Skip to content

Illes Medes EarthCache

A cache by XAX Message this owner
Hidden : 9/12/2017
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 
El petit arxipèlag de les illes Medes, de 21,5 ha de superfície, està format per set illots (Medellot, Meda Gran, Meda Petita, Ferranelles, Tascó Gros, Tascó Petit i Carall Bernat) i algun escull. Constitueix un paisatge de gran bellesa únic a Catalunya, a causa de la gran quantitat d'ambients i espècies que s'hi troben.
 
 
Les illes presenten una dissimetria molt acusada entre els extrems est i oest. Mentre que al vessant oriental trobem penya-segats tallats en vertical que s'endinsen d'igual manera als fons marins fins a uns 50 m de fondària, l'occidental té pendents més suaus, que faciliten una accessibilitat més còmoda a l'illa des de l’Estartit. També són molt nombrosos els esculls i niells que voregen la Meda Gran. A més. tots els illots presenten forts entrants basalts a nivel de mar a causa de les onades, que donen lloc a viseres que arriben a sortir 1’5m i tenen una extremada articulació i accés difícil.
 
 
 
Formació i composició
 
Les Medes formen l’extrem sud-oriental del mantell de l’Empordà. Aquesta unitat està constituïda per materials mesozoics (era secundària) que encavalquen els materials de la conca de l’Ebre d’edat Eocè mitjà-superior (cenozoic, era terciària). Posteriorment, degut a la tectònica extensiva del Neogen (plegament alpí), els materials calcaris de l’era secundària llisquen damunt una capa de guixos de l’era terciaria des de la zona d’on ara tenim els Pirineus fins al punt on es troben actualment les Illes Medes. Aquest mantell quedà fragmentat en blocs els quals poden quedar aixecats o deprimits donant lloc a la depressió de l’Empordà i relleus que la voregen, com el cas del Montgrí. El mantell de l’Empordà està constituït per materials del Keuper, Juràssic, Cretaci inferior i superior. A les illes només afloren materials del Keuper, Juràssic i Cretaci inferior. Donades les seves característiques morfològiques, aquestes illes són el millor lloc per veure la discordança i materials sintectònics del Cretaci inferior, també visibles a la costa del Montgrí. En nombrosos afloraments de la discordança, s’hi poden trobar laterites. També són espectaculars les morfologies càrstiques, tant a la superfície com sota el mar. Amb el material de cabussament adient es poden visitar vàries cavitats submarines i fins i tot una galeria que travessa la Meda Petita (Cova del Dofí). Cal destacar que aquestes coves tenen un valor històric afegit, ja que foren un dels primers objectius dels pioners de l’escafandrisme d’aquest país.
 
 
Les illes Medes mostren la mateixa composició geològica que el massís del Montgrí, excepte pel que fa a les roques del Cretaci superior, que no s’hi identifiquen. Els afloraments geològics de la costa del massís, però especialment de les illes Medes, tenen un especial interès perquè permeten observar d’una manera clara i didàctica superfícies que indiquen la separació entre sèries estratigràfiques de diferent edat. Aquestes superfícies s’anomenen discordances i fan referència a un espai de temps en el qual no es va produir sedimentació o bé, sí que se’n va produir, però els materials dipositats van ser esborrats per l’erosió.
 
 
 
Flora
 
Les illes Medes presenten uns hàbitats terrestres modelats per les condicions climatològiques amb presència fonamentalment de vegetació halòfila (adaptada a la sal, com el salat blanc, la pastanaga marina i el fonoll marí) i sense un estrat arbori dens. La superfície majoritària de les illes és recoberta d’un extens matollar i formacions herbàcies de sòls salins o guixencs. La garriga també hi és present, i el llentiscle i l’ullastre són els representants de l’escàs estrat arbori, aquest darrer d’importància cabdal, ja que ofereix refugi a la colònia d’ardeids nidificant a les illes. La presència d’una colònia extensa de gavians ha provocat la transformació de la vegetació existent en molts indrets cap a una vegetació de caràcter més ruderal (espècies de plantes que són les primeres a colonitzar terrenys alterats o degradats). Una altra problemàtica és la que causen les espècies foranes introduïdes per l’home que troben a les illes un medi adient on desenvolupar-se, com són l’ailant i les atzavares o figuera de moro. També la presència de gran quantitat de matèria orgànica que aporten els excrements de les colònies d’ocells marins nidificants provoca que les illes Medes hostatgin tot un conjunt de comunitats d’herbes nitròfiles com les malves, l’interès de les quals rau en l’origen natural d’aquestes comunitats, fora de la intervenció humana.
 
