Skip to content

[KWCE2017] Goede maaltijd Traditional Cache

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd omdat hij te lang inactief staat.

More
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Deze cache is geplaatst in het buurtschap Bonrepas.
Dit is een kleine buurtschap en verbindingsweg tussen Vlist en Schoonhoven wat alleen toegankelijk is voor bestemmings verkeer.

Naamsverklaring -
“Het is eene heerlijkheid, sedert onheugelijke jaren met Vlist tot ééne heerlijkheid vereenigd. Men wil, dat zij den naam Bonrepas, beteekenende eenen goeden maaltijd, gekregen hebbe van Guido van Chatillon, om reden het aan hem, die een groote smulbroer was, niet meer opbragt dan hij op eenen maaltijd kon verteeren”, aldus (602). Deze verklaring zou goed kunnen zijn, omdat er inderdaad in de tijd van het ontstaan van deze plaats verschillende Guido’s van Chatillon hebben geleefd. Zo was er onder meer eind 13e eeuw sprake van een Guido IV van Chatillon.
Geschiedenis
Aanhouding prinses Wilhelmina van Pruisen
Het nietige buurtschapje Bonrepas heeft zich een plek in de geschiedenisboeken verworven doordat prinses Wilhelmina van Pruisen hier op 28 juni 1787 is aangehouden. In veel bronnen staat onterecht vermeld dat ze in Goejanverwellesluis (het huidige Hekendorp) zou zijn aangehouden, maar dat is niet correct; daar is ze na de aanhouding heen gevoerd en heeft daar kort verbleven. De aanleiding was de strijd tussen de Patriotten en de Orangisten. De echtgenoot van Wilhelmina van Pruisen, stadhouder Willem V, was kort ervoor verdreven uit Den Haag. Wilhelmina wilde op 28 juni 1787 naar Den Haag om de Staten van Holland er toe te bewegen haar man weer aan de macht te brengen en de orde te herstellen. De Patriotten kregen daar lucht van en hebben haar dus aan- en tegengehouden. Haar broer, Frederik Willem II van Pruisen, vernam dit en schoot zijn zuster en haar man vanuit Pruisen te hulp met een leger van minstens 20.000 man. Dit is bekend geworden als de Pruisische inval. Daarop kon het stadhouderlijk paar naar 's-Gravenhage terugkeren en was de 'Oranjerestauratie', zoals dit de geschiedenisboeken is ingegaan.


Let op!!! hier is alleen gemotoriseerd bestemmings verkeer toegestaan!!!! neem de moeite om het kleine stukje even te lopen.

Additional Hints (No hints available.)