Skip to content

Rondje Kapel-Avezaath op zijn best #6 - Roodakker Traditional Cache

This cache has been archived.

Scheurbuik: Omdat mijn ouders inmiddels verhuisd zijn uit Kapel-Avezaath en het vanuit mijn woonplaats Utrecht 50 kilometer rijden is naar Kapel-Avezaath, heb ik besloten om het grootste deel van rondje Kapel-Avezaath in het archief te doen. Met pijn in mijn hart, maar om dit rondje fatsoenlijk te onderhouden moet je minimaal 1 x per 2 weken ter plekke aanwezig zijn om onderhoud te plegen en dat is niet realistisch op dit moment. Daarom archiveer ik nummer 1 t/m 11. Nummer 12 blijft wel bestaan: deze is, door zijn omvang, minder onderhoudsintensief én ligt gewoon op het mooiste plekje van het dorp. Bovendien vind ik het leuk om op deze manier toch verbonden te blijven met mijn geboortedorp. Happy caching en dank voor alle mooie logs!

More
Hidden : 5/28/2018
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Over het rondje "Kapel-Avezaath op zijn best"

Kapel-Avezaath, het dorp van mijn jeugd en van mijn vader en voorvaderen, is, naar mijn mening, wat karig bedeeld met geocaches. Ik vond het hoog tijd om daar verandering in aan te brengen en een mooi rondje met traditionals neer te leggen dat je door alle delen en gebieden van Kapel-Avezaath voert, om zo het dorp waar ik de eerste achttien jaar van mijn leven woonde, en waar mijn vader (op Moleneind 16) en mijn opa (Kromme Steeg 1, in de toenmalige bakkerij) geboren zijn, te eren. Zelf woonde ik van mijn geboorte in 1980 tot 1986 op Hoge Hof 10 en vanaf 1986 tot het moment dat ik het ouderlijk huis in 1998 verliet op Zoelensestraat 24, waar mijn ouders nu nog wonen en waar ik nog graag kom. 

Het is niet mijn insteek om hele speciale en bijzondere caches of constructies te bouwen of neer te leggen. Ik wil jullie gewoon mijn geboortedorp laten zien aan de hand van een twaalftal caches en jullie een paar ontspannen uurtjes bezorgen. De meeste caches zijn van het formaat 'kokertje', maar er zitten ook wat verrassendere cachecontainers tussen en je eindigt (mits je de route volgens de nummering aflegt) met een wat forser exemplaar. De meeste caches zijn (in mijn ogen) niet te moeilijk verstopt; het gaat mij er immers niet om jullie ellenlang te laten zoeken, maar om een lekker rondje te wandelen, fietsen of (eventueel) rijden. Als je trouwens naar een bonuscache zoekt: die is er niet. Ik vind het vrij onzinnig om je te laten prutsen met getallen in het veld; daar kan geocachen immers niet voor bedoeld zijn. Wat mij betreft mag je de laatste en twaalfde cache als bonus beschouwen...de coördinaten krijg je van me cadeau laugh!

Zoals hierboven al verklapt, is het rondje zowel lopend, fietsend als met de auto te doen (al raad ik dat laatste af, want dan mis je gewoonweg het dorpsgevoel). Ik raad je daarnaast aan om de nummering aan te houden zoals die in de cachebenamingen is opgenomen. Je volgt dan een vrij logische route en dan geldt bovendien het motto 'save the best for last'. Parkeren kan het makkelijkst bij de speeltuin, op de hoek van de Zoelensetraat en de Hoge Hof.

Let op: doe dit rondje alleen tussen zonsopgang en zonsondergang.

Over Kapel-Avezaath

Kapel-Avezaath is een dorp in de Betuwe, in de Nederlandse provincie Gelderland, deels gelegen in de gemeente Tiel en deels (ten noorden van de rijksweg A15) in de gemeente Buren. Deze splitsing volgt de contouren van de in de jaren '60 van de 20e eeuw aangelegde Rijksweg A15, waarnaast in het begin van dit millennium de Betuwelijn werd aangelegd. Deze infrastructurele werken scheiden het dorp als het ware in twee delen. 

