Skip to content

[N.O.P.E.] TIDT - Vliegtuigwrakken Mystery Cache

This cache has been archived.

N.O.P.E.: Weggevlogen

More
Hidden : 03/27/2018
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Website Twitter Facebook Instagram

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de geallieerden het IJsselmeer als aanvliegroute voor hun bombardementsvluchten. De Noordoostpolder werd als navigatiepunt gebruikt.
In de laatste jaren van de oorlog nam het aantal vluchten toe. Bij de vele luchtgevechten zijn duizenden toestellen neergehaald boven Nederland, waarvan er zo’n 30 in de Noordoostpolder terecht kwamen.

crashpaal  

Als het gebied al ontgonnen was, haalden de Duitsers het gecrashte toestel weg. Na de oorlog werden er nog acht neergestorte vliegtuigen geborgen. Naast de brokstukken vond men ook bommen en andere munitie.
Om meer bekendheid te geven aan de neergestorte vliegtuigen in dit gebied werden er in 2013 dertien gedenkpalen geplaatst met bovenaan een rood vliegtuig.

De cache

Op bovenstaande coördinaten zal je geen cache vinden. Op deze plek staat een herdenkingspaal van een neergestorte bommenwerper: “Dinah Might”. De neus van het silhouet wijst in de richting waar het vliegtuig is neergekomen. De “Dinah Might” was een type Flying Fortress bommenwerper en had 10 bemanningsleden aan boord.
De crew had een bombardement uitgevoerd in Duitsland en was op 10 februari 1944 op de terugweg naar Norfolk in Groot-Brittannië. Hij werd beschoten door Duitse toestellen en raakte zwaar beschadigd.

Drie bemanningsleden sprongen met hun parachutes uit het toestel ter hoogte van Ossenzijl. Eén van hen werd direct opgepakt en de twee anderen werden later gearresteerd in België.
De piloot van de bommenwerper maakte een noodlanding in de net drooggevallen Noordoostpolder. Landarbeiders uit het kamp Zuidvaart zagen dat gebeuren en zijn naar het toestel toegegaan. De zeven bemanningsleden die nog aan boord waren, werden door hen naar hun arbeiderskamp gebracht. Daar werden zij later door de Duitsers gevangen genomen. Alle bemanningsleden hebben als krijgsgevangenen de oorlog overleefd.
Het vliegtuigwrak van de “Dinah Might” bleef tot 1948 op de kavel in de Noordoostpolder liggen. Vele arbeiders die bezig waren met de ontginning van het land en nieuwsgierigen uit Emmeloord kwamen een kijkje nemen bij het wrak. Langs de kavelsloot ontstond een pad dat tegenwoordig nog steeds bestaat. In 2015 kreeg het schelpenpad, dat geen naam had, de naam Dinah Mightpad. De boerderij die bij de herdenkingspaal van de bommenwerper staat, heeft van de bewoners ook de naam "Dinah Might" gekregen.
Om de cache te vinden dien je de coördinaten van de herdenkingspaal te gebruiken in combinatie met onderstaande puzzel.

Puzzel

Additional Hints (No hints available.)