Skip to content

0172 Brug # 10.1a "Rijnhavenbrug" Multi-Cache

Hidden : 6/22/2018
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



Na bijna tien jaar is het tijd voor een grondige update van de multi rondom de Rijnhavenbrug. In die tijd is er ter plekke zoveel veranderd dat er een nieuwe looproute is gemaakt met enkele nieuwe opdrachten en een nieuwe eindplek. Daarom ook een nieuwe cache,versie tien punt één!

Tiende in een serie van inmiddels elf Alphense bruggen.

HISTORIE

Al in 1941 liet het toenmalige gemeentebestuur van Alphen aan den Rijn een uitbreidingsplan ontwerpen waarin opgenomen dienden te worden “enkele terreinen bestemd voor industrie gelegen langs enig vaarwater”. Na WO II werd in 1948 door B&W besloten “over te gaan tot de geprojecteerde industrieterreinen in het westen der gemeente met de daarbij behorende insteekhaven.“ In 1954 stond de nieuwe chocolade fabriek van “De Baronie” in een - toen nog – lege polder, als eerste gebouw in het uitbreidingsgebied. In 1956 volgde de nieuwbouw van Samson uitgeverij. In 1957 opende zwembad De Hoorn, in 1961 werd de Rijnhaven gegraven en in 1962 was de iconische PTT-toren gereed. Het ene grote bedrijf na het andere vestigde zich op het nieuwe industriegebied Rijnhaven, dat snel groeide en de Alphense economie sterk stimuleerde. Motorenfabriek De Industrie en Hollandia Tricotage zijn hier bekende voorbeelden van.

De Rijnhavenbrug

Omdat de aanleg als een werkgelegenheidsproject werd gezien, kon de Gemeente Alphen aan den Rijn op een aanzienlijke subsidie rekenen, wat uiteindelijk de daadwerkelijke kosten aanzienlijk zou verminderen. Het zou uiteindelijk tot 1958 duren, voordat er begonnen werd met de definitieve aanleg van de haven. Er is dan heel wat tijd aan besluitvorming, goedkeuring van bestekken en plannen aan vooraf gegaan. Ten westen van Avifauna werd begonnen met de aanleg van de haven en een brug die in de toenmalige rijksweg (N 11), uiteindelijk over de doorgang van de haven naar de Oude Rijn kwam te liggen. Er moest echter nog heel wat werk verzet worden, voordat de haven werkelijk in gebruik genomen kan worden. De Rijnhaven én de brug werden in april 1961 geopend door de Commissaris van de Koningin.


Transformatie Rijnhaven

Rijnhaven was een van de eerste planmatig ontwikkelde bedrijfsterreinen in Alphen aan den Rijn. Na ruim vijftig jaar was een deel van de bedrijfslocaties aan verpaupering onderhevig. De grote binnenhaven, werd nagenoeg niet (meer) gebruikt door de beroepsvaart. Vandaar dat de gemeente in het plan voor de herstructurering van het industrie terrein een uitgelezen kans zag om Alphen aan den Rijn op waterrecreatief vlak meer aan de Rijn te verbinden, zeker gezien de ligging van de stad aan de rand van het Hollands plassengebied. Begin 2017 werd gestart met de transformatie van het gebied, met name de oostzijde in een woon, werk en recreatiegebied.
.
Langs de haven wordt een havenfront gerealiseerd met woningen, de haven zelf zal gedeeltelijk gebruikt gaan worden als jachthaven. In het zuidelijke deel zal een verbinding tussen het Baronie complex en de haven worden gecreëerd wat het centrumgebied van de nieuwe woonwijk zal worden.

Nieuwe brug

De bestaande ophaalbrug over de toegang tot de Rijnhaven in Alphen aan den Rijn was aan vervanging toe. Bijzonder bij de Rijnhavenbrug is dat de nieuwe brug – om architectonische redenen – gespiegeld is ten opzichte van de bestaande. Ondanks dat de hameistijlen van de nieuwe brug nu op het oostelijke landhoofd in plaats van op het westelijke landhoofd staan is het mogelijk gebleken grote delen van de bestaande onderbouw opnieuw te gebruiken.

In tegenstelling tot de basculebrug, heeft de ophaalbrug twee scharnieren. Aan het onderste scharnier is het wegdek verbonden. Boven het scharnier staat een portaal, de hameipoort. Aan deze hameipoort is een draaiende arm, de balans, bevestigd. Aan de ene kant van de balans hangt het contragewicht, de balanskist, aan de andere kant is de arm verbonden met de punt van het brugdek. Als de brug omhoog gaat, draaien de balans en het brugdek dus parallel.

In januari 2017 werd gestart met de werkzaamheden, uiteindelijk werd de brug op 22 december 2017 opengesteld voor alle verkeer. De nieuwe Rijnhavenbrug heeft een vrije doorvaarthoogte van 2.45 meter. Dit betekent dat de brug voor kleine motorboten, sloepen en dergelijke niet open hoeft te gaan. De brug is aangesloten op het brugbedieningscentrum Steekterpoort, nabij de Hefbrug.

De multi

Deze nieuwe multi voert je langs een aantal punten rondom de Rijnhaven. De werkzaamheden zijn nog in volle gang én het blijft grotendeels een industriegebied, dus het is niet altijd even fraai. De totale wandeling is zo’n 3,5 km lang, waarmee je een rondje om de hele Rijnhaven gelopen hebt.

Start:N 52° 08.439 E 004° 38.557

Je bent nu bij de vernieuwde Rijnhavenbrug. Op dit begin coördinaat bevindt zich een trappetje (aan het water!).

• Het aantal treden hier van = A (= oneven én < 11!)

