Skip to content

CUL-DE-SAC: VOIE SANS ISSUE Traditional Cache

Hidden : 11/28/2017
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Toen de trein de A2 kruiste



De Spoorlijn Aalsmeer - Nieuwersluis-Loenen werd in 1914 geopend, maar werd vanaf 1950 alleen nog gebruikt voor goederenvervoer. In 1954 werd de snelweg A2 tussen Utrecht en Amsterdam geopend, die bij Loenersloot het traject van de spoorlijn tussen de stations Oukooperdijk en Nieuwersluis-Loenen kruiste. In de naoorlogse periode was er te weinig geld beschikbaar om een viaduct of brug te bouwen. Omdat er slechts sporadisch een goederentrein over de lijn reed en de snelweg in de beginjaren nog niet zo intensief werd gebruikt, werd besloten om de spoorlijn gelijkvloers met de weg te laten kruisen.


De spoorwegovergang van de A2 was de enige gelijkvloerse kruising van een autosnelweg met een spoorlijn in Nederland. Bij deze overgang kruiste de Spoorlijn Aalsmeer - Nieuwersluis-Loenen de Rijksweg A2. De spoorwegovergang was actief beveiligd en is in bedrijf geweest van 1954 tot 1986. In eerste instantie bestond de beveiliging slechts uit waarschuwingslichten, maar deze werden al snel vervangen door spoorbomen. Hoewel er slechts enkele treinen per dag over de lijn reden, leidden de gesloten spoorbomen regelmatig tot levensgevaarlijke situaties en enkele botsingen van auto's die met grote snelheid op de spoorbomen inreden. Tijdens een vorstperiode ontstond er in 1962 een kettingbotsing bij de spoorwegovergang, waarbij meerdere doden vielen. Vanwege deze onveilige situatie werd besloten dat er voortaan bij iedere trein die de A2 moest oversteken politiebegeleiding zou zijn.


De dienstdoende agent bepaalde wanneer het veilig genoeg was om de spoorbomen te sluiten. Eind jaren 1960 werd nog overwogen om alsnog een viaduct voor de spoorlijn te bouwen, maar nadat het steenkolenvervoer wegviel werd de spoorlijn nog minder belangrijk en werd de bestaande situatie maar gehandhaafd. Een van de laatste belangrijke gebruikers van de lijn was sloopbedrijf Koek in Mijdrecht, waar oud materieel van de Nederlandse Spoorwegen werd gesloopt. Op 30 mei 1986 stak de laatste trein de A2 over. In 1987 werden de rails, spoorbomen en waarschuwingsverlichting verwijderd.

Het spoor is nu moeiteloos te herkennen. Het kronkelt als een wandelpad door de polder. Het is overigens niet zo dat de trein hier vroeger wild heen en weer bewoog. Het spoor liep het grootste stuk recht door de polder. Mensen hebben echter de neiging om gezamenlijk een beetje te zwalken. Wandelaars mijden liever rechte lijnen. Dat is saai. Golvende paden zijn kennelijk veel leuker.

Het is niet de bedoeling dat je achter het bordje 'verboden toegang' komt.

Additional Hints (No hints available.)