 
Fauna
 
El gavià de pota groga (o gavià argentat) és, sens dubte, l’au més abundant de les illes, amb una colònia considerada de les més nombroses de la Mediterrània. La dominància d’aquesta espècie pot emmascarar les presència d’altres aus ben interessants. Destaquem la colònia d’ardèids (esplugabous, martinet blanc i martinet de nit) que representa una de les poblacions més nombroses de Catalunya. La gran quantitat de coves i forats als pendents de la costa ofereixen un hàbitat idoni per a la cria de les parelles de corb marí emplomallat. La meitat de la població catalana d’aquesta espècie es troba en aquests penya-segats. També podrem trobar a les illes el falcó pelegrí, el falciot pàl·lid, el ballester i la merla blava, entre els ocells interessants. Cal dir, però, que els veritables pobladors de les illes són els insectes, amb una gran diversitat d’espècies, entre les quals destaquem les xinxes de la malva.
 
 
 
El món submarí
 
El que determina el valor excepcional de les Medes a la Mediterrània és el seu medi marí, on trobem paisatges d'indubtable valor com parets verticals amb comunitats de coral·ligen, praderies de posidònia, fons poc profunds dominats per algues i les coves i túnels excavats al llarg dels anys pels fenòmens naturals d’erosió de les aigües, que augmenten encara més el seu atractiu subaquàtic. El paisatge d’aquestes coves és molt peculiar.
 
 
La manca de llum a les coves impedeix la vida vegetal però al terra hi viuen algunes espècies com són els cogombres de mar, les estrelles amb potes, i entre els còdols i els blocs s’amaguen altres espècies de crustacis com llagostes, sastres i cigales. Als túnels, en canvi, gràcies a la circulació de l’aigua, totes les parets mantenen una rica fauna.
 
Les coves serveixen també d’amagatall a caçadors d’activitat nocturna com els congres, les mòlleres de roca i els corballs que són els grans depredadors d’aquests espais.
 
 
Fora d’aquestes cavitats, podem trobar una gran varietat d’espècies. Entre els peixos destaquen el mero, el sard imperial, l’orada, el llobarro, la verada, el besuc, la tonyina roja, etc. Amb una mica de sort també és possible trobar-hi dofins que acudeixen a la zona a alimentar-se.
 
 
Les diferents profunditats i les nombroses coves i túnels permeten tot tipus d’immersions per a professionals i també per als que per primera vegada s’inicien en el busseig. Per a cadascuna d’elles, l’espectacle de vida i color és garantit.
 
 
 
Normativa per al busseig al Parc Natural
 
- Tenir una bona flotabilitat per evitar tocar el fons amb les aletes, l’equip o el cos. Respectar la distància d’1,5 m de les parets.
- No interferiu en la vida marina. No toqueu els animals, ni tampoc els alimenteu.
- Si entreu en coves eviteu estar-hi llarga estona i feu-ho sempre en grups reduïts. Les bombolles d’aire afecten negativament totes les espècies que viuen adherides al sostre.
 
 
Normativa per a la navegació al Parc Natural
 
- Respecteu la bandera alfa de les embarcacions o boies que indica que hi ha submarinistes sota l’aigua i mantingueu la distància de seguretat.
- Està totalment prohibit abocar qualsevol tipus de substància dins del Parc Natural, així com alimentar la fauna marina.
- No ancoreu sobre els herbeis de posidònia.
- Modereu la velocitat. Dins de la Reserva Natural Parcial, heu de navegar màxim a 3 nusos.
 
 
Per poder visitar aquest Eartcache, haureu d'acostar-vos a les Illes Medes en barca o kayak per poder fer les observacions pertinents des del mar, ja que queda totalment prohibit accedir a la part emergida de les Illes Medes sense autorització prèvia de l'òrgan gestor. 
 
