Skip to content

Vulkansk aktivitet i Jyplevika EarthCache

Hidden : 9/1/2018
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Vulkansk aktivitet i Jyplevika

Magmatisk bergart, eller størkningsbergart, er i geologien en av de tre hovedgruppene av bergarter på jorda - de andre er sedimentære bergarter og metamorfe bergarter. De magmatiske og metamorfe bergartene utgjør 90-95 prosent av jordskorpen. De magmatiske bergartene er dannet ved at magma har trengt opp gjennom jordskorpen fra jordens mantel, og blitt avkjølt slik at det flytende magmaet størkner og omdannes til bergarter. Det er beskrevet mer enn 700 ulike magmatiske bergarter, de fleste dannet under jordskorpens overflate. Den opprinnelige smeltingen med lavavandring skyldes økt temperatur, redusert trykk, eller mineralblanding.

Det er tre hovedtyper av magmatiske bergarter:

1. Dypbergarter

* Dypbergarter størknet allerede før de nådde overflaten.

2. Gangbergarter (eller intrusive bergarter)

* Intrusive gangbergarter er dannet ved at magma størkner sakte inne i sprekker som siden blottstilles, er på den annen side mer grovkornede.

3. Dagbergarter (eller vulkanske bergarter, eruptive bergarter).

* Eruptive eller vulkanske dagbergarter størknet i kontakten med kald luft oppe på jordens overflate og fikk en finkornet sammensetning.

Mørke og tunge magmatiske bergarter som inneholder lite silikat kalles mafiske, og er gjerne dannet relativt dypt nede i jordskorpa eller mantelen. De vanligste består av biotitt (mørk glimmer), pyroksen, amfibol, eller olivin.
Lyse og lettere magmatiske bergarter er felsiske og er gjerne dannet relativt langt oppe i jordskorpen eller størknet til på overflaten. De vanligste består av mineralene kvarts, feltspat og nefelin.

 

Ved nullpunktet:

Her du står nå er fjellet dominert av kalkstein som er omkring 450 millioner år gamle.

Før trodde man at livet oppsto for ca 500 millioner år siden, nå vet vi at livet oppsto lenge før det. Men det skjedde noe ved inngangen til jordas oldtid, kambrium. Platen Norge er en del av ble oversvømt av havvann og siden den nå befant seg rett sør for ekvator, utviklet det seg et grunt, tropisk hav. I dette havet yrte det av liv, og det nye som skjedde med dyr og planter var at organismene utviklet kalkskall, og at døde organismer mye lettere ble fossilisert eller satte igjen avtrykk på den bløte havbunnen. En del skall knuste, det dannet seg kalkgrus og slam på bunnen, og det er dette som har gitt oss de stripete kalk- og skiferlagene som preger berggrunnen i Grenlandsområdet og her på Jypleviktangen.

Utgangspunktet for denne earthcachen er noe som skiller seg ut fra det omkringliggende fjellet. Her kan se et tydelig «bånd» av en annen bergart som er veldig annerledes.

Dette båndet er et resultat av hendelser som skjedde  på slutten av permtiden for 300-250 millioner år siden da veldige krefter begynte å presse på fra dypet, og jorden ristet av voldsomme skjelv. Jordskorpa sprakk i brede, milelange revner, og glødende masser veltet ut. Den store forkastningen over Porsgrunn og Herre og helt ned til Kristiansand er et landskapsarr fra den tiden.

 Bamble ble ikke spart for vulkansk herjing. Jordskorpa sprakk og lavaen presset seg opp i revnene, og det er dette du kan se et eksempel på her. 

Hos gangbergartene har magmaen størknet i gangene der magmaen har blitt presset opp mot jordoverflaten. Det vil si at når den vulkanske aktiviteten har stoppet opp, er en gangbergart den bergarten som dannes av den resterende magmaen under jordoverflaten

Temperaturen synker nokså hurtig og trykket er relativt lavt i forhold til trykket dypbergartene blir utsatt for. Avkjøling har skjedd forholdsvis hurtig. Bergarten har ikke hatt tid på seg til å utvikle store krystaller, derfor ligger krystallene sjeldent i et organisert mønster (krystallstruktur), de har ofte ulik størrelse og er ofte små. Bergarten kan kalles et umiddelbart resultat av en vulkansk aktivitet. Bergarten ses ofte som et tydelig «bånd» i kontrast til det omkringliggende fjellet.

Når du har funnet svarene på oppgavene skal du sende dem til CO. Da er det bare og logge med en gang. Jeg tar kontakt om noe skulle være galt. Hører du ikke fra meg så gratulerer. LOGGER DER SVARENE IKKE HAR BLITT SENDT INN SAMME DAG BLIR SLETTET UTEN VARSEL


OPPGAVE FOR Å LOGGE CACHEN:

1: Basert på krystallstrukturen til det du observerer her ved gz, har lavaen fått lang eller kort tid på å kjøle seg ned? Begrunn svaret ditt.

2: Dette «båndet» har erodert annerledes enn det omkringliggende fjellet, forklar med egne ord hva du tror er grunnen til dette.

3.Hvilken retning går dette båndet?

4: Ta bilde av deg selv ved nullpunktet med gps uten å avsløre noe.(valgfritt)

By United States Geological Surveyderivative work: Hardwigg - United States Geological Survey - Geologic History of Lake Mead National Recreation Area: http://3dparks.wr.usgs.gov/2005/lakemead/html/lame_history.htmFile:Volcanosed.gif, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11932862

 

 

Additional Hints (No hints available.)