Skip to Content

<

Riks, den røde boksen- Virtual Reward

A cache by ocbrumm Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/24/2017
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

This is a virtual cache. There is no physical log at the cache location.
To log this cache you need to perform the task at the bottom of the cache description.

Riks - den røde telefonkiosken

En gang var i tideen det ikke sånn at en hadde telefon med seg overalt. Om man ikke var hjemme og skulle ringe noen, måtte man ha småpenger i lomma og finne seg en rød telefonkiosk å ringe fra.

Telefonkiosker begynte å bli vanlig i den industrialiserte verden tidlig i dette århundre og den første norske ble satt opp allerede i 1885, men de norske telefonkioskene var enda ikke standardiserte slik at de var av både ulik størrelse og utseende fra by til by.

I 1932 utlyste Oslo Telefonanlegg ut en arkitektkonkurranse om norske utendørs telefonkiosker. Vinneren ble Georg Fredrik Fasting. Om vinnerforslaget "Nr. 80 «Riks" skrev jurien: "Utkastet viser en helt frapperende enkel løsning av opgaven, såvel teknisk som estetisk set vel gjennemarbeidet. Det løser alle programmets fordringer på en tilfredsstillende måte. Såvel i planløsning som opbygning har forfatteren truffet midt i blinken. Utkastet har en sådan form at en kiosk med denne utførelse kan opstilles nær sagt hvorsomhelst."

Georg Fredrik Fastings arkitekttegning fra 1932. Telemuseets arkiv Riksen - Den røde telefonkiosken.
Arkitektens skisse og telefonkiosken slik den etterhvert ble seende ut.

Det ble produsert over 9000 av disse kioskene frem til produksjonen ble avsluttet og på 70/80åra fantes det over 6000 av disse plassert rundt om i landet.

Utover 90-tallet ble mobiltelefonen mer og mer vanlig og telefonkioskene ble mindre og mindre brukt. Siden det ikke lenger var lønnsomt å drive med telefonkiosker for Telenor, forsvant kioskene fra gatehjørnene rundt om kring og en stund virket det som om disse boksene skulle forsvinne helt fra gatemiljøet.

Heldigvis ble telefonkiosken erklært verneverdig i 1997 og i 2007 inngikk Riksantikvaren og Telenor en avtale om bevaring av 100 av de siste 420 røde telefonkioskene i Norge.

En av disse vernede telefonkioskene står på Hamresanden i Kristiansand og selv om telefonkioskene ikke lenger har noen summetone, står de der som et bevis på at funksjon og design kan være varig.

Oppgave:
For å kunne logge ditt besøk ved telefonkiosken på Hamresanden, må du gjøre følgende:
Ta et bilde av deg selv og/eller din GPS i telefonkiosken, og legg bildet ved loggen.
Du trenger ikke vise ansiktet ditt på bildet.

Task:
To be able to log your visit at the telephone box, you need to do the following.
Take a picture of yourself and/or your GPS in the telephone box and add the picture to your online log.
Your face doesn't have to show in the picture.

Geokapernes logo

Virtual Reward - 2017/2018

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between August 24, 2017 and August 24, 2018. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards on the Geocaching Blog.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.