Skip to content

LGC 17 Klooster Coolen Traditional Cache

This cache has been archived.

LGC Borgloon: Na meer dan 5 jaar te hebben gelegen, is de tijd gekomen om deze cache te archiveren. Wij hopen dat jullie allemaal van deze cache hebben kunnen genieten. LGC en al zijn medewerkers danken jullie voor de interesse, het bezoek en de mooie logs die jullie schreven.

Voor zij die deze cache nog niet hebben gevonden, geen nood, binnen enkele weken, met name tijdens het LGC Event 2022, in het weekend van 6, 7 en 8 mei, worden er in de streek door ons tal van nieuwe caches gepubliceerd.

Je bent dus van harte uitgenodigd om die te komen zoeken, en ons zelf te ontmoeten tijdens het event.
De listing van het hoofdevent van dat weekend kan je vinden onder het GC-nummer GC9JY5P, daar kan je ook meer informatie terugvinden over het event zelf en de nieuwe caches.

Daarnaast zijn er dat weekend ook een drietal neven-events, waar je natuurlijk ook welkom bent.
Plaats dan zeker tijdig je Will Attend, dan kunnen wij jullie in de best mogelijke omstandigheden ontvangen.

Natuurlijk zullen alle andere LGC-caches, die vanaf 2018 werden gelegd, nog steeds te (be)zoeken blijven.

Hopelijk wel tot binnenkort, en nog eens van harte dank !

Het volledige LGC-team !

More
Hidden : 2/6/2017
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache is gelegd ter gelegenheid van het Loons Geocache Event 2017.

Wij zijn een groepje enthousiaste geocachers die de handen in elkaar geslagen hebben en jullie uitnodigen om onze streek, Haspengouw, te verkennen. Deze reeks van 9 caches met bonus brengt je langs de kastelen en kerken in de noord-oostelijke kwadrant van onze stad.

Vergeet dus onderweg niet de codes voor de bonus te noteren.


GC70794 LGC 2017 Klooster Coolen.
GC7078Z LGC 2017 Kerniel kerk.
GC7079B LGC 2017 Kasteel van Opleeuw.
GC70798 LGC 2017 Kasteel van Gors.
GC70799 LGC 2017 Kasteel Haagsmeer.
GC70795 LGC 2017 Kasteel Belle Vue.
GC7078V LGC 2017 Jesseren Kerk.
GC7078R LGC 2017 Haren Kerk.
GC70792 LGC 2017 Gors-Opleeuw kerk.
GC7079G LGC 2017 Bonus Kerken en Kastelen.



Foto : (by Paul Hermans)

Klooster Coolen (Kerniel)


De abdij Mariënlof, ook wel abdij van Colen genoemd, is een abdij in Kerniel, een deelgemeente van de Belgisch Limburgse gemeente Borgloon. Oorspronkelijk was het een kruisherenklooster, maar in de laatste twee eeuwen functioneerde het als cisterciënzerinnenklooster. Sinds 1990 mag het klooster officieel de titel van abdij dragen. De naam Mariënlof betekent Tot lof van Maria.

Geschiedenis

De abdij van Mariënlof werd begin 15e eeuw gesticht door een vrome vrouw, Maria van Kolen. Na de dood van haar man, Jan van Mettekoven, heer van Gors-Opleeuw, trok Maria zich terug als begijn in het Begijnhof van Sint-Truiden. Na enige tijd kreeg zij het verlangen om op eigen kosten een kruisherenklooster te stichten in de streek rondom Borgloon. Ze vroeg daarvoor hulp en toestemming van de overste van de Orde van het Heilig Kruis in Hoei. Na de goedkeuring in 1432 werd het nieuwe klooster bevolkt door paters afkomstig van het Sint-Agathaklooster in Cuijk. Deze eerste kloosterstichting mislukte echter door tegenwerking van de plaatselijke geestelijkheid.

Maria Kolen zocht vervolgens de steun van Jan van Gutschoven, burggraaf van Loon, en diens vrouw, Dorothea van Schoonhoven. Met hun beider hulp was de tweede poging om het klooster van de grond te krijgen in 1438 succesvol. In 1439 werd de eerste kloosterkerk ingewijd door de hulpbisschop van Luik. De eerste prior was waarschijnlijk Henricus Empden. Franciscus Vaes, prior van 1529 tot 1545, vormt een belangrijke bron voor de geschiedenis van de abdij, onder andere door zijn lijsten van kloostergoederen. In de Koninklijke Bibliotheek te Brussel bevindt zich een inventaris van Vaes van de kloosterbibliotheek met daarin ongeveer 200 vermelde werken.

