Skip to Content

<

Näsin kivi

A cache by MeKa52 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/12/2018
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Näsin kivi


Näsin kivi on iso siirtolohkare ja tunnettu näköalapaikka Porvoon Näsinmäellä. Siirtolohkare on haljennut, mutta se ei ole juurikaan madaltanut kiveä.
Näsinmäki on Porvoonjoen länsirannalla ja sieltä avautuu näköala kaupunkiin. Näsin kivi oli turistinähtävyys jo 1800-luvun loppupuolella ja sen päälle oli tehty puinen lava.
Nykyään kiven päällä on ilmeisesti 1930-luvulla tehty betoninen näköalatasanne, jonne johtavat betoniset portaat.

Näsin kivi on tarinan mukaan jättiläisen sinne heittämä. Lähistöllä asunut rauhaa ja hiljaisuutta rakastanut aamu-uninen jättiläinen häiriintyi ja ärtyi Porvoon tuomiokirkon rakentamisen äänistä ja viimeinen pisara oli, kun kirkon uudet kellot alkoivat soida varhain sunnuntaiaamulla. Jättiläinen otti suuren siirtolohkareen käteensä ja heitti sen kohti Porvoota tarkoituksenaan hiljentää kirkonkellot. Heitto jäi lyhyeksi ja kivi putosi Näsinmäelle aivan Näsin kartanon viereen. Jättiläinen muutti hiljaisemmille seuduille Sipoon metsiin.

Virtual Reward - 2017/2018

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between August 24, 2017 and August 24, 2018. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards on the Geocaching Blog.Tehtäväsi: Kipua kivelle ja ota valokuva Porvoon tuomiokirkon suuntaan, niin että kuvassa näkyy myös gps, kynä tai jotain millä osoitat kirkon suuntaan.
Liitä ottamasi kuva vain lokkaukseen, älä lähetä kuvaa suoraan kätkön tekijälle.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

534 Logged Visits

Found it 530     Write note 3     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 524 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.