Us recomanem la visita amb qualsevol dels vaixells d’observació submarina que en el seu trajecte envolten les illes. Des de coberta podreu observar i respondre les preguntes que us proposem i, també, des de l’interior, podreu contemplar la riquesa de la vida submarina d’aquest arxipèlag.
 
 
Per poder registrar com a trobat aquest Earthcache, ens heu d'enviar un correu (podeu fer-ho des del nostre perfil d'usuari) amb les respostes a les següents preguntes. Podeu loguejar l'Earthcache sense haver rebut la nostra resposta. Si no rebem el correu amb les respostes correctes, el log podrà ser borrat sense previ avís.
 
Preguntes:
 
A) Les illes Medes són el millor lloc per observar d’una manera clara i didàctica la discordança. Què són les discordances?
 
B) Com han arribat les Medes fins aquí?
- Les van construir els pirates amb pedres del Montgrí
- Lliscant des de la zona dels Pirineus
- Per un punt calent (extenses acumulacions de magma, com les Illes Canàries)
 
Waypoint 1:
 
C) Observant la Meda Gran des d’aquest punt es pot veure les diferents sèries estratigràfiques. Descriu amb les teves paraules el seu gruix i color, començant per baix i fins a dalt.
 
D) Quants gavians de pota groga podeu veure des d’aquest punt? Digueu una xifra aproximada.
 
 
Waypoint 2:
 
E) Quina diferència veus respecte l'extrem oest (al costat del waypoint 1) en quant a l'orografia de l'illa? A què creus que és deguda aquesta diferència?
 
OPCIONAL:
 
F) Si aneu amb vaixell amb visió submarina, quants meros heu aconseguit veure?
 
 
G) Pengeu una fotografia vostra i/o del vostre GPS des del mar on es vegi qualsevol illot de les Medes que no sigui feta des dels waypoints de l’Earth ni des de l’Estartit.
 
 
 
Normativa:

Decret 222/2008, d'11 de novembre, pel qual s'aprova el Pla rector d'ús i gestió de l'Àrea Protegida de les Illes Medes.

Llei 15/2010, del 28 de maig, de declaració del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, de dues reserves naturals parcials i d'una reserva natural integral.

 


VERSIÓN EN CASTELLANO

ISLAS MEDAS (ESP)

 
El pequeño archipiélago de las islas Medas, de 21,5 ha de superficie, está formado por siete islotes ("Medellot", "Meda Gran", "Meda Petita", "Ferranelles", "Tascó Gros", "Tascó Petit" y "Carall Bernat") y algún escollo. Constituye un paisaje de gran belleza único en Catalunya, debido a la gran cantidad de ambientes y especies que se encuentran en ellas.
 
 
Las islas presentan una disimetría muy acusada entre los extremos este y oeste. Mientras que en la vertiente oriental encontramos acantilados cortados en vertical que se adentran de igual manera a los fondos marinos hasta unos 50 m de profundidad, la occidental tiene pendientes más suaves, que facilitan una accesibilidad más cómoda en la isla desde "l'Estartit". También son muy numerosos los arrecifes y cayos que bordean la "Meda Gran". Además, todos los islotes presentan fuertes entrantes basaltos a nivel de mar debido a las olas, que dan lugar a viseras que llegan a salir 1'5m y tienen una extremada articulación y acceso difícil.
 
 
 
Formación y composición
 
Las Medas forman el extremo suroriental del manto del Empordà. Esta unidad está constituida por materiales mesozoicos (era secundaria) que solapan los materiales de la cuenca del Ebro de edad Eoceno medio-superior (Cenozoico, era terciaria). Posteriormente, debido a la tectónica extensiva del Neógeno (plegamiento alpino), los materiales calcáreos de la era secundaria deslizan sobre una capa de yesos de la era terciaria desde la zona de donde ahora tenemos los Pirineos hasta el punto donde se encuentran actualmente las islas Medas. Este manto quedó fragmentado en bloques los que pueden quedar levantados o deprimidos dando lugar a la depresión del Empordà y relieves que la bordean, como el caso del Montgrí. El manto del Empordà está constituido por materiales del Keuper, Jurásico, Cretácico inferior y superior. En las islas sólo afloran materiales del Keuper, Jurásico y Cretácico inferior. Dadas sus características morfológicas, estas islas son el mejor lugar para ver la discordancia y materiales sintectónicos del Cretácico inferior, también visibles en la costa del Montgrí. En numerosos afloramientos de la discordancia, se pueden encontrar laterita. También son espectaculares las morfologías cársticas, tanto en la superficie como bajo el mar. Con el material de buceo adecuado se pueden visitar varias cavidades submarinas e incluso una galería que atraviesa la "Meda Petita" (Cueva del Delfín). Cabe destacar que estas cuevas tienen un valor histórico añadido, ya que fueron uno de los primeros objetivos de los pioneros de la escafandrismo de este país.
 
