Skip to content

Veilige fietsroute Halderberge Traditional Cache

Hidden : 6/1/2017
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Veilige fietsroute Halderberge



Bron tekst en foto: website Ziut

In 2012 is Ziut gestart met de technische uitwerking van een nieuw verlichting systeem voor de gemeente Halderberge. Het systeem is bedoeld voor de Sint Antoinedijk: een slecht verlicht gebied waar dagelijks veel fietsers/scholieren gebruik van maken. Voor de gemeente was het van groot belang dat dit een veilige fietsroute zou worden. Maandag 24 februari 2014 was de officiële ingebruikname van het vernieuwde gebied. 

Onderzoek naar veiligheidsbeleving
Gemeente Halderberge heeft Spectrum, een gespecialiseerd adviesbureau, ingehuurd om onderzoek te doen naar de beschikbare systemen. En om vervolgens een advies uit te brengen. Spectrum heeft de sturingssystemen in kaart gebracht en onderzoek gedaan naar de veiligheidsbeleving van mensen en openbare verlichting. Hieruit kwam naar voren dat afhankelijk van waar mensen opgroeien verschillend over verlichting van de openbare ruimte wordt gedacht en het gevoel van veiligheid daarbij. Daaruit is een denkwijze ontstaan dat de gebruiker zelf invloed moet hebben op het in- en uitschakelen van verlichting wanneer hij of zij daar behoefte aan heeft. 

De keuze: combinatie van tijdschakeling en drukknoppen
De gemeente Halderberge heeft vooraf duidelijke richtlijnen vastgesteld waar het verlichting systeem aan moet voldoen: laag energieverbruik, geen ‘lichtvervuiling’ in het omliggende buitengebied, gebruiksvriendelijk, de verlichting moet dimbaar en dynamisch zijn en de lichtmasten moeten apart geprogrammeerd kunnen worden. Met het advies van het bureau en de uitgangspunten van de gemeente in het achterhoofd, heeft de gemeente Halderberge voor de oplossing van Ziut gekozen: een combinatie van tijdschakeling en drukknoppen. De belangrijkste reden hiervoor was het feit dat er een schakeling nodig was op tijd, zodat bij zonsondergang de verlichting automatisch aangaat. Tevens moest het mogelijk zijn dat de gebruiker hier zelf invloed op heeft. Zo kunnen de gebruikers bij een druk op de knop de lichtmasten aan laten gaan.

Een veilig gebied
In het gebied rondom de Sint Antoinedijk zijn 85 nieuwe lichtmasten geplaatst met een lichtpunthoogte van 6 meter. Tevens zijn er 4 drukknoppalen geïnstalleerd. Maandag 24 februari 2014 was de opening van het vernieuwde gebied. Wethouder Suijkerbuijk heeft samen met de aanwezige kinderen de officiële opening verzorgd en de verlichting ingeschakeld door een druk op de knop. Iedere fietser kan nu veilig gebruik maken van dit gebied. 




Een snelle oppikker met even de aandacht voor dit mooie systeem.



Additional Hints (No hints available.)