Skip to Content

<

GALTSTRÖM

A cache by Anders&Peter Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/20/2017
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Galtström är ett gammalt järnbruk med anor från 1600-talet i Njurunda socke i Sundsvalls kommun. Bruket anlades 1673 av Magnus Blix och var det första järnbruket i Medelpad. 1686 bestod bruket av två hammare belägna i närheten av masugnen och att man producerade 1200 skeppspund stångjärn per år, motsvarande 163 ton, som utskeppats till Stockholm. Järnbruket lades ner 17 januari 1916 och sågen stängde 1919.

Bruksmiljön är till stora delar bevarad. I slutet av 1800-talet var detta Medelpads största industrianläggning. 333 personer fördelade på 84 hushåll bodde vid bruket 1870.

Åren 1955–56 genomgick järnbruksanläggningarna en betydande restaurering. Ett flertal restaureringar har sedan dess genomförts, även utanför själva järnbruket och delvis med statliga medel.

Grunden till Galtströms brukskyrka lades den 26 mars 1680 och den 30 maj 1680 hölls första gudstjänsten i kyrkan som en tid tillhörde Galtströms församling, utbruten ur Njurunda församling. Kyrkan renoverades senast 1990.

Bruket ligger invid Armsjöån, ett vattendrag som avvattnar Armsjön.

På denna plats kan man få uppleva en massa olika saker. Jag har besökt denna platsen ett flertal gånger, speciellt kommer jag ihåg denna gång när jag besökte platsen med mina barn. Vi började med ett besök i bagarstugan där man kunde köpa nybakat bröd, riktigt gott att äta direkt med smöret rinnande utefter fingrarna. För att lära barnen hur man gjorde bröd så besökte vi mjölkvarnen för att se vart vissa ingredienser till brödet kommer ifrån. Ett snabbt besök i skogen är nödvändigt efter fikande, sedan promenerade vi vidare till herrgården som ligger så vackert mitt i området. Parken vandrade vi runt i innan vi gick vidare till snickarboden som påminde barnen om Emil i Lönneberga. Nu var det dags för ett besök i tvättstugan, där det antagligen ofta pågicks arbete under denna tidsepok. Barnen hade mycket spring i benen och vi passade på med en lång promenad upp till ålhuset. Barnen gillade snickarboden så vi återvände till denna innan vi gick vidare till sågverket. Nu var det dags för ett besök i skogen igen, passande plats att besöka emellanåt. Kyrkan fick bli nästa stopp på vägen, kommer ihåg den trevliga dagen som jag gifte mig i denna vackra träbyggnad. Även vagnslidret är en trevlig plats med mycket för barnen att titta på, stannade en stund här innan vi vandrade till tröskverkets ruin för att trötta ut barnen innan vi skulle åka hem igen. Nu hade vi tröttat ut de små benen ordentligt så att det fick bli en lugn hemmakväll eftersom barnen hade somnat tidigt denna härliga kväll.

Flag Counter

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.