 
Las islas Medas muestran la misma composición geológica que el macizo del Montgrí, excepto en cuanto a las rocas del Cretácico superior, que no se identifican. Los afloramientos geológicos de la costa del macizo, pero especialmente de las islas Medas, tienen un especial interés porque permiten observar de una manera clara y didáctica superfícies que indican la separación entre series estratigráficas de diferente edad. Estas superfícies se llaman discordancias y hacen referencia a un espacio de tiempo en el que no se produjo sedimentación o bien, sí que se produjo, pero los materiales depositados fueron borrados por la erosión.
 
 
 
Flora
 
Las islas Medas presentan unos hábitats terrestres moldeados por las condiciones climatológicas con presencia fundamentalmente de vegetación halófila (adaptada a la sal, como el salado blanco, la zanahoria marina y el hinojo marino) y sin un estrato arbóreo denso. La superfície mayoritaria de las islas es recubierta de un extenso matorral y formaciones herbáceas de suelos salinos o yesosos. La garriga también está presente, y el lentisco y el acebuche son los representantes del escaso estrato arbóreo, este último de importancia capital, ya que ofrece refugio a la colonia de ardeidos nidificante en las islas. La presencia de una colonia extensa de gaviotas ha provocado la transformación de la vegetación existente en muchos lugares hacia una vegetación de carácter más ruderal (especies de plantas que son las primeras en colonizar terrenos alterados o degradados). Otra problemática es la que causan las especies foráneas introducidas por el hombre que encuentran en las islas un medio adecuado donde desarrollarse, como son el ailanto y las pitas o chumbera. También la presencia de gran cantidad de materia orgánica que aportan los excrementos de las colonias de aves marinas nidificantes provoca que las islas Medas alberguen todo un conjunto de comunidades de hierbas nitrófilas como las malvas, el interés de las que radica en el origen natural de estas comunidades, fuera de la intervención humana.
 
 
Fauna
 
La gaviota de pata amarilla (o gaviota argéntea) es, sin duda, el ave más abundante de las islas, con una colonia considerada de las más numerosas del Mediterráneo. La dominancia de esta especie puede enmascarar las presencia de otras aves interesantes. Destacamos la colonia de ardeidos (bueyera, garceta y martinete) que representa una de las poblaciones más numerosas de Catalunya. La gran cantidad de cuevas y agujeros en las pendientes de la costa ofrecen un hábitat idóneo para la cría de las parejas de cormorán moñudo. La mitad de la población catalana de esta especie se encuentra en estos acantilados. También podremos encontrar en las islas el halcón peregrino, el vencejo pálido, el vencejo y el roquero solitario, entre las aves interesantes. Hay que decir, sin embargo, que los verdaderos pobladores de las islas son los insectos, con una gran diversidad de especies, entre las que destacamos las chinches de la malva.
 
 
 
El mundo submarino
 
Lo que determina el valor excepcional de las Medas en el Mediterráneo es su medio marino, donde encontramos paisajes de indudable valor como paredes verticales con comunidades de coralígeno, praderas de posidonia, fondos poco profundos dominados por algas y las cuevas y túneles excavados a lo largo de los años por los fenómenos naturales de erosión de las aguas, que aumentan aún más su atractivo subacuático. El paisaje de estas cuevas es muy peculiar.
 
 
La falta de luz en las cuevas impide la vida vegetal pero el suelo viven algunas especies como son los holoturias, las estrellas con patas, y entre los guijarros y los bloques se esconden otras especies de crustáceos como langostas, sastres y cigalas. En los túneles, en cambio, gracias a la circulación del agua, todas las paredes mantienen una rica fauna.