In de loop der eeuwen kon het oorspronkelijke kloosterbezit, de schenking van Maria van Kolen, aanzienlijk worden uitgebreid. In 1486 werd bijvoorbeeld de kerk van Kerniel en al haar bezittingen aan Mariënlof geschonken. Het klooster bereikte echter nooit een grote omvang. In 1750 werd het klooster getroffen door een zware brand. Hierna werden kerk en klooster geheel in de stijl van de Luikse barok vernieuwd en heringericht, vooral onder de voortvarende Luikse prior Jacques Dubois. Tot 1796 bleef het klooster voortbestaan onder leiding van de Kruisheren.

Na de komst van de Fransen werd het klooster opgeheven en tot staatsbezit verbeurd verklaard. In 1797 moesten alle overgebleven kruisheren, met een geringe schadeloosstelling, uit het klooster vertrekken. Het klooster werd geveild en werd voor 265.000 francs gekocht door de kruisheer Henri van Langenacker, die als enige de eed van trouw aan de republiek had afgelegd.

Vanaf 1822 wordt de abdij bewoond door cisterciënzerinnen. Vooral de uit Woutersbrakel en Soleilmont afkomstige zuster Maximilienne speelde een belangrijke rol bij de verwerving van de abdij van Colen door de nonnen van de orde van Citeaux. Anno 2013 is een gedeelte van de abdij nog als zodanig in gebruik. De barokke kapel en sacristie zijn onder begeleiding te bezichtigen. In de stallen is een bescheiden museum over de fruitstreek Haspengouw ingericht. Een deel van de dienstgebouwen wordt particulier bewoond.

Andere bezienswaardigheden :

De kloosterkapel, gebouwd van 1505-11, werd in de 18e-eeuw inwendig geheel vernieuwd. De meubilering van de kapel vormt een fraai voorbeeld van de Luiks-Akense meubelstijl. Vooral de eikenhouten koorbanken uit ca 1764 zijn uitbundig versierd met houtsnijwerk en schilderingen van de Luikse barokschilder Martin Aubée, die in 16 taferelen de legende van de Heilige Odilia uitbeeldde. Bijzonder zijn ook twee hardstenen zuilen met bewerkte kapitelen in de stijl van de Luikse renaissance, waarop de orgeltribune rust.

Sacristie met Sint-Odiliaschrijn : de naast de kapel gelegen sacristie met zeer rijke inrichting in de stijl van de Luiks-Akense barok. Bijzonder zijn vooral de wandbeschilderingen door Martin Aubée, het stucwerk van een lid van de familie Moretti (Joseph Moretti?) en een zeer grote en rijkversierde kast in de stijl van de Luiks-Akense barok.

De parallel aan de kapel lopende noordwestelijke kloostervleugel (1516-20; later verhoogd) en de twee verbindingsvleugels met de kapel (1560 en 1721). Aan de zijde van de binnenhof zijn de emblemen van de kruisheren aangebracht.

Het poortgebouw uit 1696, met oprijlaan, en dienstgebouwen (17e-18e eeuw), waarin onder andere het Fruitstreekmuseum is gevestigd.

Het beschilderde Sint-Odiliaschrijn uit 1292, een van de vroegste voorbeelden van paneelschildering in de Nederlanden, afkomstig uit het voormalige kruisherenklooster Clairlieu te Hoei.

De 12e- of 13e-eeuwse bidstoel van de heilige Lutgardis van Tongeren, afkomstig uit de voormalige benedictinessenabdij van Nonnenmielen bij Sint-Truiden. Dit zitmeubel wordt beschouwd als het oudste meubelstuk in België.

Bron : Wikipedia

LET OP : Het vijfde LGC-event GC9JY5P komt er aan op 7 mei 2022. De voorbereidingen zijn volop aan de gang. Om plaats te maken voor nieuwe caches zal deze cache weldra gearchiveerd worden. Daarom, mocht je hier nog niet zijn langs gekomen, STEL NIET LANGER UIT !

Wil je deelnemen aan ons event, en de nieuwe caches komen zoeken, plaats zeker een will attend. Nog even de link : GC9JY5P


Additional Hints (Decrypt)

tebra. Tryvrir qvfperrg gr jrex gr tnna. Qehx ormbpugr cyrx !

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)