Skip to content

#8 - Warmste Dorp Traditional Cache

This cache has been archived.

de wildeman: Gezien er geen response is op de log waar aan de CO gevraagd werd om deze geocache na te zien, wordt deze geocache gearchiveerd.

Wanner een cache door een reviewer gearchiveerd wordt vanwege gebrek aan onderhoud zal deze niet meer uit het archief gehaald worden.

Zie Help Center artikel 7.15. Archive or unarchive a geocache

More
Hidden : 9/1/2017
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Het warmste dorp, Engsbergen.

Begin oktober 2017 organiseren de Engsbergse bergvrienden in samenwerking met verschillende Engsbergse verenigingen het Warmste Dorp.

Om ook ons steentje bij te dragen, hebben wij, Oud Scouts Engsbergen, een aantal geocaches geplaatst in en rondom ons dorp. We geven deze geocaches één voor één vrij in de weken voor dit event. Elke geocache bevat een stukje informatie, die, wanneer alle caches zijn vrijgegeven, jullie naar de bonuscache moet leiden.

Natuurlijk blijven deze caches, inclusief bonuscache, ook na het Warmste Dorp nog steeds vindbaar.

Veel zoekplezier!

Een overzicht van de "Warmste Dorp wandelroutes" vind je hieronder. De geocaches liggen allen in de buurt van het traject, dus wandeling en geocaching is perfect te combineren.

Cache 8 - Zeswegenkruispunt

Op de kaart van Feraris van rond 1770 stond het gebied op en rond dit kruispunt aangegeven als “Bruyères”, woest en onontgonnen heidegebied dat overging in de moerassen aan de rand van “’t zwet water”.

Het kruispunt waar je nu staat is nog niet zo geweldig oud dus. Pas halverwege de 19e eeuw liep hier een eerste weg door. Deze liep vanuit Hoeve Groot Asdonk - waar je ook een heuse, maar enigszins verwaarloosde “Jardin Anglais” (ofte “Den Engelsen Hof”) vindt - in de richting van de weg naar Schaffen en Diest. Pas in de loop van het vervolg van de 19e en 20e eeuw ontstond langzamerhand dit 6-armige kruispunt. De oudste weg is de smalste… en de jongste weg is de breedste.

De enige activiteit die hier in de buurt gebeurde in vroegere tijden, was het transport van de producten die de boeren van Engsbergen kweekte , naar de markt in Diest. Er was een brug over het Zwart Water in de buurt van waar nu Den Oker is om de grens naar Brabant te kunnen oversteken.

Op de Lapseheide - vlak naast de weg naar Diest– was een galgenveld. Hier werden de misdadigers van Tessenderlo gemarteld en ter dood gebracht door verhanging. Hun lijken liet men daar bungelen. Dit om de mensen die hier langs kwamen eraan te herinneren dat ze maar beter op het rechte pad zouden blijven…. Ge zoudt voor minder.

In recentere tijden had R.K. - die ten tijde van de onafhankelijkheidstrijd van Congo terug naar Belgie was gekomen en hier in Engsbergen een paar lapkes grond had gekocht – hier vlakbij zijn koeien staan. In de weide waar die koeien stonden, had je het “Rotweyer”. Dit was een ondiepe modderpoel, waar de koeien van gingen drinken en de plaatselijke jeugd tot diep in de jaren ’70 verkoeling ging zoeken als ’t extreem warm was. Proper kwam je niet uit die poel, je stonk ook wel een beetje, maar ’t was wel leuk en het modderwater was verfrissend.

Moeder de vrouw was minder blij met deze gang van zaken, maar… dat waren zorgen voor later….

In de winter – als ’t grellig gevrozen heeft – vinden de liefhebbers van natuurijs en ijshockey hier in de buurt altijd wel een plekje om te schaatsen en/of een potje ijshockey te spelen. Jong en oud vermaakt zich dan kostelijk en er is altijd wel iemand die glühwein of ander lekkers meebrengt om dit winters feest van actief zijn te vieren.

Nodige info Bonuscache

Ga naar de dichtsbijzijnde wandelknooppuntenpaal.

Maak de som van alle getallen, en trek vervolgens hier het aantal getallen van af. Neem van dit resultaat nu de vierkantswortel, en bekom als antwoord een rond getal.

Additional Hints (No hints available.)