Las cuevas sirven también de escondite a cazadores de actividad nocturna como los congrios, las brótolas de roca y los corvinas que son los grandes depredadores de estos espacios.

 
 
Fuera de estas cavidades, podemos encontrar una gran variedad de especies. Entre los peces destacan el mero, el sardo imperial, la dorada, la lubina, la mojarra, el besugo, el atún rojo, etc. Con un poco de suerte también es posible encontrar delfines que acuden a la zona a alimentarse.
 
 
Las diferentes profundidades y las numerosas cuevas y túneles permiten todo tipo de inmersiones para profesionales y también para los que por primera vez se inician en el buceo. Para cada una de ellas, el espectáculo de vida y color es garantizado.
 
 
 
Normativa para el buceo en el Parque Natural
 
- Tener una buena flotabilidad para evitar tocar el fondo con las aletas, el equipo o el cuerpo. Respetar la distancia de 1,5 m de las paredes.
- No interferir en la vida marina. No tocar los animales, ni tampoco alimentarlos.
- Si entráis en cuevas evitad estar largo rato y hacedlo siempre en grupos reducidos. Las burbujas de aire afectan negativamente todas las especies que viven adheridas en el techo.
 
 
Normativa para la navegación en el Parque Natural
 
- Respetad la bandera alfa de las embarcaciones o boyas que indican que hay buceadores bajo el agua y mantened la distancia de seguridad.
- Está totalmente prohibido verter cualquier tipo de sustancia dentro del Parque Natural, así como alimentar la fauna marina.
- No ancléis sobre las praderas de posidonia.
- Moderad la velocidad. Dentro de la Reserva Natural Parcial tenéis que navegar máximo a 3 nudos.
 
 
Para poder visitar este Eartcache, tendréis que acercaros a las Islas Medas en barca o kayak para poder hacer las observaciones pertinentes desde el mar, ya que queda totalmente prohibido acceder a la parte emergida de las Islas Medas sin autorización previa de la órgano gestor
 
Os recomendamos la visita con cualquiera de los barcos de observación submarina que en su trayecto rodean las islas. Desde cubierta podréis observar y responder las preguntas que os proponemos y, también, desde el interior, podréis contemplar la riqueza de la vida submarina de este archipiélago.
 
 
Para poder registrar como encontrado este Earthcache, debéis enviar un correo (podéis hacerlo desde nuestro perfil de usuario) con las respuestas a las siguientes preguntas. Podéis loguear el Earthcache sin haber recibido nuestra respuesta. Si no recibimos el correo con las respuestas correctas, el log podrá ser borrado sin previo aviso.
 
Preguntas:
 
A) Las islas Medas son el mejor lugar para observar de una manera clara y didáctica la discordancia. ¿Qué son las discordancias?
 
B) Como han llegado las Medas hasta aquí?
Las construyeron los piratas con piedras del Montgrí
- Deslizándose desde la zona de los Pirineos
- Por un punto caliente (extensas acumulaciones de magma, como las Islas Canarias)
 
Waypoint 1:
 
C) Observando la Meda Gran desde este punto se puede ver las diferentes series estratigráficas. Describe con tus palabras su grosor y color, empezando por abajo y hasta arriba.
 
D) ¿Cuántas gaviotas de pata amarilla podéis ver desde este punto? Di una cifra aproximada.
 
 
Waypoint 2:
 
E) ¿Qué diferencia veis respecto el extremo oeste (al lado del waypoint 1) en cuanto a la orografía de la isla? ¿A qué creéis que se debe esta diferencia?
 
OPCIONAL:
 
F) Si váis en barco con visión submarina, ¿cuántos meros habéis conseguido ver?
 
 
G) Colgad una fotografía vuestra y/o de vuestro GPS desde el mar donde se vea cualquier islote de las Medas que no sea tomada desde los waypoints del Earth ni desde "l'Estartit".
 
 
 
Normativa:

Decreto 222/2008, de 11 de noviembre, por el que se aprueba el "Pla rector d'ús i gestió de l'Àrea Protegida de les Illes Medes".

