbedrijf opgezet. Er lagen drie houten huisjes aan de middenpeelweg waar een boerenbedrijf van is overgebleven maar het overgrote deel is nooit bewerkt. Dit overgrote deel bestaat uit natte heide en drie vennen en de eerdergenoemde pingo, een overblijfsel uit de laatste ijstijd (het Weichselien). In de laatste ijstijd was er geen ijs in Brabant, het was er alleen heel koud en heel droog en de bovenste laag grond was altijd bevroren (permafrost).


Een pingo is een laaggelegen plek waar water zich verzamelt onder die laag bevroren aarde. 's Winters bevriest dit water en zet uit. Er ontstaat een cirkelvormig heuveltje. Dat heuveltje blijft bestaan tot het einde van de ijstijd toen het verzamelde ijs en de permafrost smolten. Toen ontstond er een cirkelvormige kom in de grond. Vaak groeide hier veen in. Bij diverse ruilverkavelingen en peelontginningen zijn pingo's vaak letterlijk met de grond gelijk gemaakt. Of er zijn kunstmatige gaten gegraven. Er waren in de gemeente namelijk drie pingo's waarvan twee door recent archeologisch onderzoek zijn ontmaskerd als doe het zelf gaten. Alleen De Krim kan nog bogen op een echte pingo.

Bron:

https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Krim_(landgoed)

http://www.erfgoedgeowiki.nl/index.php/Landgoed_De_Krim

De route

Parkeren kan op het aangegeven coordinaat. Loop vervolgens naar WP1, kijk uit met oversteken!

Het is niet toegestaan om met de auto de Bunthortseweg in te rijden. Dit kan een boete van 90 euro opleveren!

Op ieder waypoint is binnen een straal van 10 meter een foto gemaakt. Zoek op de drie fotobladen de bijbehorende foto. Bij iedere foto staan twee getallen. Het rode getal is de richting in graden en het blauwe getal is de afstand in meters tot het volgende waypoint.

Let op: projecties zijn niet altijd 100% naukeurig, zeker niet over grotere afstanden. Om een opeenstapeling van afwijkingen te voorkomen dient iedere projectie gemaakt te worden vanaf het object wat op de foto afgebeeld wordt. De route bestaat uit 14 waypoints en een cachelocatie.

Het is met uitzondering van de cachelocatie niet nodig om de paden te verlaten. Landgoed De Krim is uitsluitend toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang en honden dienen aangelijnd te zijn. De route is niet geschikt voor kinderwagens. Na een periode van regen kan het op sommige delen van de route erg drassig zijn.

Succes!

Fotoblad 1

Fotoblad 2

Fotoblad 3

Additional Hints (No hints available.)