Kapel-Avezaath telt ca. 800 inwoners, verdeeld over enkele wijken uit de tweede helft van de 20e eeuw en het begin van dit millennium en een groot 'buitengebied'. Kapel-Avezaath heeft geen typische dorpskern; het dorp is in de middeleeuwen ontstaan op een natuurlijke oeverwal van de Linge, die toen woester en sterker was dan nu, waardoor er een logische lintbebouwing ontstond. Al in het Merovingische tijdperk, dat duurde van 447 tot 751, woonden hier mensen. Het pittoreske riviertje de Linge scheidt Kapel-Avezaath van buurdorp Wadenoijen.

De Agathakapel, een hervormde kerk, is een grotendeels bepleisterde zaalkerk. Het schip dateert uit de 14e eeuw en is ingewijd op 2 mei 1332. Het hogere laatgotische koor stamt uit het midden van de 16e eeuw. De geveltoren werd in 1783 toegevoegd. In de jaren '70 van de vorige eeuw is de kerk grondig gerenoveerd, waarbij oude vondsten tevoorschijn kwamen. Kapel-Avezaath vormt samen met buurdorp Kerk-Avezaath de Protestantse gemeente Kerk- en Kapel-Avezaath.

Eén van de oudst bewoonde delen van Kapel-Avezaath is het gebied rondom de huidige hofstede Alden Haaf aan het Laageinde, uit de tijd dat het dorp Alden Avesaet genoemd werd. Bij deze hofstede is de gracht (singel) nog aanwezig, welke een verhoogd gebied omsluit. Het oudst bekende Avezaathse document is een oorkonde uit de 9e of 10e eeuw, die in de 11e eeuw is gekopieerd. Hierin staat vermeld dat een hoeve in Avezaath geschonken is aan bisschop Balderik van Utrecht. In Kapel-Avezaath zijn tevens een Romeinse altaarsteen aangetroffen, gewijd aan de godin Hurstaga en in 1954 gevonden op de Bergakker en de resten van een Romeins schip (gevonden in 1968). Enkele jaren geleden zijn de resten van een zeer grote en welvarende boerderij inclusief gracht uit de 13e eeuw op de Muggenborch gevonden, waar onder andere gouden sieraden en resten van het luxueuze kalfslvees zijn gevonden. De boerderij had een afmeting van 32 bij 14 meter; uitzonderlijk groot voor die periode en voor zover bekend nergens in Nederland aangetroffen. Aan De Eng stortte in WO II, op 10 mei 1940, een Duits vliegtuig neer, waarbij de voltallige bemanning van 11 mannen omkwam. In 1995 werd de bevolking van Kapel-Avezaath, net als van de rest van het Rivierengebied, geëvacueerd vanwege de dreigend hoge waterstanden in de Waal.

Bij de brug van Kapel-Avezaath naar Wadenoijen herinnert café De Tol nog steeds aan de tol die daar vroeger, tot in de jaren '40 van de 20e eeuw, werd geheven. De eerste brug werd in 1714 gebouwd. Een oom van mijn vader, Gerrit Keij, was tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw eigenaar en kastelein van De Tol.

Vandaag de dag is Kapel-Avezaath een rustig en klein dorpje, dat voor veel voorzieningen gericht is op buurman Tiel. Een steeds groter deel van de inwoners heeft zijn of haar wortels buiten het dorp en werkt in de niet ver gelegen Randstad. Ondanks het ontbreken van verenigingen als een voetbalclub of tennisvereniging, is het nog steeds een sociaal en coherent dorp met een eigen dorpsschool, een kerk, een kroeg, een bloeiende Oranjevereniging en een dorpssupermarkt. Geniet van het rondje in mijn mooie geboortedorp!

Over de cache

We zijn op de helft (na deze cache). Vanuit de Nieuwlandse Steeg heb je waarschijnlijk het Roodakker genomen richting GZ. Sinds een jaar of dertig is het eerder de RoodakkerLAAN, want toen zijn hier bomen geplant. Het Roodakker is van oudsher een landbouwgebied, al zijn er vandaag de dag weinig actieve boeren meer in deze straat (en in het hele dorp). Nog in de jaren ’80 en ’90 ging deze CO bij een schoolvriendje spelen in deze straat waar ze nog een ouderwets gemengd bedrijf met koeien én varkens hadden. Vandaag de dag ondenkbaar. De cache ligt niet ver van de Betuwelijn vandaan, die het uitzicht vanaf dit punt danig veranderde. Let op: je hoeft NIET op het spoor te komen om deze cache te vinden (en dat wordt je, middels een sloot en een hek, ook zo goed als onmogelijk gemaakt).

Additional Hints (Decrypt)

Ebbq-jvg, gerx znne nna urg gbhjgwr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)