Ley 15/2010, de 28 de mayo, de declaración del "Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter", de dos reservas naturales parciales y de una reserva natural integral.


ENGLISH VERSION

MEDES ISLANDS (ENG)

 
The small archipelago of the Medas Islands (21,5 ha) is made up of seven islets ("Medellot", "Meda Gran", "Meda Petita", "Ferranelles", "Tasco Gros", "Tasco Petit" and "Carall Bernat") and some stumbling block. It constitutes a landscape of great beauty unique in Catalonia, due to the great amount of environments and species that are in them.
 
 
The islands have a very marked dissymmetry between the east and west ends. While on the eastern slope we find cliffs cut vertically that extend equally to the sea bottoms up to 50m deep, the west has softer slopes, which facilitate a more comfortable accessibility on the island from "l'Estartit" . There are also many reefs and cays bordering the "Meda Gran". In addition, all the islets have strong sea-level basalt entrances due to the waves, which give rise to 1,5m visors and have an extreme articulation and difficult access.
 
 
 
Formation and composition
 
The Medes form the south-eastern end of the Empordà mantle. This unit is made up of Mesozoic materials (secondary era) that overlap the materials of the Ebro basin of middle-upper Eocene age (Cenozoic, tertiary age). Subsequently, due to the extensive tectonics of the Neogene (alpine folding), calcareous materials from the secondary era slide on a layer of gypsum from the tertiary age from the area where we now have the Pyrenees to the point where the Medes are. This mantle was fragmented into blocks that can be raised or depressed giving rise to the Empordà depression and reliefs that border it, as in the Montgrí case. The mantle of the Empordà is constituted by materials of the Keuper, Jurassic, Lower and Upper Cretaceous. Only Keuper, Jurassic and Lower Cretaceous materials appear on the islands. Given their morphological characteristics, these islands are the best place to see the unconformity and syntectonic materials of the lower Cretaceous, also visible on the Montgrí coast. In many outcrops of unconformity, laterites can be found. Karstic morphologies are also spectacular, both on the surface and under the sea. With the right diving equipment you can visit several underwater cavities and even a gallery that crosses the "Meda Petita" (Cave of the Dolphin). It should be noted that these caves have an added historical value, since they were one of the first objectives of the pioneers of the scuba diving in this country.
 
 
The Medas Islands show the same geological composition as the Montgrí massif, except for the upper Cretaceous rocks, which are not identified. The geological outcrops of the coast of the massif, but especially of the Medas Islands, are of special interest because they allow a clear and didactic observation of surfaces that indicate the separation between stratigraphic series of different ages. These surfaces are called unconformities and refer to a time period in which there was no sedimentation or else it occurred, but the deposited materials were erased by erosion.
 
 
 
Flora
 
The Medas Islands present terrestrial habitats molded by climatological conditions with a mainly presence of halophytic vegetation (adapted to salt, such as saltbush, marine carrot and sea fennel) and without a dense arboreal stratum. Most of the islands are covered with extensive scrub and herbaceous formations of saline or chalky soils. The garrigue is also present, and the mastic and the wild olive are the representatives of the scarce arboreal stratum, the latter of capital importance, as it offers refuge to the nesting ardeid colony on the islands. The presence of an extensive colony of seagulls has led to the transformation of existing vegetation in many places towards more ruderal vegetation (species of plants that are the first to colonize altered or degraded land). Another problem is caused by foreign species introduced by man that find in the islands a suitable medium where to develop, such as the ailanto and pitas or prickly pear. The presence of a large amount of organic matter contributed by the excrement of nesting seabird colonies causes the Medas islands to lodge a whole set of communities of nitrophilous grasses such as mallows, the interest of which lies in the natural origin of these communities, outside of human intervention.
 
 
Fauna
 
The yellow-legged gull (or silver gull) is undoubtedly the most abundant bird of the islands, with a colony considered one of the most numerous in the Mediterranean. The dominance of this species may mask the presence of other interesting birds. We emphasize the colony of ardeids (egret, white egret and night eron) that represents one of the most numerous populations of Catalunya. The large number of caves and holes in the slopes of the coast offer a suitable habitat for the breeding of the moth cormorant. Half of the Catalan population of this species is found in these cliffs. We can also find in the islands hawk pilgrim, pallid swift, swift and blue rock thrush, among the interesting birds. It must be said, however, that the true inhabitants of the islands are insects, with a great diversity of species, among which we highlight the bedbugs of the mallow.
 
