Skip to content

Op nei De Kalkman Traditional Cache

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

More
Hidden : 11/25/2017
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een leuke plek waar in de zomer op gezette tijden veel roering is. 

De cache is daarom goed verstopt, zodat hij hopelijk niet te snel geript wordt ;-)

Graag precies zo terugplaatsen zoals je 'm gevonden hebt!

'Op nei De Kalkman' is in het Nederlands vertaald: onderweg naar De Kalkman



 

De Kalkman

De Engelsmanplaat ligt tussen Ameland, het Smeriggat en Schiermonnikoog. De zandplaat, in het Fries 'De Kalkman' genoemd, met de kaap en het typische vogelwachtershuisje, is een geliefde bestemming voor wadlopers.
De Engelsmanplaat is ongeveer 0,8 vierkante kilometer groot en loopt bij hoogwater bijna helemaal onder. Op de zandplaat staat 'De Kalkman', een vogelwachtershuisje en een ideaal baken voor wadlopers omdat het al van verre te zien is. Vanuit het vogelwachtershuisje waken in de zomer vrijwilligers over de Engelsmanplaat. Behalve deze vogelwachters, een enkele wadloper en een verwaaid bruidspaar(!)) is de zandplaat het domein van strandlopers, visdieven en sternen.
Een ander baken op de zandplaat is de 'kaap'. Deze is enkele jaren terug door Rijkswaterstaat geplaatst, nadat de vorige tijdens een storm in zee was verdwenen.

Naam Engelsmanplaat

Eén verhaal is dat ooit een Engelsman een huisje op de plaat bouwde met de bedoeling er permanent te gaan wonen. Het plan mislukte hopeloos. Volgens Wikipedia is de benaming 'Engelsmanplaat' waarschijnlijk ontstaan door de stranding van een schip van de Schiermonnikoogse schelpenvisser Feye Willems Engelsman in 1708. Misschien is het waar, misschien is het schipperslatijn. Wat wel zeker is dat de Engelsmanplaat in het verleden ook met andere namen aangeduid is geweest zoals de 'Ingelsche Plaet', 'Langhe Sandt', 't Hooge Sandt', 'Hooghe Banc', 'Jouerman', en de plaatselijke naam 'De Kalkman'. Op zich zijn de vele namen niet vreemd. De Waddenzee is voortdurend in beweging. Platen en geulen veranderen continu.





 

Additional Hints (No hints available.)