Steek de weg over en loop tussendoor, rechts van “Munsters”, over het gras langs de haven naar de Energieweg, naar

WP 1: N 52°08.227 E 004°38.763

Je staat hier bij de ‘PTT toren’ van Alphen aan den Rijn die dateert van 1962. Oorspronkelijk is deze toren gebouwd voor het door-/rondzenden van televisie, radio en telefoonsignalen. Tegenwoordig is het een schakel in vele communicatievormen en fungeert tevens als goed beveiligd datacenter.

Weetjes:
• De toren is 135 meter hoog, maar inmiddels niet meer in de Top 50 van hoogste constructies in Nederland.
• De toren is de enige plek in het Groene Hart waar slechtvalken zich gevestigd hebben om te nestelen.
• KPN heeft de “mediatoren” in 2010 overgedaan aan Alticom.
• Sinds 2017 wordt de toren, in het kader van “city marketing” verlicht. De basiskleuren van het licht zijn wit en groen, een verwijzing naar Alphen aan den Rijn als het middelpunt van het Groene Hart. De kleuren kunnen echter aangepast worden. Zo kan er worden ingespeeld op gebeurtenissen die publieke aandacht verdienen. Met kerst wordt de toren in groen en rood gehuld, met Koningsdag is de toren oranje en met Bevrijdingsdag in de kleuren van de Nederlandse vlag.

Onder in de toren zie je een groene deur. Bij het woord ‘straalzender’ staat een getal van zeven cijfers.

• Het vijfde cijfer = B

WP 2: N 52°08.162 4°38.730


Je staat nu aan de rand van de Rijnhaven. Hier staat ook een bord met een letter.
Wegens de bouwactiviteiten staat het bord niet meer op z'n plek.(alternatief: C = F+H)
• De letterwaarde = C

WP 3: N 52°08.055 E 004°38.762

Rijnhavenkade. De afvoergoten hier zijn zeer decoratief afgedekt met geperforeerd cortenstaal.
Cortenstaal is een metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. Kenmerk van dit staal, dat veel in kunstwerken en architectuur wordt gebruikt, is de roestkleurige en zeer dichte oxidehuid die het dieper liggende materiaal af schermt.

• Welk figuur herken je in de perforatie? Dit is D.


53: Fiets
82: Golven
111: Heks
140: Jaartal
169: Kroon
198: Leeuw
227: Roofvogel
256: Schip
285: Ster
314: Vis

Loop vervolgens het voormalige fabrieksterrein op, nu in ontwikkeling als ’De werf’. Tot voor kort was hier het chemisch bedrijf van Biesterfeld en Co gevestigd. Vanwege het altijd aanwezige gevaar van een ongeluk in een klein hoekje jarenlang een doorn in het oog van menig Alphenaar (en de gemeente).
Zo ontsnapte Alphen in februari 1987 aan een ramp toen, na een fout van een 18-jarige medewerker die net drie maanden in dienst was, een gifwolk ontsnapte. Tenminste 30 slachtoffers werden in het Rijnoord ziekenhuis behandeld. Vanwege de oostenwind dreef de gifwolk niet naar de nabij gelegen woonwijk maar ‘slechts’ over het industrieterrein.

WP 4: N 52° 08.068 E 004° 38.695

Op dit Way-point is het eerste gebouw het oude ketelhuis met pompkamer. Het kleine ketelhuis verzorgde de energievoorziening voor het gehele complex. Het bakstenen pand met haar herkenbare schoorsteen is gelegen tussen het kantoor en de Rijnhaven. Het Ketelhuis wordt momenteel verbouwd in authentieke stijl met behoud van de karakteristieke industriële elementen en zal daarna een horeca bestemming krijgen.
De aanwezige leidingen die lopen vanaf dit gebouw wijzen nog steeds op de cruciale rol die het destijds innam.

• Zoek de deur die toegang geeft (of gaf?) aan de Hoge Spanning. Bovenin staat een naam, daarvan is één letter er duidelijk later opgeplakt (Foutje; bedankt!). De letterwaarde daarvan = F
(Feb.’19: gebouw wordt verbouwd, F= laatste cijfer J)

Loop nu verder langs de kade van het nieuwe haventje. Aan het eind is een smalle doorgang naar de Industrieweg. Loop de weg helemaal uit tot het einde, de zijarm van de Rijnhaven.

WP 5: N 52° 08.260 E 004° 38.495

• Het aantal rode vlakken dat je hier kunt zien + 1 = G

Volg de Transportweg langs het water en sla aan het eind links af. Je volgt nu de Bedrijfsweg tot het volgende Way-point:

WP 6: N 52°08.001 E 004°38.457

• Het (zwart op gele) getal op de lantaarnpaal met het straatnaambord = H
Let op: als gevolg van de wegwerkzaamheden aan de Eikenlaan is aan de betreffende lantaarnpaal geen straatnaambordje meer is bevestigd (hiervoor is een nieuwe paal neergezet) Je kunt aan de genoemde paal wél zien waar het straatnaambordje heeft gezeten. (met dank aan :"St3un3br1nk"

Sla hier rechtsaf, loop een klein stukje over de Eikenlaan en sla bij de “spoorwegovergang” weer rechtsaf, je loopt nu op de Magazijnweg naar het laatste Way-point, vlakbij de stootbalk, vind je een ‘wissel bedienkastje’:

WP 7: N 52°08.192 E 004°38.125

Op een ‘plaatje’ op dit kastje staat het fabrieks- en het NS nummer.

• NS NUMMER : 96 – xyz. J = ‘xyz’- 22.

Dan kun je nu aan het rekenwerk beginnen:

N 52° 08. (A*B*C)+D
E 004° 38.((F*G*H) -J)

Additional Hints (Decrypt)

ubbt

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)