 
 
The underwater world
 
What determines the exceptional value of Medas in the Mediterranean is their marine environment, where we find landscapes of undoubted value as vertical walls with communities of coral, posidonia meadows, shallow bottoms dominated by algae and caves and tunnels dug along of the years by the natural phenomena of erosion of the waters, that increase even more its underwater attraction. The landscape of these caves is very peculiar.
 
 
The lack of light in the caves prevents the vegetal life but on the ground there are some species such as Tubular sea cucumber, starfish with legs, and other species of crustaceans are hidden in the pebbles and blocks such as lobsters, ogre cancer and spiny lobster. In the tunnels, however, thanks to the flow of water, all walls maintain a rich fauna.
 
The caves also serve as a hiding place for night-time hunters such as European conger, forkbeard and brown meagre that are the great predators of these spaces.
 
 
Outside these cavities, we can find a great variety of species. Among the fish stand out grouper, zebra seabream, gilt-head bream, european bass, common two-banded seabream, blackspot seabream, red tuna, etc. With some luck it is also possible to find dolphins that come to the area to feed themselves.
 
 
The different depths and the numerous caves and tunnels allow all kinds of dives for professionals and also for those who first start diving. For each one of them, the spectacle of life and color is guaranteed.
 
 
 
Regulations for diving in the Natural Park
 
- Have good buoyancy to avoid touching the bottom with fins, equipment or body. Respect the distance of 1,5 m from the walls.
- Do not interfere with marine life. Do not touch the animals, nor feed them.
- If you enter in caves avoid to be long time and always do it in small groups. Air bubbles negatively affect all species living on the roof.
 
 
Regulations for navigation in the Natural Park
 
- Respect the alpha flag of boats or buoys that indicate that there are underwater divers and keep the safe distance.
- It is totally forbidden to pour any kind of substance inside the Natural Park, as well as to feed the marine fauna.
- Do not anchors on the prairies of posidonia.
- Moderate speed. Within the Partial Nature Reserve you have to navigate maximum to 3 knots.
 
 
To be able to visit this Eartcache, you must approach the Medas Islands by boat or kayak in order to be able to make the relevant observations from the sea, since it is totally forbidden to access the emerged part of the Medas Islands without prior authorization from the managing organ
 
We recommend you to visit any of the submarine observation boats that encircle the islands. From the deck you can observe and answer the questions that we propose and, also, from inside, you can contemplate the richness of the submarine life of this archipelago.
 
 
To register this Earthcache, you must send us an email (you can do it from our user profile) with the answers to the following questions. You can log the Earthcache without having received our respons. If we don't receive an e-mail with the correct answers, the log can be deleted without notice.
 
Questions:
 
A) The Medas Islands are the best place to observe unconformity in a clear and didactic way. What are unconformities?
 
B) How did Medes arrive here?
- The pirates built it with Montgrí rocks
- Slipping from the area of ​​the Pyrenees
- By a hot spot (extensive accumulations of magma, such as the Canary Islands)
 
Waypoint 1:
 
C) Looking at the "Meda Gran" (great Meda) from this point you can see the different stratigraphic series. Describe with your own words its thickness and color, starting from below to up.
 
D) How many yellow-legged gulls can you see from this point? Say an approximate number.
 
 
Waypoint 2:
 
E) What difference do you can see regarding the west side (next to waypoint 1) in terms of the island's orography? What do you think this difference is due to?
 
OPTIONAL:
 
F) If you go by boat with underwater vision, how many groupers have you seen?
 
 
G) Upload a photo of you and / or your GPS from the sea with some islet of the Medes, it can not be take from the Earth's waypoints neither from "l'Estartit".
 
 
 
Normative:

Decree 222/2008, of November 11, approving the "Pla rector d'ús i gestió de l'Àrea Protegida de les Illes Medes".

Law 15/2010, of May 28, declaration of the "Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter", two partial natural reserves and an integral nature reserve.

 
 

Additional Hints (No hints available.)