Skip to content

#7 - Warmste Dorp Traditional Cache

This cache has been archived.

HartenDame:
Deze geocache wordt gearchiveerd wegens te lang op inactief staan.

More
Hidden : 9/4/2017
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Het warmste dorp, Engsbergen.

Begin oktober 2017 organiseren de Engsbergse bergvrienden in samenwerking met verschillende Engsbergse verenigingen het Warmste Dorp.

Om ook ons steentje bij te dragen, hebben wij, Oud Scouts Engsbergen, een aantal geocaches geplaatst in en rondom ons dorp. We geven deze geocaches één voor één vrij in de weken voor dit event. Elke geocache bevat een stukje informatie, die, wanneer alle caches zijn vrijgegeven, jullie naar de bonuscache moet leiden.

Natuurlijk blijven deze caches, inclusief bonuscache, ook na het Warmste Dorp nog steeds vindbaar.

Veel zoekplezier!

Een overzicht van de "Warmste Dorp wandelroutes" vind je hieronder. De geocaches liggen allen in de buurt van het traject, dus wandeling en geocaching is perfect te combineren.

Cache 7 - Top Rodenberg

De Rodenberg is een getuigenisheuvel, net zoals zijn iets hogere buur, de Houterenberg.

Getuigenheuvels vinden hun oorsprong in het Laat-Mioceen (eindigde ongeveer 5 miljoen jaren geleden). Tijdens deze periode steeg de zeespiegel en kwam heel Vlaanderen onder water te liggen. De zanden die in deze periode zijn afgezet worden de zanden van Diest genoemd (Diestiaan-zanden). Het bijzondere aan dit zand is dat het sterk glauconiethoudend is. Glauconiet bevat relatief veel ijzer. Toen de zee zich na het Mioceen definitief terugtrok naar het noorden, werden de afgezette zanden blootgesteld aan verwering. Het glauconiet oxideerde tot limoniet en de ”roest” die aldus ontstond deed het zand tot ijzerzandsteen aaneenkitten.

Deze ijzerzandsteen bood door zijn hardheid weerstand aan de latere erosie. Daardoor ontstond een typisch heuvellandschap. De zachtere lagen werden weggespoeld waardoor heuvels van ijzerzandsteen achterbleven. De verhogingen zijn nog steeds in het landschap te zien. Ze getuigen van het vroegere bestaan van de Diestiaanzee en worden daarom getuigenheuvels genoemd.

Al in de 16e eeuw bevond zich op de flank van de Rodenberg een steengroeve waaruit ijzerzandsteen werd gekapt. Er ontstond echter betwisting over de eigendom ervan tussen Engsbergen en Schoonhees. Op 12 juli 1612 verklaarde Lucas Grauwen, 75 jaar oud, dat eertijds de “heerbaen die steingroeve” werd hersteld door de inwoners van Engsbergen en dat de groeve toehoorde aan dit gehucht. Willem Kintmans, 70 jaar oud, beweerde echter dat beide heerwagens dezelfde rechten hadden op de steengroeve.

In 1621 gebeurde er in de steengroeve een ongeval waarbij Petrus en Erasmus (neen, niet de verlichte schrijver) versmacht werden in de groeve.

In de jaren 70 van vorige eeuw gebeurde er wel vaker kleinere en grotere ongevallen. Enen L.V. wiens ouders op de Engsbergseweg woonde, reed met zijn fiets de steile kant van de berg af en sloeg als het ware te pletter, met een serieuse hersenschuddig tot gevolg. Ene W.R. wiens ouders in “de nief wijk” woonde, gleed rechtstaande op zijn slee (bij gebrek aan ski’s) in de koude winter van ‘78 op ‘79 de Rodenberg af met een razende vaart. Op een gegeven moment kon hij een boom die in de weg stond niet meer ontwijken. Net op tijd kon hij van zijn slee afspringen, terwijl deze uiteenspatte tegen de boom. Hij kwam er gelukkige zonder kleerscheren vanaf…

Om verder te gaan in een verder verleden: In 1631 vroeg Egidius Wellens (wellicht een verre voorvader van sus van Jefke Wellens, die met zijn 106 jaar de oudste inwonder van Engsbergen was?) een vergunning om stenen te halen uit de groeve van de Rodenberg, om een huis te bouwen…

30 jaar geleden was de Rodenberg erg dicht bebost. Door recente bosbouwwerkzaamheden is op de Rodenberg de reden van zijn naam terug duidelijk geworden. Zonder bomen zou deze heuvel echt rood zijn. De ontbossing heeft echter ook tot gevolg dat er hier en daar serieuze sporen van recente erosie waar te nemen vallen…

Bron:
Engsbergen 850 jaar Geschiedenis door Rita van dessel uitgave Landelijke Gilde

Praktisch
Een schroevendraaier kan handig zijn.

Voorzichtig openen en sluiten van de cache.

Nodige info Bonuscache

Hoevaal nagels zitten er in de afgezaagde boomstronk in de buurt van de cache?

Additional Hints (No hints available.)